Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

Slučaj za forenzičare Lešina morske kornjače NESTALA,
PA posvaĐala Ministarstvo kulture i muzealce

Želvin oklop nađen u Kneževu dvoru

Zaposlenik Muzeja htio je uginulu kornjaču iskoristiti za restauraciju namještaja, no nastala je potraga za lešinom, te prava zbrka

piše Gabrijela Bijelić /EPEHA

Zbog oklopa uginule zaštićene morske kornjače, glavate želve, koji su Dubrovački muzeji odlučili izvući iz starog porta i iskoristiti za restauraciju namještaja, nastala je prava zbrka u čije se raščišćavanje uključilo i Ministarstvo kulture.
- Ako Gradski muzej, kako su nam javili, ima potrebu za oklopom želve, onda se treba posebnim zahtjevom obratiti Upravi za zaštitu prirode Ministartva kulture - poručili su iz Kabineta ministra Bože Biškupića nakon bizarnog slučaja nestanka želvine lešine, koja je prošloga vikenda u visokom stupnju raspadanja doplutala u stari gradski porat. Slučaj uginule životinje s liste ugrožene faune Jadrana nakon dojave o pronalasku po službenoj je dužnosti preuzela inspektorica zaštite prirode Vesna Daničić, no glavata želva (Chelonia midas) je nedugo potom jednostavno “isparila” iz povijesne luke.
Zaštićena morska kornjača, glavata želva - visoke su kazne za  istrebljenje- Prema našim saznanjima, želvu je s mjesta pronalaska odnio djelatnik Gradskog muzeja u Dubrovniku. Po utvrđivanju podataka o osobi koja je otuđila tijelo uginule životinje, obavit će se nadzor i osobu obavijestiti da je u prekršaju - najavili su iz Biškupićeva kabineta.
Pojašnjenje o nestanku želvine lešine je dao Mišo Đuraš koji ravnateljicu gradske ustanove Dubrovački muzeji zamjenjuje tijekom bolovanja.
- Istina je da je želvu pronašao i iz mora u portu izvadio preparator namještaja i naš zaposlenik Željko Čatić. Pomislio je kako bi se kornjačin oklop mogao iskoristiti za restauraciju i nadomještanje ukrasa na vitrini i drugom namještaju na katu Kneževa dvora, točnije u kneževoj radnoj sobi - rekao je Đuraš i potvrdio kako će već u četvrtak ujutro Muzeji Ministarstvu kulture uputiti dopis s dokumentiranim stanjem pokućstva na gornjem katu Dvora, te fotografijama predmeta koje bi trebalo restaurirati kornjačevinom.
- Svjesni smo da je kornjačevina vrijedan materijal, a glavata želva zaštićena vrsta koja se ne nalazi svaki dan. K tomu je i Knežev dvor spomenik kulture, što je razlog više za poštovanje procedure prema ministarstvu - zaključio je Đuraš.
Da je nesporazum s “muzealcima” otklonjen potvrdila je i inspektorica Vesna Daničić, na čiju preporuku su se Đuraš i Čatić obratili višoj instanci. Uzrok uginuća dubrovačke želve, inače, još nije obznanjen, pa nije poznato je li skončala zapletanjem u mrežu ili “nasilnom smrću”.

   

Stroge kazne

•• MUP i Državni inspektorat zaduženi su za nadzor izlova jadranskih morskih kornjača, koji se u slučaju nezakonita istrebljenja želvi, prema Pravilniku, sankcionira novčanom kaznom od 40 tisuća kuna po ubijenoj jedinki. Godišnje se u mreže ulovi i do 2500 primjeraka glavate želve.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 020

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2