Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 4

nemojte primislit dobri rezltati na sveučilištu

Bolonjeze espresso
Novi studenti uče 50 posto brže od starih

Više od 60 posto ‘bolonjaca’ u roku će završiti prvu fazu studiranja, odnosno prve tri godine studija, dok tek 40 posto ‘starih’ akademaca stigne do diplome bez kašnjenja

piše leo kovačić

Ako je suditi po prvim rezultatima efikasnosti novog načina studiranja po načelima Bolonjskog procesa, studenti splitskih fakulteta već su u prosjeku pedeset posto uspješniji od kolega koji su se obrazovali po starom sustavu.
Kako doznajemo od dr. Igora Zanchija, prorektora za nastavu Sveučilišta, za sada je izvjesno kako će više od 60 posto studenata u roku završiti prvu fazu studiranja, odnosno prve tri godine studija. Za usporedbu, tek nešto više od 40 Nema druge nego glavu među korice/GORAN MEHKEK/CROPIXposto akademaca koji nisu studirali po “Bolonji” uspijevalo je završiti u roku.
Također, prema Zanchiju, još deset posto “bolonjaca” je vrlo blizu da završe preddiplomske studije u minimalnom roku, čime bi se efikasnost novog načina studiranja mogla popeti na 70 posto, što je u rangu ponajboljih europskih sveučilišta.
- Prvi rezultati nas ohrabruju u ocjeni da je primjena Bolonjskog procesa bili dobar potez. Uspješnost prvih generacija rezultat je i povećanja broja nastavnika, ali i njihova angažmana na predavanjima - tvrdi Zanchi, dodajući kako bi postotak studenata koji završe studij u roku bio i veći da se od ukupnog broja akademaca izuzmu tzv. izvanredni studenti koji, naravno uz iznimke, studiraju nešto duže od prosjeka.

Više se trude

S druge strane, predsjednik Studentskog zbora u Splitu Ivan Peronja tvrdi kako uspješnost “Bolonje” treba pripisati i većem angažmanu studenata.
- Iako prvi rezultati idu u prilog “Bolonji”, o njezinoj uspješnosti moći ćemo govoriti tek kada izlazna generacija studenata bude upisivala diplomske studije. Naime, plaši nas podatak da bi čak 40 posto studenata moglo odustati od daljnjeg školovanja, nakon završene prve tri godine, zbog financijskih problema. U tom slučaju ni odlična efikasnost studiranja ne može popraviti loš dojam o novom načinu obrazovanja - smatra Peronja.
U svakom slučaju, kazuje Peronja, za konačnu ocjenu o provedbi Bolonjskog procesa na splitskim fakultetima trebat će pričekati novu akademsku godinu i prelazak mladih “bolonjaca” s preddiplomskih na diplomske studije, ali i konačne zaključke Centra za praćenje kvalitete studiranja na Sveučilištu.

   

Novi zahvati

•• Kako bi što više akademaca završilo godinu u roku, Senat Sveučilišta u Splitu na idućoj sjednici, krajem ožujka, trebao bi donijeti odluku o maksimalnim potporama studentima.
- Pripremamo još nekoliko zahvata kako bismo omogućili što većem broju studenata da skupe potreban broj ECTS bodova, koji su im nužni za prelazak na višu godinu - otkrio je prorektor Zanchi.

U brojevima

21. 000 - broj studenata na Sveučilištu
3174 - studenata završilo je fakultet prošle godine
7107 - akademaca studira na nekom od fakulteta iz društveno-humanističkog područja
3964 - studenata na tehničkim fakultetima
3350 - studenata upiše se svake godine na preddiplomske studije
1900 - studenata upiše se na stručne studije

 
Još u rubrici:
 


SVOJE NE DAMO BANOVINA I SPORTSKO DRUŠTVO
U SPORU OKO VRIJEDNE IMOVINE
Gradski poglavari i ‘Jadran’ u klinču
Bitka za Zvončac


Split24sata

Vodič 021

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4