Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

otok bez kadra jedini LABORANT prije dva mjeseca napustio MLJET

Moraju prijeći 18 milja da bi izvadili krv

Na Mljetu živi oko 900 stanovnika prosječne dobi od 70 godina, a već dva mjeseca otok nema laboranta, pa zbog krvnih pretraga otočani moraju putovati u 18 milja udaljeni Dubrovnik

piše gabrijela bijelić

Otok Mljet, na kojem živi oko 900 stanovnika prosječne dobi od 70 godina, već dva mjeseca nema laboranta, pa za vađenje krvi otočani moraju putovati u 18 milja udaljeni Dubrovnik.
Najjednostavnija pretraga, kao što je uzimanje brisa grla ili pregled stolice, za mještane Mljeta prava je noćna mora. Od početka godine, otkako je jedina laborantica prešla u privatnu praksu u Dubrovnik, mljetski učenici za pretrage moraju ustati u 4.30 ujutro, u pet se ukrcati u autobus do pristaništa, a sat kasnije na brod za Dubrovnik. Suvišno je reći da, najčešće fibrozna djeca putuju u pratnji roditelja koji moraju pravdati izostanak s posla. Slična višesatna procedura mora se ponoviti i kod uzimanja nalaza iz Dubrovnika.
Mljećani radi krvne pretrage moraju brodom u Dubrovnik/CROPIX- Istina je da je odlaskom jedine inženjerke biokemije s Mljeta otok početkom godine ostao bez laboranta. Raspisali smo natječaj za popunu upražnjenog mjesta, a kako ne očekujemo bogzna kakav odaziv kandidata, razmatramo i mogućnost slanja obučenog zaposlenika iz Dubrovnika koji bi na otoku jednom tjedno pružao zdravstvenu uslugu pučanstvu - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik dr. Stijepo Raguž, koji u organizaciji posla računa s potporom mljetske općine.
- Naravno da ćemo pomoći. Općina je i dosad sufinancirala polovicu bruto plaće laboranta u iznosu od blizu 6000 kuna, a sudjelovala bi i u podmiri većeg dijela troškova smještaja. Ionako iz općinskog proračuna već plaćamo 80 posto stanarine svim učiteljima koji rade na Mljetu, pa možemo i laborantu - izjavio je načelnik općine Mljet Nikola Hajdić.
S problemom nedostatka laboranta na Odisejevu otoku upoznata je i “matična” Opća bolnica Dubrovnik, koja nudi srednje rješenje.
- Budući da je teško, gotovo nemoguće pronaći osobu koja bi i uz povlastice došla na otok raditi kao laborant, razmišljamo o dodatnoj edukaciji jedne medicinske sestre koja bi jednom na tjedan ili češće ljudima s Mljeta vadila krv. Ne nađe li se u najskorije vrijeme ovlašteni laborant, postoji mogućnost da će se usluga svesti samo na uzimanje uzoraka i njihov prijevoz do Dubrovnika na analizu - kazao je ravnatelj OBD i član Poglavarstva Županije zadužen za zdravstvo dr. Andro Vlahušić.

   

Barem ‘leteći‘ laborant

•• Još teže nam je sa starijim ljudima koji su sasvim odustali od odlazaka na kontrole. Dok je radio laboratorij, za njih bismo po selima organizirali vađenje krvi za redovite kontrole šećera, masnoće u krvi, hormona štitnjače i sl. Sada su ostali bez svega toga i izgubili volju - požalila nam se dr. Magda Nardelli iz mljetske ambulante i pozvala nadležne da im pomognu.
Neka nam pošalju barem jednog “letećeg” laboranta koji se iz luke Prapratno brzo može prebaciti do Mljeta. Mi bismo jednom tjedno okupili otočane koji trebaju vaditi krv i tako im barem malo olakšali - rekla nam je dr. Nardelli.

Hajdić: Naučit ću vaditi krv

•• - Žao mi je što kao načelnik ne znam vaditi krv, no ustreba li, pokušat ću naučiti na tečaju - kazao je u šali Nikola Hajdić. Dodao je da će Mljećani dobiti laboranta, pa makar ga sljedećih dana tražili i osobnim vezama.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 020

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2