Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 9.1.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 4

mistika u predgrađu nova crkva moći će primiti 640 vjernika

Karmelićani na Kamenu
17 tisuća duhovnih kvadrata

Pastoralni centar će imati park kršćanske meditacije i molitve, šetnice, samostanske vrtove, parkiralište za pedesetak automobila, velike dvorane za susrete, dječje igralište te teniski i malonogometni teren

piše saša horvat

Gradilište velikog duhovnog centra na KamenuDio temelja već je postavljen za veliki Pastoralni centar karmelićana koji se gradi na predjelu Vidovac, na oko 17 tisuća metara četvornih. Osim samostana i samostanske crkve, koja će se koristiti i u župne svrhe. Arhitekt je inženjer Ivan Antolić iz Zagreba, a radove je započela tvrtka “Inecto” d.o.o.
- Ideja o centru je stara više od 30 godina, otkada je karmelićanski red prisutan u Splitu. Imamo sve potrebne dozvole za gradnju, a isto tako i blagoslov splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića - kazao je povjerenik Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa o. Branko Zebić, župnik župe sv. Mihovila na Kamenu i prior samostana Gospe od Karmela, dodavši kako se nada da troškovi izgradnje neće premašiti dva milijuna eura.
- Novac za gradnju dobivamo od kredita Reda i Provincije, od dobrih ljudi koji vjeruju u korist ovakvih ustanova, Crkve, društva i obitelji, te od drugih oblika donacija, pa je s toga i ritam gradnje uvjetovan priljevom tih sredstava. I ovu kuću, u kojoj smo sada, prodajemo i odlazimo u podstanare, a novac od prodaje ulažemo u izgradnju - kazao je o. Branko, dodavši kako će novi samostan moći primiti desetak redovnika, te će biti nekoliko soba za goste.
- Naša župa broji oko tri tisuće vjernika, inače, oduševljenih ovim projektom. Sadašnja župna crkva građena je za vjerničku zajednicu na Kamenu koja je u vrijeme izgradnje brojila samo 80-ak duša, i to govori o našim sadašnjim potrebama. Kapacitet nove crkve za bogoslužje može primiti oko 640 osoba - istaknuo je o. Branko, dodavši kako još imaju problem adekvatnog pristupa centru, te se nadaju da će im Grad i država pomoći pri rješavanja pristupa s brze ceste koja prolazi uz centar.
- Cilj nam je pružiti specifični pastoral duhovnosti, mi ga nazivamo izdiferencirana duhovnost, ne samo našim župljanima nego svim ljudima koji žive potrebu Duha u ovom času Crkve i društva. Naravno da će se optimalna pažnja posvetiti i suvremenom župnom pastoralu te će sve to pokrenuti naš grad i cijelu regiju - zaključio je o. Branko.

   

Zamak duše

•• Sama građevina samostana i crkve za ideju ima nadaleko poznato mistično djelo, prve žene naučiteljice Crkve sv. Terezije Avilske, kod nas prevedeno pod naslovom «Zamak duše». U djelu duša putuje kroz šest stanova koji će biti oblika kule, dok je glavni, sedmi stan, samostanska crkva koja je središte jer u njoj prebiva Isus Krist.

 
Još u rubrici:
 


TVRDO SRCE NAŠI POGLAVARI VRLO SKROMNO DARIVAJU
PRINOVE U GRADSKIM OBITELJIMA
Ajmo na babine
Split prvoj bebi daje 1200 kuna,
Dugopolje 3000, a Supetar 4000


Split24sata

Vodič 021

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4