Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 4

TIJELO KAO SLIKA “REFLEKTOR” PREDSTAVLJA CELEBRITYJE ČIJE SU ATRAKTIVNE TETOVAŽE PRIDONIJELE FORMIRANJU MODERNE POP KULTURE

Boc, boc iglicama

Tetovaža ima lijepih i ružnih, “grešaka koje su koštale” kao i duhovitih i duhovnih potpisa bockajućom iglom

Piše VLADIMIRA PALEČEK

Amy Winehouse, Drew Barrymore (slika dolje), Pink, Britney Spears, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Christina Ricci, Tommy Lee, Anthony Kiedis, Johnny Depp, Christina Aguillera... Jednostavno je nemoguće napraviti adekvatan presjek celebrityja čija tijela ukrašavaju tetovaže. U zadnjem je desetljeću ovaj način ukrašavanja tijela – premda poznat još od paleolita – u neslućenu porastu te igra važnu ulogu u formiranju moderne mainstream pop kulture. Tetoviraju se svi: muškarci i žene, rock zvijezde podjednako kao i one glumačke ili sportske, pa čak i najelitniji supermodeli ponosno pokazuju svoj body art. Ima tu uspjelih i onih manje uspjelih tetovaža, lijepih i ružnih, “grešaka koje su koštale”, kao i duhovitih, duhovnih, individualnih potpisa prepoznatljivih širom svijeta, no većina ih se slaže kako je tetoviranje posebna strast pa rijetko tko stane na jednoj ili dvije tetovaže. Ako pogledate ovih nekoliko poznatih faca koje smo za vas izdvojili, bit će vam potpuno jasno o čemu govorimo...

   

Angelina Jolie

Filmska buntovnica Angelina Jolie priznaje kako su joj pijanstva često donijela neželjene tetovaže. Jednu od grešaka napravila je u tattoo salonu iz kojega je (nakon otrežnjenja) izišla sa zmajem plavog jezika na kuku. Shvatila je da je pogriješila, pa ga je pokrila velikim križem. Nedugo potom na ruku je tetovirala citat Tennesseeja Williamsa “Molitva za divlje u srcu, zatvorene u kaveze”, a potom dodala: “Što me hrani, to me uništava.” Tetovaže imena drugog muža Billyja Boba Thorntona kasnije se jedva riješila, a u međuvremenu si je bocnula još jednog zmaja na dno leđa, između dva znaka tribala, pa broj 13, pa tibetansku molitvu, japanski simbol smrti i još toliko sitnica, tako da joj je sada tijelo kao slikovnica!

David Beckham

Nogometaš i trendsetter David Beckham tetovaže s imenima sinova - Brooklyn, Romeo i Cruz - stavio je na leđa, a ime supruge Victorije na hindu jeziku na lijevu podlakticu. No čini se da je Davidu vrlo drag i glumac Wentworth Miller, barem bi se to dalo zaključiti po njegovoj zadnjoj tetovaži koju je dao izraditi na desnoj ruci, a gotovo je identična onoj koju ima poznati glumac, točnije njegov lik u seriji “Zakon braće”. Ipak, najveća tetovaža mu je ona anđela na leđima koji nosi natpis “Neka me mrze, dok god me se boje”, legendarnu rečenicu rimskog cara Tiberija, iznad koje je križ, simbol vitezova templara. Brižni otac je odlučio sačuvati lijevu ruku za tetovažu potencijalne kćeri.

Robbie Williams

Britanska pop zvijezda Robbie Williams ponosi se spektakularnim maurskim motivom na lijevoj ruci, keltskim križem na desnom bedru, te lavljom glavom na desnoj ruci ispod koje stoji natpis “Born To Be Mild”, a iznad “Elvis, Grant Me Serenity”. Pjevač je također dao ovjekovječiti note i riječi “All You Need Is Love” Beatlesa na donjem dijelu leđa, lik sveca koji nosi križ s imenom njegova djeda Jacka Farrela nosi na desnoj ruci, kao i riječ Majka, dok je na vrhu prsa dao napisati “Chacun A Son Gout” (francuski izraz koji se koristi kako bi se izrazila osobenost nečijeg ukusa ili izbora). Ima toga još, a velik ih je broj posvećen članovima Robbiejeve obitelji.

Pamela
Anderson

Ne možemo pisati o tetovažama, a ne spomenuti vječnu prsatu plavušu Pamelu Anderson. Bivša “Baywatch” djevojka na leđima ima tetovirano pravo umjetničko djelo, a bodljikava žica koju je dala nacrtati na lijevoj ruci inspirirala je na tisuće imitacija širom svijeta. Zapravo, moglo bi se reći da je Pamela bila rijetko prisebna i umjerena kad su tetoviranja u pitanju; zeznula se jedino tetovirajući “Tommy’s” (Tomijeva) na prstenjaku lijeve ruke. Kad su se rastali, to je prekrojila u Mommy’s (mamina)!
– Znam da je smiješno i nema puno smisla, ali željela sam je promijeniti – pojasnila je.

50 Cent

Tijelo slavnog 50 Centa jedno je od najpopularnijih tetoviranih tijela uopće i svojevrsni kulturni fenomen, jer svaki spomen njegova imena potiče dodatni interes za njegove tetovaže. Naime, pjevač na tijelu ima opsežan body art koji pokriva kompletna leđa, ramena i donji dio trbuha te je jedna od najpopularnijih tetovaža uopće. Golemi natpis South Side i broj 50 postao je njegovim autohtonim potpisom, prepoznatljivim pojednako kao njegovo lice i glazba. Iako mnoge Afroamerikance boja kože ograničava na tetoviranje isključivo crnom tintom, 50 Centa to baš i nije omelo.

Alyssa Milano

Najpoznatija “čarobnica” Alyssa Milano ima čak osam tetovaža: još kao tinejdžerka na trbuh je tetovirala vilu, potom krunicu na leđima (zbog katoličkog odgoja), anđela na lijevom gležnju i vijenac od cvijeća oko desnoga gležnja (jer su anđeli i cvijeće cool), zmiju koja grize sebi rep na desnom ručnom zglobu (simbol ponovnog rođenja), znak “om” na lijevom zglobu (koji je podsjeća na bivšeg muža) te sveto srce (simbol strasti) na zatiljku.
Alyssa otkriva kako joj svaki put kada stavi novu tetovažu roditelji prijete da će je se odreći. Dodaje i da joj tetovaže uvijek moraju pokriti kad snima “Čarobnice”. Pretpostavljam da ih vještice nemaju – komentira.

Megan Fox

Uz to što je strastvena konzumentica videoigrica i stripova, atraktivna Megan Fox otvoreno priznaje kako je posebno opsjednuta tetovažama. - One su moja opsesija; stalno razmišljam gdje bih mogla staviti sljedeću. Iako sam zbog njih česta tema u Hollywoodu, neću prestati sa svojom strašću samo zbog posla. Mnogi glumci su puni tetovaža, no nastrano je kad ih djevojka ima puno.
To nije pošteno – buni se junakinja “Transformersa”, koja je na svome lijepom tijelu dala ovjekovječiti ime svog momka Briana, jednu pjesmu, Marilyn Monroe, simbol snage, zvijezdu, te rečenicu “We will all laugh at gilded butterflies” iz Shakespeareova “Kralja Leara”!

 
Još u rubrici:
 


FAN FAN FANTASTIČNO
JEDNA OD NAJPOZNATIJIH MANEKENKI NEDAVNO JE DIPLOMIRALA NOVINARSTVO I POSTALA PRAKTIKANTICA VRLO GLEDANOG ‘RED CARPETA’
Fani Stipković Volim gledati svijet
kroz ružičaste naočale


LICEM U LICE MADONNA I JENNIFER LOPEZ -
GLUMICE I DIVE SVJETSKE GLAZBENE SCENE
Guzica i sise


JOŠ U PRILOGU REFLEKTOR

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4