Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

iz drugog kuta ’I poglavari bi promijenili šetnicu’ (2)

Projekt Rive nominiran zbog
‘visoke kvalitete’

U Slobodnoj Dalmaciji od 8. 3. 2008., objavili ste članak o Rivi “Šetnica: i poglavari bi promijenili Rivu” gdje je u okviru pod podnaslovom “Uvenula nagrada” dano posve netočno ili lažno obrazloženje nominacije Rive za godišnju nagradu “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata. Kako me novinarka Vašeg lista iz zagrebačke redakcije zamolila za obrazloženje nagrade koje bi, kako mi je rekla, ili sam ja krajnje naivno shvatio, poslužilo tumačenju razloga nagrade i Vašem članku, a razgovor je sniman, potpuno mi je nejasan tekst u okviru kao i njegov izvor. U obrazloženju nominacije rekao sam da je Riva nominirana jer se izdvojila svojom kvalitetom te da je riječ o vrsnom ostvarenju, kod kojeg je najvažniji dio – onaj javni, pa možemo ga nazvati i “hortikulturnim”, ali stvarno i jedino samo u navodnicima, prema moru, “odličan”.
Dakle, ukupna visoka kvaliteta projekta, kao i kod ostalih nominiranih radova, jedini je razlog nominacije Rive za nagradu “Viktor Kovačić”. Stoga Vas molim da objavite ovo točno obrazloženje nominacije, jer ne vidim smisao “pojačanja” nekog stava služeći se potpunim neistinama.

NENAD KONDŽA, VODITELJ STRUČNOG SAVJETA
UDRUŽENJA HRVATSKIH ARHITEKATA, ZAGREB

 

javljam se za riječ u povodu (ne)priznavanja kosova

Srbija je prva na potezu

Povodom Vaših napisa od 7. 3. 2008. godine, a u vezi hrvatskog priznanja Kosova, molim da objavite moju zvaničnu izjavu. Na upit novinarke Marijane Cvrtila za moj stav o eventualnom priznanju Kosova od strane Republike Hrvatske, uputio sam pomenutu novinarku na zadnji list Pravoslavlje, gdje će naći mnogo tekstova o stavu SP-crkve po tom pitanju. Što se tiče mog ličnog stava, rekao sam: slažem se sa izjavom književnika Miljenka Jergovića, koji je izjavio da bi Hrvatska trebala priznati Kosovo tek onda kad to učini i Srbija. Dodao sam takođe da Hrvatska eventualnim priznanjem Kosova krši dva osnovna principa na kojima je i sama postala samostalna država:
Prvo, međunarodno pravo o nepovredivosti državnih granica država članica UN-a i, drugo, odluku Badenterove Komisije o raspadu bivše Jugoslavije na 6 republika po AVNOJ-skim granicama, a po kojima su se bivše republike međusobno priznale i dobile međunarodno priznanje. Na ovaj princip su se vrlo često pozivali mnogi političari pa i hrvatski, a u posljednje vrijeme najčešće predsjednik Mesić. Naglasio sam da bi priznavanjem Kosova, od bilo koje bivše jugoslovenske republike, ovaj princip bio pogažen, a time bi bile ugrožene i AVNOJ-ske granice istih. Zato mislim da njihova priznanja Kosova nisu dobra ni za jednu bivšu jugoslovensku republiku, sada suverenu državu.
Time bi se ponovo otvorila Pandorina kutija sa nesagledivim posljedicama za sve naše narode sa prostora bivše Jugoslavije. Svi smo itekako iskusili na svojim plećima pogrešne poteze, politike i bivših političara, u proteklom periodu i ratu na ovim prostorima.

MILENKO POPOVIĆ

 
Još u rubrici:
 


KOMENTIRAM
Odzvonilo doživotnim ravnateljima


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2