Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 14.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  burza
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

rusija na stradunu masovni turizam promijenio
asortiman u suvenirnicama

Najtraženiji ‘dubrovački’ suvenir babuške

Turisti ih jednostavno traže i već s vrata nastane stampedo kad ugledaju babuške. Nismo u Rusiji, ali oni to ne znaju, kažu vlasnici butiga

piše JASMINA MRVALJEVIĆ/EPEHA

Dubrovačke burige preplavljenje babuškama, ruskim suvenirom/CROPIXBabuška je najtraženiji suvenir – uglas govore prodavačice brojnih suvenirnica u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, većinom u Ulici od Puča, ali i na Stradunu, s čijih se polica “smiješe” drvene lutke svih veličina po cijeni od 25 do 210 kuna.
- Turisti ih jednostavno traže i već s vrata nastane stampedo kad ugledaju babuške. Nismo u Rusiji, ali oni to ne znaju, a najviše ih kupuju Talijani, Španjolci i Amerikanci – pokušavaju nam pojasniti vlasnici butiga koji se, jednostavno, eto, priklanjaju željama kupaca i u poplavi jeftinih, serijski proizvedenih suvenira na čijoj je poleđini najčešće natpis “Made in China”, nude i babuške.
- Ove nisu iz Kine, proizvode se u Slavoniji – kaže nam prodavačica u jednoj od trgovina. Traženije su, dodaje, čak i od lani popularnih lutkica odjevenih u tipičnu konavosku nošnju, proizvedenih u Kini, koje su, upravo zato jer su jeftinije, mnogo bolje prodavali negoli one domaće izrade.
Sve naše sugovornice željele su ostati anonimne, baš kao i vlasnica jedne od trgovina s drugačijom ponudom u povijesnoj jezgri, koja ipak nalazi razumijevanja za kolege. Razloge ponude jeftinih suvenira traži u “skupim najmovima poslovnih prostora i borbi za opstanak te vrsti ovdašnjeg turizma”.
- Masovni turizam proizvodi babuške. Klijentela koja dolazi u Dubrovnik, poput gostiju s kruzera, traži taj jeftini suvenir i rijetki su oni koji će željeti konavoski vez, kipić svetog Vlaha ili obrise dubrovačkih zidina ucrtane na svili. Što je suvenir kitnjastiji, plastičniji i jeftiniji, lakše će naći kupca – prokomentirala nam je poplavu za ovo područje netipičnih i jeftinih suvenira.

   

Još malo pa kimoni

•• Općem zamahu jeftinih suvenirnica, na sreću, odolijevaju rijetke oaze autohtonih suvenira poput “Dubrovačke kuće” i “Munčijele”.
- Istina, turisti mi traže babuške, ali ni na kraj pameti mi nije unijeti ih u radnju – kaže vlasnica suvenirnice “Munčijela”, u Ulici od Puča, Dubravka Šimunović.
- Španjolske lepeze s motivima Dubrovnika već imamo, kinesku robu također. Još malo pa ćemo nuditi kimone s dubrovačkim motivima – ironično komentira Šimunović.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 020

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2