Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

iz svjetskog kuta o preuređenju splitskog ‘dnevnog boravka’

Palme ili murve na Rivi?!

Predstavnik ‘zelenih’ Lovro Rumora je lipo zabuca. I sad će on odlučivati hoće li na Rivi ostati palme ili umjesto njih treba zasaditi murve. Iako je proklamirani potpredsjednik Zelenih Hrvatske, ipak je zelen na području hortikulture, što i sam priznaje. Ako je već tako, onda on nije legitiman da se miješa u to područje i daje problematične prijedloge, koji nemaju nikakvu stručnu podlogu. Jer već i mala djeca znaju da stablašice ne podnose posolicu i zato im nije mjesto uz more. Ja bih mu savjetovao da se ostavi čorava posla, te da se vrati u svoje selo i dalje gušta ispod te stoljetne murve, a nas pusti na miru. Kad već zna da su se palme na Rivi počele saditi prije skoro 100 godina, onda isto tako zna da su one do sada svima bile dobre. Nije slučajno da sve značajnije mediteranske gradove, kao što su Nica, Cannes, Valencia, Palma de Mallorca, Palermo i da više ne nabrajam, ukrašavaju i daju im pečat baš palme. Meni se čini da se sada svaka faca pokušava, na svaki mogući način, profilirati i time svratiti pozornost na sebe.
Isto mi se tako čini da u Splitu hara neka zločesta epidemija i onima koji su zaraženi sve smeta i ništa im ne valja. I što sad? Treba li sve mijenjati po njihovu guštu ili im reći – ako ti se, kume, ovdje ne sviđa, onda lijepo skupi tunju i idi tamo gdje će ti biti ljepše.
Sad se ja, svako jutro kad se probudim, pitam: što ću kao žrtvu naći danas u novinama? Možda kampanel Sv. Duje?! Mogao bi naslov od prilike ovako glasiti: Osnovana radna skupina građana za vraćanje oblika i visine zvonika Sv. Duje na originalne vrijednosti. Iskreno, to me ne bi ni začudilo, jer naše društvo, nažalost, funkcionira na principu: jedan korak naprijed - dva natrag.

IVO MILIČIĆ
BERN

 

javljam se za riječ ’bitka za trg’ (3)

Tita napadaju bivši skojevci

Javljam se u povodu napisa dr. Ive Derade od 26. veljače 2008. na stranici 43. ‘Titov kult nije bezazlen za Hrvatsku u EU-u’. Je li moguće da ovako pišu i misle ljudi intelektualci poput dr. Derade, gdje su rođeni i živjeli od 1945. do 1990. godine, kao da su pali s Marsa ili su živjeli negdje u SAD-u ili na drugom planetu? Sve koji ovako loše pišu ili govore o Titu koji je obilježio 20. stoljeće svojim životom i djelom – a bio je i ostao najveći sin ovog naroda i hrvatskog i jugoslavenskog, kao i ličnost svjetskog glasa i ugleda – pitam gdje su rođeni, gdje su živjeli, gdje su školovali svoju djecu, gdje su sagradili kuće, vikendice ili dobili stanove itd. Velika većina njih bili su članovi SKJ, a danas su najglasniji u pisanju i govorenju kako im ništa nije valjalo za vrijeme Tita, jer je došlo vrijeme dodvoravanja današnjoj vladajućoj garnituri.
Bili smo najsigurnija zemlja sretnih ljudi. Bilo je i problema, bilo je i zaduženosti, znam da ćete reći, ali ni približno kao danas. Smeta mi što se napada naš predsjednik Stjepan Mesić, koji svim silama pokušava dokazati našu opredijeljenost antifašizmu, zaslugama Tita za postojanje Hrvatske koje ne bi bilo bez antifašizma i Tita, kao i nesvrstanih. Naša prošlost je naša i to je dio povijesti i ne smijemo se nje stidjeti, a tko se stidi svoje povijesti, nema ni budućnosti. Pokrenite pitanje javne rasprave, povjesničare, historičare i naše i svjetske, pa da raščistimo je li Tito heroj ili zločinac, da tu stranicu zatvorimo i bude mir i pođimo naprijed. Molim samo neka se sjetimo koliko nas je u Hrvatskoj plakalo kad je umro Tito, koliko je državnika svijeta bilo na njegovu sprovodu. Zato podržavam u potpunosti izjavu Mesića kada kaže da po Titu i NOB-u pljuju nostalgičari njihovog vremena.

PETAR MATIĆ,
SPLIT

 
Još u rubrici:
 


REAGIRAM
Ante Perić ne bježi od policije


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2