Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

Ekocid ISTRAŽUJUĆI U OMIŠKOM ZALEĐU,
SPELEOLOZI DOŠLI DO NEUGODNIH SAZNANJA

Prelijepa Omerovica puna smeća

Jama Omerovica je, iako neistražena, poznata po svojoj ljepoti, a speleologe je već na ulazu zatekao neveseo prizor

piše OJDANA KOHAREVIĆ

Više od 30 tona smeća zatrpalo je jamu Omerovicu na području Kučića, nedaleko zaselka Raboteg, čime je direktno ugrožena rijeka Cetina, udaljena nekoliko stotina metara od jame. Do tog otkrića došli su speleolozi Speleolološkog društva “Špiljar” i o svemu su obavijestili nadležne inspekcije.
Članovi splitskog društva ‘Špiljar’ u jami Omerovica/JOŠKO MASLOVJama Omerovica je poznata po svojoj ljepoti, no nije dovoljno istražena pa su splitski speleolozi počeli s istraživanjem, no već na samom ulazu zatekao ih je neugodan prizor.
– Ulaz u jamu je širok oko osam-devet metara, što je doista impozantno, no odmah smo primijetili kako se ulaz sužava zbog čega smo hodali kroz smeće – kaže Tonći Rađa, jedan od speleologa. Zajedno s njim u Omerovicu su se spustili ostali speleolozi “Špiljara” Frane Kožemelj, Ivan Kuvačić i Joško Maslov.
Premda su vidjeli stotine jama i špilja, speleolozi su bili zatečeni neugodnim otkrićem u Omerovici, prije svega stoga što je riječ o iznimno lijepom speleološkom nalazištu u omiškom zaleđu. O ljepoti jame mogli su se uvjeriti nekoliko metara dalje jer su širom njezina podzemlja brojni stalaktiti i stalagmiti.
– Čuli smo od mještana kako se već godinama baca smeće u Omerovicu, što je sramotno za njih. Ova jama nije istraživana od daleke 1960. godine, pa je onda jasno da je prvo smeće bačeno još u to vrijeme. Ne znamo što će se dalje učiniti, ali mi smo spremni pomoći u akciji čišćenja Omerovice – kaže Rađa.
Jer doista bi bila šteta da njezina ljepota zauvijek ostane zatrpana smećem.

   

Spas je u Lećevici

•• Tomislav Mihotić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša, neugodno je iznenađen otkrićem kod Kučića.
– To je još jedan dokaz koliko ljudi ne brinu o zaštiti okoliša, no, na žalost, nije rijedak slučaj ekocida. Ovakvi nam primjeri još jednom opravdavaju otvaranje Centra za gospodaranje otpada u Lećevici jer ćemo se jedino na taj način riješiti nelegalnih otpada – kaže Mihotić. U konkretnom će slučaju, nakon izvješća inspekcija, napraviti plan sanacije ove jame, a posebno stoga što je doista riječ o vrijednom speleološkom objektu – najavio je Mihotić.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1