Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.3.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

skandalozno podaci centra civilnih inicijativa o praćenju rada vlade i skupštine HNŽ-a tijekom prošle godine

Zastupnici lani za plaću od 3000 KM radili samo tri dana

Lani je Županijska skupština zasjedala svega tri radna dana, 2 sata i 40 minuta, a kroz cijelu proteklu godinu devet zastupnika od njih trideset nije postavilo niti jedno zastupničko pitanje ili sudjelovalo u skupštinskoj raspravi, a plaćeni su od 2300 KM do 3500 KM

Piše STANISLAVA MARIĆ

Podaci koje je prezentirala nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) o praćenju rada vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u protekoj godini krajnje su poražavajući, a pokazali su netransparentnost rada tih institucija i potpuno ignorantski odnos prema građanima.
Mostar - za svoj (ne)rad narodni zastupnici u županijskoj skupštini bili su dobro plaćeni/MIRO ŠKOBIĆ– U proteklim danima širom BiH iznijeli smo neke od najcrnjih mogućih kvalifikacija na rad vlasti na državnoj, entitetskim i županijskim razinama, ali stanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još je gore, potpuno katastrofalno i izvan svake kategorije – kazala je Majda Behram-Stojanov, glasnogovornica CCI-a.
Ona je podsjetila da se na konstituiranje županijske vlade čekalo punih deset mjeseci, a onda jedan od prvih, pa tim i prioritetnih zakona koje je vlada usvojila u svom mandatu bio je Zakon o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti kojim su sebi odmah povisili plaće. Kazala je i to kako je HNŽ jedina županija u kojoj rodilje nemaju nikakvu naknadu, a socijalna davanja najniža su u Federaciji BiH.
– Ovo je jedina vlada od njih trinaest u državi koja centrima civilnih inicijativa nije dostavila zapisnike sa svojih sjednica kako bismo mogli analizirati njezin rad i kreirati izvještaj, kršeći time Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Na taj su način javnosti i građanima uskratili informacije o svom (ne)radu, a očito je da su rezultati njihova rada katastrofalni – istaknula je Behram-Stojanov.
Stanje u županijskoj vladi potpuno je preslikano i na Skupštinu. Od 365 dana u 2007. godini, prema podacima CCI-a, Skupština je zasjedala tri radna dana, 2 sata i 40 minuta, a održala je sedam sjednica na kojima je usvojeno tek osam zakona, od kojih je jedan i Zakon o pravima izabranih dužnosnika. Kroz cijelu proteklu godinu devet zastupnika od njih 30 nije postavilo niti jedno zastupničko pitanje ili sudjelovalo u skupštinskoj raspravi, a to su: Milena Džalto, Vlado Matešić, Ante Cvitanović, Ahmed Džubur, Ibrahim Kašić, Smiljan Vidić, Frano Primorac, Dijana Zelenika i Ivan Jelić. Inače, skupštinski zastupnici imaju mjesečna primanja u rasponu od 2300 KM do 3500 KM, kolika je plaća Ramiza Jelovca, predsjednika Skupštine HNŽ.
Majda Behrem-Stojanov i Alenka Ban/MIRO ŠKOBIĆ– Skupština prošle godine, a ni prijašnjih godina, nije napravila ni svoj osnovni dokument - program rada - koji bi ih usmjerio što će činiti u toj godini, a što predstavlja grubo kršenje Poslovnika o radu Skupštine i veliku neodgovornost – istaknula je Alenka Ban, konzultantica CCI-a za monitoring rada vlade i Skupštine HNŽ.
Iz CCI-a su se zapitali kada će dužnosnici vlade i Skupštine konačno početi raditi svoj posao kako bi opravdali svoje visoke plaće i kako bi barem malo poboljšali teško socijalno i gospodarsko stanje u HNŽ-u.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1