Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 16.3.2008.
  novosti
svijet
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  nedjeljna dalmacija
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv



 
strana 1 od 4

Splićanka Nela jadrijević bavi se stvarima kojima se djevojke u Hrvatskoj obično ne bave, barem ne javno

Erotika za našalit se

Svoje šaljive erotske pjesme Nela i javno izvodi, a glas o njoj proširio se Splitom nakon samo tri javna nastupa. Stvar je, očito,
u dojmljivosti izvedbe...

piše renato baretić

Nela Jadrijević: Ima u mojim stihovima i prostih riječi, ali nikad ih ne izgovaram ja, uvijek rimovanjem navedem publiku da to ona napravi / MARIO TODORIĆ / CROPIXSplićanka Nela Jadrijević počela je studij ekonomije u Bologni, nastavila u Splitu i završila ga (u roku!) u Zagrebu. Prijavila se na Zavod za zapošljavanje, nakon četiri mjeseca dobila prvu ponudu i – zaposlila se. Malo potom upisala je, sveudilj radeći za američku humanitarnu udrugu, doktorski studij iz menadžmenta u pomorstvu i prometu.
Već bi i to bilo, u hrvatskim okolnostima, dovoljno za novinsku priču o njoj. Nela je, međutim, u skladu s duhom vremena, medijima postala zanimljiva tek kad se pročulo da, u rijetkim trenucima opuštanja, piše i javno izvodi – šaljivu erotsku poeziju. Glas o Neli proširio se Splitom nakon samo tri javna nastupa, u skučenim prostorima i s malo mjesta u gledalištu. Stvar je, očito, u dojmljivosti izvedbe.
- Pa da – kaže Nela - te pjesme na papiru možda i ne izgledaju bogzna kako, ali dok ih recitiram pazim na to da publiku istovremeno i angažiram i zabavim. Ima u mojim stihovima i lascivnih, prostih riječi, ali nikad ih ne izgovaram ja, uvijek rimovanjem navedem publiku da to ona napravi, barem jedan glas iz gledališta. Onda se svi drugi nasmiju i svi guštamo.

Blog ‘Open me’

Poeziju je počela objavljivati na svom blogu “Open me”, odvojeno ozbiljnu ljubavnu od šaljive erotske. Usporedivši broj posjetitelja, od ljubavne je ubrzo odustala. Jednu joj je erotsku preuzeo indeks.hr i stavio link na svoju naslovnicu – imala je 300 posjeta u jednom danu.
- Tad sam shvatila da takve stvari ljude i te kako zanimaju, i to mi je dalo poticaja za pisanje novih pjesama.
A onda je jednog dana na internetskoj stranici splitske Info Zone ugledala oglas: “Traži se pjesnik”! Malo se premišljala, pa se ipak prijavila i – prošla. Nastupila je u dvorani na Šperunu s još petero poeta i, naravno, požnjela najglasniji aplauz. Već na sljedeću večer poezije infozonci su je izravno pozvali. A zatim je uslijedio najneobičniji zamislivi poziv: na šahovski turnir, gdje se okupila hrvatska majstorska i velemajstorska krema. E, kad je to preživjela...
- Pozvali su nas prijatelji, mene i majku, tek tako, a kad tamo, čujem da netko najavljuje da ću recitirati erotsku poeziju! Tu sam definitivno shvatila da imam dara za izvođenje svoje poezije, za brzo ostvarivanje komunikacije s publikom. To je nešto vrlo blisko stand up zabavljaštvu i prava je šteta što u Splitu nema nijednoga kluba za takvu vrstu programa.
Djevojke se u Hrvata obično ne bave takvim stvarima, barem ne javno. A i kad iziđu u javnost, one same budu već na pragu srednjih godina, a stihovi im obično bivaju snažno impregnirani potrebom da se erotika zaogrne plaštom umjetničke lirike. Kod 24-godišnje Nele sve je to izravnije i zabavnije, nekako (malo rodnog šovinizma nikad ne škodi) naprosto muškije. Sve je tu, brate, nekako na stolu, bez latica oko začarane školjke s biserom i sličnih kerefeka. “Bila si isfrustrirana kvočka/dok ti se nije našla G-točka”, “Glumija si nevinašce/sreća šta mi nisi oplodija jajašce”... Što na sve skupa kažu oni najvažniji, majka i momak?

Način za dodat’ začin

- Momka trenutno nemam, a mater je, kao i svi bližnji, prihvatila tu moju aktivnost kao nešto sasvim normalno za mene. Nela Jadrijević počela je studij ekonomije u Bologni, nastavila u Splitu i završila ga (u roku!) u ZagrebuZnaju da ih oduvijek pokušavam zabavljati i nasmijavati, ne samo ovom tematikom, tako da nitko od onih koji me doista poznaju nije pokazao nikakav zazor. Osim toga, vide da imam način da i bez vulgarnosti dodam začin... (smijeh). Originali mojih pjesama, neke verzije, sadrže više perverzije, ali ja sam dobra cura i znam što je autocenzura...
Doktorski studij traje tri godine, posla za humanitarce uvijek će biti, a možda se i u Splitu u dogledno vrijeme otvori neki stand up klub. Gdje se Nela, u kojoj od te tri svoje dimenzije, vidi za, recimo, pet godina?
- Pa, najbolje bi bilo da doktoriram, da se nastavim baviti humanitarnim radom i da tu i tamo, kad se meni prohtije, zabavljam ljude izvođenjem svoje poezije, na koju gledam ponajprije samo kao na hobi i gušt.

   

Romantika

•• Tišina, noć, tama,
Naravno da nisam sama...
Naslonjena na prozora štok...
tvoja ruka dira mi bok...
I dok zavjesa prekriva mi lice...
lagano miluješ mi cice...
Gledam nebo, misec, zvizde,
a tebi je samo do moje *izde...
Romantika me puca,
a tebi se tuca.
Okrenem glavu prema tebi,
ups, pa ti nemaš ništa na sebi.
Tvom golom tilu ne mogu odoliti,
puno znoja večeras će se proliti...

Treća sreća

•• Tija si osobu treću...
vrištala sam neću...
Naš odnos monoton je posta...
to nam je izlaz jedini osta...
Ona ušuljala se u sobu...
lagano svukla sam joj robu...
jezikom lizala po drobu...
igru si skužija pa si se pridružija...

Masiva

•• Ona stalno u zrcalo zuri,
misli salo joj curi.
Malo si masivna,
Al, šta ima veze
u krevetu nisi pasivna...
Istina, izgubila si bitku
za liniju vitku.
Je, i građe si jače,
al daj seksi si dapače.
Ne slušaj druge lapače,
Nisi ružno pače,
aj, skidaj gaće
ti jedino moje si mače....

Budnost i bludnost

•• Svi su Nelini stihovi u rimi, jasno, inače bi izostao komični efekt. Bez rime, kaže, ne može ništa napisati, a ni u lošem raspoloženju:
- Kažu da su bol i tuga plodno tlo za pisanje poezije, ali meni to nije nikad išlo. Totalni muk. Ali čim sam vesela i čim shvatim da je nešto što sam u rimi izgovorila nasmijalo sugovornike, onda me krene. Neki su stihovi nastajali i kad sam sama sebe hrabrila, recimo dok sam učila za diplomski, jedne noći palo mi je na pamet: kako ostati u budnosti, ako ne pisanjem o bludnosti...

Poezija, a ne dnevnik

•• Jeste li na dosadašnjim nastupima doživljavali kakve neugodnosti, je li bilo dobacivanja iz publike?
- Samo jednom, na šahovskom turniru, jedan me gospodin upitao nešto neukusno, ali ušutkala sam ga odgovorom kako moje pjesme nisu nikakav erotski dnevnik nego zabavna erotska poezija.

Le professeur

•• Dr. Milorad Bibić, le professeur de Sorbonne, pridružio nam se pri kraju razgovora i, shvativši učas čime se mlada dama bavi, isuo pred nju pregršt svojih sorbonnskih deseteraca, bez previše autocenzure. A kad mu je Nela uzvratila jednim svojim uratkom, akademski je krotko dovršavao njezine stihove pravim riječima, da bi na kraju zaključio:
- Znan samo jedno: vi ste mi gošća u sljedećoj Mosorijadi.

 
Još u rubrici:
 


ISTOČNO OD RAJA (2)
REPORTERSKA TURNEJA PO BLISKOM ISTOKU: DAMASK - BEJRUT
Alah protiv noćnog lokanja


NAŠA MALA ŠVICARSKA NA KORČULI USPIJEVA ONO ŠTO NE USPIJEVA NIKOM DRUGOM U HRVATSKOJ: ŽIVI SE DOBRO I SVE BOLJE, MALO TKO JE BEZ POSLA, MLADI NE ODLAZE
Blago dici šta žive u Blatu


JOŠ U PRILOGU NEDJELJNA DALMACIJA

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtak



Burza - petak



Spektar - subota



Nedjeljna - nedjelja



Pomet - nedjelja

 

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4