Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 14.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  burza
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 3

STRATEGIJA nakon pravilnika
kojim je uređen sustav gospodarenja ambalažom , u MinistARSTVU zaštite okoliša IZRAĐUJE se i pravilnik o građevinskom otpadu

Šuta postaje biznis

Hrvatska godišnje treba zbrinuti 2,6 milijuna tona građevinskog i otpada od rušenja, a za sada se reciklira samo sedam posto te količine

piše jadranka matić

Prema procjenama iskazanim u strategiji gospodarenja otpadom, u Hrvatskoj godišnje nastaje 2,6 milijuna tona građevinskog i otpada od rušenja objekata. Premda se ponovno može upotrijebiti čak 80 posto navedene količine, ukupno se reciklira samo sedam posto, dok se 11 posto izdvoji kao sekundarna sirovina.
Europska iskustva su posve drukčija - u Europi se koristi 80 posto te vrste otpada. Hrvatska se tek treba približiti europskim standardima u čemu bi prekretnicu trebalo predstavljati za proljeće ove godine najavljeno donošenje pravilnika kojim će se urediti sustav gospodarenja građevinskim otpadom kao što je ne tako davno kroz pravilnike riješen problem gospodarenja, među ostalima, ambalažom od pića, starim gumama, starim automobilima, otpadnim uljima, elektroničkim otpadom.

Pravilnik o gospodarenju građevinskim otpadom trebao bi spriječiti ilegalno odlaganje na deponijeProblem prakse ilegalnog odlaganja građevinske šute u Hrvatskoj nije nikakva nepoznanica, što potvrđuje i resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić, naglašavajući da građevinskog otpada ima puno i da se često baca u prirodu. Ministrica očekuje da gradovi i općine utvrde lokacije za odlaganje, a namjera ministarstva je i organiziranje njegove prerade. U tu svrhu vode se razgovori s komunalnim tvrtkama koje ga skupljaju, kako bi uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša kupile drobilice. Dobiveni materijal od tog otpada koristit će se za sanaciju odlagališta i izgradnju novih objekata. Ukupno gledano riječ je o velikom poslu u kojemu je, prema ministričinim riječima, važna privatna inicijativa.
Rezultat privatne inicijative jest i pilot-projekt Jakuševac u Zagrebu, gdje se za sada nalazi jedino postrojenje u Hrvatskoj koje funkcionira i koje godišnje obradi oko 100.000 tona građevinskog otpada, što je donja granica njegove rentabilnosti. Vlasnik Jakuševca je Grad Zagreb, ali je pogon uistinu profunkcionirao tijekom protekle dvije godine kad ga je u zakup uzela privatna tvrtka Eko-flor Plus, navodi izvršni direktor Eko-flora Damir Pavošević.

Na Jakuševcu se građevinski otpad razdvaja na postrojenju za obradu, što se, međutim, može izvoditi i na lokaciji nastanka otpada, a odabir načina ovisi o građevini, odnosno isplativosti jer troškovi transporta mogu biti visoki. Obradu građevinskog otpada na stroju na Jakuševcu valja pak platiti, ovisno o vrsti materijala, 30 do 40 kuna po metru kubičnom.
Troškove snosi onaj tko otpad proizvede, a postupak zbrinjavanja podrazumijeva deklariranje vrste otpada, koji može biti i opasan (ako, primjerice, sadrži azbest), te predaju za taj posao ovlaštenim poduzećima. Postupak jest jasan, ali se upravo zbog visine troškova zbrinjavanja podaci dobiveni tijekom dvogodišnjeg trajanja Projekta gospodarenja građevinskim otpadom u Hrvatskoj (završen 31. siječnja 2008.) drastično razlikuju od službeno prijavljenih količina, kaže Pavošević. U prijavljenim količinama prevladava metalni otpad koji ostaje nakon rušenja, jednostavno stoga što ga je najjednostavnije zbrinuti.

 
Još u rubrici:
 


NEKRETNINE DOVRŠETKOM MODERNOG MINI NASELJA
NAJAVLJENA GRADNJA NOVOG DIJELA GRADA NA JADRU
Novi Solin


JOŠ U PRILOGU BURZA

 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3