Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 15.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

oib umjesto jmbg osobni iDENTIFIKACIJSKI BROJ,
RECEPT ZA UVOĐENJE REDA

Brojem protiv korupcije

Nova stalna oznaka sastavljena od 11 znamenki će od iduće godine zamijeniti JMBG pojedinaca i MB tvrtki, a služit će za povezivanje i razmjenu podataka svih službenih evidencija

PIŠE Marijana Šešo/Epeha

Uvođenje osobnog identifikacijskog broja (OIB) jedna je od najvažnijih antikorupcijskih mjera u Hrvatskoj, kojom će se uvesti red u financijski sustav države te pokrenuti veliku reorganizaciju poreznog sustava, kazao je ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući radni Nacrt prijedloga Zakona o osobnom identifikacijskom broju na okruglom stolu u čijem su radu sudjelovali predstavnici Vlade, ministarstava, državnih institucija, zavoda, financijskih institucija, sindikata i udruga, a rasprava se vodila prije svega oko mogućih teškoća glede objedinjavanja postojećih evidencija.
/DRAGAN MATIĆ / CROPIXU primjeni bi se OIB u prvoj fazi trebao dodavati u postojeće evidencije uz već postojeće oznake nadležnih tijela, primjerice MUP-a, SDA, Zemljišnih knjiga i Trgovačkog suda. No, ti registracijski brojevi nisu jednoznačni jer svaki voditelj evidencije ima drugačiji, vlastiti način obilježavanja. Stoga će OIB u budućnosti postati poveznica za objedinjavanje svih tih podataka. Ministar Šuker ipak je upozorio kako u prvoj fazi nije predviđeno stvaranje Središnje baze podataka koja bi okupila sve podatke na nivou Porezne uprave, ali je to dugoročni cilj zbog kojeg se u ovakve promjene i kreće.
Umrežavanjem svih službenih evidencija ukinut će se dualizam sustava, ali uz striktno poštovanje odredaba o zaštiti podataka koji će biti dostupni isključivo ovlaštenim osobama, rekao je Šuker.
Svrha osobnog identifikacijskog broja je ne samo transparentnost nego i učinkovitost poreznog sustava, jer će nova stalna oznaka, koja bi od 2009. trebala zamijeniti JMBG pojedinaca i MB tvrtki, služiti za povezivanje i razmjenu podataka svih službenih evidencija.
Time će se skratiti vrijeme za prikupljanje dokumentacije i iznosi naknada za njihovo izdavanje. Točnim praćenjem imovinskog stanja vršit će se pravična raspodjela socijalnih davanja jer će se lakše otkriti prevare. Ravnomjerno će se rasporediti terećenje svih poreznih obveznika koji će ubuduće imati jednak tretman, a pratit će se i put novca od kupoprodaje nekretnina i drugih transakcija stranaca.

   

Slučajni odabir

•• Osobni identifikacijski broj je jedinstven i nepromjenjiv, a za razliku od matičnog ne otkriva osobne podatke, budući da je određen slučajnim odabirom. Bit će automatski dodjeljivan rođenima nakon 1. siječnja 2009., jednako kao i pravnim osnovanima nakon toga datuma. Automatski će se upisivati u službene isprave. Rođeni ili osnovani prije toga roka postupno će ga dobiti, a do tada za njih ostaju važeći matični brojevi.

 
Još u rubrici:
 


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1