Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

PRAVi KRŠ VOZNI
PARK VRGORAČKE MEDICINSKE SLUŽBE U JADNu JE STANJU

Vozila hitne pomoći bolesnija od pacijenata

U vozilima za prijevoz bolesnika stoje neispravni aparati za kisik, klima-uređaji ne funkcioniraju, a gume na kotačima ćelave su kao da su obrađivane brusom

piše IGOR MAJSTROVIĆ

Vozila Hitne medicinske pomoći u Vrgorcu, malo je reći, pravi su pravcati krš. Na iznimno loše stanje njihove opremljenosti medicinskom opremom i visok stupanj tehničke neispravnosti koja granički sa životnim rizikom, s obzirom na putove kojim prolaze, prvi su javno upozorili oni koji se njima najviše i koriste, bolesnici.
U pokušaju da oslika kako mu je dok su ga prevozili u 105 kilometara udaljeni Split na daljnji medicinski tretman, kako se pripričava po Vrgorcu, Mirko Grljušić u jednom je trenutku vozaču kazao: - Kola su vam bolesnija od mene. I upravo ta konstatacija najbolje svjedoči o tome koji je tramak prevoziti unesrećenog ili teškog bolesnika, recimo, iz planinskih sela Mijaca, Žlibine ili Poljica, najprije u Vrgorac gdje ga treba hitno zbrinuti, pa onda dalje prevaliti cijelih Vozila Hitne medicinske pomoći iz Vrgorca prevalila su i po 500 tisuća kilometara/IGOR MAJSTROVIĆ105 kilometara onakvim putem preko Stupice do splitske bolnice.
Sva tri vozila Hitne medicinske pomoći iz obitelji su citroena jumper HDi. Jedan je star punih 12 godina, ostala dva ponešto su novije izvedbe, ali sve skupa bije glas najstarijeg voznog parka Javne ustanove za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije.
Ivan Klinac iz Kokorića kojega slučajno zatječemo ispred vrgoračkog Doma zdravlja podsjeća da je još dok su ga u citroenu prevozili u Split prije 11 godina istresao bubrege da se nikad nije oporavio. Aludirao je na neudobnost te vrste vozila još dok su u novijem stanju.
Iako u Hitnoj službi nismo dobili sugovornika, doznajemo da u vozilima za prijevoz bolesnika stoje neispravni aparati za kisik, klima-uređaji ne funkcioniraju, gumene brtve je pojeo zub vremena, pa nije rijedak slučaj da bolesnik za kišnih dana stigne još i dobrano mokar, vozila su prevalila i do 500.000 kilometara, stoga podložna i čestim kvarovima, a gume na kotačima oćelave kao da su obrađivane brusom.
Uza sve ovo valja znati da je Vrgorac sa svojim selima najudaljenije područje od prve veće bolnice u Splitu. S te osnove bi bilo posve logično da ima i tehnički moderna opremljena i visoko ispravna vozila za prijevoz bolesnika. S razlogom se ovdje bolesnici osjećaju uvrijeđenima.
Hoće li i ubuduće vitalno ugroženi bolesnici iz Vrgorca biti prisiljeni trpjeti ovakav tretman i dokle, pitanje je svih pitanja.
Željeli smo ga postaviti dr. Leu Luetiću, ravnatelju Javne ustanove HMP Splitsko-dalmatinske županije, ali nam nije pošlo za rukom dobiti izjavu iako je razgovor bio dogovoren.

   

Pohvala matične ustanove

•• Služba Hitne medicinske pomoći u Vrgorcu od svoje matične ustanove u Splitu 2007. godine proglašena je najbolje organiziranom i najuspješnijom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Daleko iza sebe ostavila je hitne službe zvučnih imena gradova ili općina poput Makarske i brojnih drugih uokolo.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1