Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

(ne)demokratski kandidati nakon pobjede baracka obame u Mississippiju, bivša prva dama kreće na sve ili ništa

Hillary spremna ‘igrati prljavo’

U nedostatku jačih argumenata, iz stožera Clintonove počinje, kažu upućeni, opaka akcija eliminacije Obame, kako bi se demokratska nominacija osvojila, makar i nedemokratskim sredstvima

Piše miroslav copič

Dvije su stvari ostale na raspolaganju Hillary Clinton nakon posljednjeg (neuspješnog) sučeljavanja s Barackom Obamom, njezinim stranačkim kolegom i rivalom u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Ili će smisliti posebnu formulu za knock-out pobjedu u Pennsylvaniji, ili specijalno dobar razlog kojim bi većinu “superdelegata” koji na izbornoj konvenciji stranke glasuju neovisno privukla na svoju stranu.
Hillary Clinton / AFPNakon najnovije pobjede Baracka Obame u saveznoj državi Mississippi, polako postaje sve jasnije da će Mrs. Clinton biti vrlo teško, ako ne i nemoguće, stići senatora iz Illinoisa. Dan poslije Mississippija, gdje je bilo za očekivati da će Barack imati jaku podršku (a to je u prosjeku najnastanjenija američka država Afroamerikancima), Obama ukupno ima 1608 delegata, dok ih Hillary Clinton broji 1478. No, kako Obama do kraja procedure glasovanja neće biti u prilici prikupiti za nominaciju nužnih 2025 delegata, vrijeme je za “plan B”. A to je igra u kojoj su Clintonovi, i Bill i Hillary, poznati po svojoj umješnosti.
Stožer Clintonovih, naime, sada mora naći načina za uvjerljivo diskreditiranje Baracka Obame, za prikazivanje njegova karaktera “nedostatnim” za obavljanje dužnosti šefa države i vrhovnog zapovjednika. Jedino tako bit će moguće osigurati kredibilitet za žestoko lobiranje “superdelegata” kako bi premostili njezin “negativni saldo”.
Može se dogoditi, primijetili su na Beltwayu, da stranka koja se zove demokratska svoga predsjedničkog kandidata dobije na nedemokratski način, teškim lobiranjem, pa i prljavim podmetanjem. U međuvremenu, polako raste negativna retorika koja se kroz medije forsira iz obaju timova, postaje sve očitije da će osobna prozivanja početi dominirati kampanjom. Sada je posve jasno – ideja Clintonovih o “zajedničkoj kampanji” Hillary i Obame – bio je tek pokušaj farse da bi se, kako je objasnio glasnogovornik Obamine kampanje Bill Burton, “zamaglila stvarnost”.
“Sada je već sasvim jasno da je Hillary spremna učiniti baš sve kako bi se domogla nominacije. Bit će zanimljivo vidjeti koji joj je idući potez...”, pišu američki mediji.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1