Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

prognoze gospodarstvenici i ekonomisti ‘ukrstili’ analize

Bit će malo bolje
Babić: Inflacija neće preko pet posto
Renić: Treba nam rezanje troškova

O aktualnim i budućim trendovima na financijskom tržištu i ove su godine govorili gospodarstvenici i ekonomski stručnjaci na Financijskom doručku SG Splitske banke

Piše magdalena družijanić

Inflacija koja se u Hrvatskoj zahuktala još prošle godine, ove će se godine, što je neizbježno, kretati između pet do šest posto. Mogu je spasiti konkurencija, smanjenje troškova i povećanje prihoda.
Kazao je to Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Dalmacijacementa, na jubilarnom, desetom po redu Financijskom doručku koji se ove godine u organizaciji Societe Generale Splitske banke održao na Ekonomskom fakultetu.
- Iako su strana tržišta neuravnotežena i utječu na prilike u Hrvatskoj, mislim da smo ipak u nešto povoljnijoj poziciji nego Zapadna Europa jer želimo više i bolje – kazao je Renić.
No ipak, svjetski trendovi, istaknuo je, ne mogu se izbjeći.

Turbulentna godina

Potrošnja je lani bila velika, a ove bi godine mogla doći na svoje / DUJE KLARIĆ / CROPIXU panel diskusiji pod nazivom “Hrvatsko gospodarstvo danas i sutra“ sudjelovao je i prof. dr. Ante Babić, poslovni konzultant, a osvrnuo se na godinu iza nas kazavši kako je bila turbulentna.
- Potrošnja je bila puno veća no mislim da će to ove godine doći na svoje. Stopa rasta hrvatskog BDP-a bit će između 4,5 posto do najviše pet posto, dok inflacija ne bi trebala biti veća od četiri do pet posto – kazao je Babić koji o krizi u Sjedinjenim Američkim Državama veli da se približava kraju. Navodi da nije pesimist te smatra da bi kriza trebala predstavljati i priliku.
Babića više brine stanje u Europskoj uniji koju je sa zakašnjenjem od pola godine pogodio val događanja u Americi:
- FED, središnja banka SAD-a, čvršće reagira na tržišna zbivanja od europske središnje banke.
Okupljene je na Financijskom doručku, među ostalima, pozdravio i Pierre Boursot, predsjednik Uprave Societe Generale Splitske banke, koji je istaknuo zadovoljstvo okupljanjem na fakultetu, mjestu znanja i informacija, a ne nekom drugom mjestu.
U nastavku Financijskog doručka dvije prezentacije pod nazivom “Izloženost deviznim i kamatnim rizicima“ te “Strukturirani proizvodi s garancijom kapitala“ održao je Dušan Kosanović iz slovenske SKB banke.

Čvrsta veza

Financijski doručak, koji se održava već deset godina, tradicionalni je susret koji okuplja ekonomske stručnjake i gospodarstvenike radi pobližeg predstavljanja i tumačenja aktualnih i budućih predviđanja trendova na financijskom tržištu.
Ivan Mršić iz Societe Generale Splitske banke, moderator ovogodišnjeg okruglog stola, istaknuo je da ovo okupljanje predstavlja čvrstu vezu između gospodarstva i znanosti.

Ante Babić
Trpimir Renić
Ivan Mršić / JAKOV PRKIĆ / CROPIX
 
Još u rubrici:
 


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1