Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

rogoznica ODLUKAMA OPĆINSKIH VLASTI
stvaraju se nova NASELJA, ali i brišu stara

Mocire nestale nakon 300 godina

Zaselak je administrativno izbrisan, Mocire nemaju više ni puta, ni putokaza, a rijetki stanovnici više ne znaju koja im je adresa

piše Vedrana STOČIĆ

Zaselak Mocire u rogozničkoj općini izbrisan je sa zemljopisne karte! Čitavo selo koje je 50. godina prošlog stoljeća brojilo stotinjak stanovnika jednostavno je nestalo u administrativnoj podjeli na dva dijela, od kojih je jedan pripao naselju Jarebinjak, a drugi naselju Podglavica. Od mora udaljeno tek 1800 metara, kao jedino naselje na rogozničkom području, ostalo je i bez putokaza.
- Imam sačuvanu osobnu kartu pokojnog oca iz 1967. godine, i svoju staru iskaznicu izdanu 20 i više godina kasnije. Na obje su kao mjesto stanovanja navedene Mocire. A onda je nekome odjednom palo napamet da s lica zemlje izbriše čitavo jedno misto staro više od 300 godina koje je čak imalo i svoj grb. Nismo evidentirani ni u MUP-u. Kada sam tražio osobnu za moju sestru, u policiji su me ismijali. Osjećao sam se kao da me netko ubio - ogorčen je 74-godišnji Ante Županović Tadija.

/ ANTE BARANIĆ/CROPIX

On i susjeda mu Marica vele kako nije ni čudo što je u mjestu izbrisanom s karte ostalo tek nekoliko stalnih stanovnika. Mogu se nabrojati na prste jedne ruke.
- Kada nas nema na karti i administrativno ne postojima kao mjesto, neće nas imati u vidu ni kod izrade novog prostornog plana. Oni koji su jučer došli u Rogoznicu i izgradili kuće na mjestima gdje kuća nikad nije bilo, odlukama lokalne vlasti dobili su status naselja, uskoro će i vodu, a nama starcima stižu računi za komunalije iako nam se ne odvozi ni smeće. Selo je postalo groblje starih automobilskih olupina - žali se Ante.
Da su Mocire prastaro selo, vidi se i po sklopovima starih kamenih potleušica kojima su se popločani krovovi urušili pod tretom dugih stoljeća.
Prema novim administrativnim granicama naselja i zaseoka u Općini Rogoznica, Mocire imaju status izdvojenoga građevinskog područja naselja Jarebinjak. Koliko će točno zaselaka biti izbrisano sa zemljopisne karte i izgubiti prijašnji status, do koga silno drži domicilno stanovništvo, vidjet će se za koji dan kada novi rogoznički prostorni plan bude stavljen na javni uvid.

   

Nestao i novac

•• Prije četri godine 20 kilometara rogozničkog zaleđa poharao je katastrofalni požar. Vatrena stihija progutala je sve raslinje na brdu Jarebinjak i Lemik, a u tom požaru stradalo je i 50 stabala maslina Ante Županovića Tadije.
- Popisana je šteta poljoprivrednim kulturama. Općina je dobila 550 tisuća kuna koje je trebala isplatiti ljudima, ali nitko nije dobio ni lipe. Na više puta postavljene upite, ni stara ni nova općinska vlast ni meni, a ni drugim ljudima nije se udostojila odgovoriti. Nitko neće da kaže gdje je novac, čak su me pokušali i zastrašiti. Valjda misle da ne postojim ni ja, kao ni selo. Ovih dana čitav slučaj sam porijavio Državnom odvjetništvu - kaže Ante Županović. Saznali smo da je država ipak isplatila 200 tisuća kuna, ali je odlukom ondašnjeg Poglavarstva i Vijeća taj novac preusmjeren u izgradnju protupožarnih puteva!

V.S.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 022

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2