Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

Katastrofalno stanje u osnovnim školama zadarske županije

Nema stručnjaka za testiranje prvašića

Za testiranje dvije tisuće novih prvašića, u svakoj od 37 osnovnih škola mora se sastaviti tročlano radno povjerenstvo, što je nemoguće jer je u cijeloj županiji zaposleno samo 13 psihologa i 11 defektologa

piše Ana VUČETIĆ/EPEHA

Zbog kroničnog nedostatka defektologa i psihologa u zadarskim osnovnim školama, Ured državne uprave u ovom gradu jedva je sastavio stručna povjerenstva koja bi trebala testirati buduće prvašiće, s tim da rješenja o formiranju tih komisija još uvijek nisu izdana.
Tko će testirati ovogodišnje prvaše?/CROPIXZa testiranje dvije tisuće novih prvašića, u svakoj od 37 osnovnih škola u Zadarskoj županiji moralo se sastaviti tročlano radno povjerenstvo koje čine psiholog, pedagog i defektolog. Međutim, tih 37 timova gotovo je nemoguće formirati jer je u cijeloj županiji zaposleno samo 13 psihologa i 11 defektologa. Štoviše, kompletan stručni tim imaju jedino škole u samom gradu Zadru i Biogradu, dok škola u Zemuniku, primjerice, nema zaposlenog pedagoga. Ta bi brojka bila još i manja da se, nakon odbijenice iz Ministarstva prosvjete, lokalne samouprave nisu samostalno organizirale, pa tako Grad Benkovac i Općina Gračac sami plaćaju školskog psihologa.
Iako testiranje prvašića neće biti dovedeno u pitanje jer će rješenja biti izdana za nekoliko dana, jasno je kako je ovakav pritisak na stručne službe neizdrživ. Pogotovo što je testiranje prvašića u predupisu tek jedan dio posla koji defektolozi i psiholozi obavljaju.
Kad je u pitanju njihov temeljni posao, rad u školi, situacija je gotovo katastrofalna: ako uzmemo podatak da zadarske osnovne škole pohađaju 15.662 učenika, ispada da jedan psiholog dolazi na 1204, a defektolog na 1423 učenika. Usporedbe radi, pravilnik kojim se propisuje zapošljavanje stručnih suradnika kaže kako je za 400 učenika potreban minimalno jedan psiholog, dok se defektolog treba zaposliti ako škola ima 20 djece s rješenjem o prilagođenom programu. Posebno teško stanje je u otočnim školama i u zadarskom zaleđu, poput Paga ili mjesta Srba, gdje uopće nemaju stručne službe, nego taj posao odrađuju ionako preopterećeni psiholozi i defektolozi iz gradskih škola.

   

Ravnatelji u akciji

•• Zbog teškog stanja sa stručnim timovima, ravnatelji zadarskih osnovnih škola su osnovali povjerenstvo koje će, nakon odrađene analize na terenu, prema Ministarstvu prosvjete uputiti svoje zahtjeve sbrojem psihologa i defektologa koje je potrebno zaposliti.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 023

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2