Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 3

UMJESTO STEČAJA MIRKO KLARIĆ, DOPREDSJEDNIK SKUPŠTINE SPLITSKOG PRVOLIGAŠA, NAJAVLJUJE OZDRAVLJENJE KLUBA

Počinje prodaja dionica Hajduka

Za nekoliko tjedana, kad se utvrdi temeljni kapital kluba, navijači će moći kupiti do 50 posto dionica kluba

Piše VINKO VUKOVIĆ

Hajdukovi navijači već će za nekoliko tjedana biti u prilici kupovati dionice kluba s Poljuda! Informacija je to koju nam je jučer potvrdio dopredsjednik Hajdukove skupštine Mirko Klarić dodajući kako od ponedjeljka kreće velika kampanja kojom će se pozivati navijači i svi ostali građani na kupnju dionica najstarijega hrvatskoga nogometnoga prvoligaša.
- U suradnji sa stručnjacima Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta sljedećega tjedna očekujemo početak izrade elaborata koji bi trebao biti gotov za dvadesetak dana, nakon čega bismo krenuli s upisom članova koji žele postati mali dioničari - nastavio je Klarić pojašnjavajući kako će navijačima/članovima biti omogućena kupovina do 50 posto klupskih dionica.
Prema Klarićevim riječima, Hajdukovu tržišnu vrijednost trenutačno je nemoguće procijeniti, ona će, uostalom, ovisiti i o navijačkoj potražnji za dionicama.

Nema rasprodaje igrača

‘Stečaj bi nas odveo u treću ligu, milijardu posto sam siguran u to’ / VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX- Sve će se znati kada elaborat bude gotov i kada stručnjaci iz ministarstva, u suradnji s ljudima iz kluba, utvrde temeljni kapital. Sve ostalo su najobičnije špekulacije. Sada nam je najvažnije educirati javnost kako je ovo jedini pravi put ka konačnome spasu Hajduka. Kad preoblikovanje bude gotovo, a to će biti najkasnije do 15. lipnja, neće biti potrebe za prodajom najboljih igrača - najavio je dopredsjednik poljudske skupštine. Ukoliko zanimanje navijača bude prema očekivanjima, onda će i dug(ovi) prema vjerovnicima zaista biti “peace of cake”.
- Tih famoznih 50 milijuna kuna zapravo je knjigovodstveni dug, dok on u kešu zapravo iznosi oko 25 milijuna kuna. To ćemo lako otplatiti kada navijači postanu suvlasnici - objasnio je Klarić. Još se jednom osvrnuo i na stečaj postupak na kojemu je inzistirao Željko Jerkov.
- Jerkov je kazao kako je Zakon o sportu, koji omogućuje ovakvo preoblikovanje, nedorečen i loš. Pozadina svega je želja da se spriječi prodaja dionica navijačima te na taj način i Hajdukovo ozdravljenje. A da je proglašen stečajni postupak, milijardu posto sam siguran da bi “bijeli” već u lipnju završili u Trećoj ligi! Dalje ne bismo mogli sve dok i posljednja kuna duga ne bi bila vraćena - tvrdi Klarić.

   

5 krugova privatizacije

•• 1. krug: grad upisuje dionice putem vlasništva nad objektom, ali ima i mogućnost uplate novca
•• 2. krug: članovi kluba upisuju dionice
•• 3. krug: članovi kluba opet imaju priliku upisati dionice, maksimalno u iznosu koliko su upisali u drugome stupu
•• 4. krug: svi zainteresirani građani u Hrvatskoj i inozemstvu (postotak je ograničen zbog petoga kruga), uz stroge mehanizme zaštite
•• 5. krug: vjerovnici (oni koji su pristali dug pretvoriti u dionice) i država

   

Jerkov: Dao sam ostavku, a kad će ministar Primorac?

•• Željko Jerkov, sad već bivši predsjednik Hajduka, rekao je za Slobodnu: Ja sam podnio ostavku zato jer sam uvjeren da je naš put, a to je usmjereni stečaj, pravilan, no u njegovoj provedbi sam onemogućen. A u slučaju da se dokaže da je Zakon o sportu manjkav ili čak neprovediv, hoće li onda netko drugi podnijeti ostavku?
Naravno, ove riječi se odnose na ministra prosvjete i sporta Dragana Primorca.
Ministar nam je pak kazao: - Nismo smjeli, ni mogli, pa ni željeli dozvoliti bilo kakav avanturizam s idejama takozvanog usmjerenog stečaja, pa da na kraju sve ispadne zlo i naopako za Hajduka. Preoblikovanje sportskih udruga
u sportska dionička društva jedini je način da se spase klubovi i da oni napokon otpočnu s normalnim poslovanjem.
U razgovoru s ministrovim jakim snagama, njegovim pomoćnicima Sarom Butorac i Željkom Klarićem, te državnom tajnicom za sport Zrinkom Kovačević dobili smo potvrdu da je provođenje Zakona o sportu jedini izlaz.
- Predsjednik Hajduka Jerkov sve do prošlog vikenda, zajedno sa svojim ljudima, surađivao je s nama, ponašao se sukladno Zakonu o sportu – rekla nam je Sara Butorac, koja evidentno suvereno vlada materijom preoblikovanja. I ne znam kako se odjednom priklonio soluciji stečaja.

ZDRAVKO REIĆ

 
Još u rubrici:
 


NOGOMETNI REKET HRVOJE VUKOVIĆ OTVORENO O PRIJETNJAMA KOJE SU MU RODITELJI PRIMALI ZBOG NJEGOVA SPORA S ‘HAJDUKOM’
‘Šteta je izgubiti sina zbog duga’


OBRANA U OFENZIVI
LUKA MIŠETIĆ, GOTOVININ ODVJETNIK, UZVRATIO TUŽITELJU
‘Razaranje Knina srpska podvala’


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3