Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 4.1.2008.
  novosti
svijet
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  burza
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 5 od 5

DUBROVNIK ZA MALAGU
KVALIFIKACIJE ZA ovogodišnje EUROPSKO PRVENSTVO

Hvala Britanci,
za nas ste izmislili vaterpolo

Piše tonči vlašić

Britanci prvi protivnici - Mile Smodlaka / VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIXPrva vaterpolska utakmica odigrana je 1867. u Doveru. Velika Britanija kolijevka je vaterpola - bilo je uvodno slovo Ratka Rudića.
- Želim Britancima puno sreće u nastojanju da se vrate u svjetski vrh - dodao je Rudić. Velika Britanija prvi je protivnik svjetskim prvacima iz Melbournea, na dubrovačkom turniru koji počinje danas i traje do nedjelje. Hrvatska će ogled protiv Velike Britanije početi u 20 sati, a turniru u Gružu još nastupaju Slovenci i Crnogorci koji će otvoriti u 18.30 sati borbu za prva da mjesta koja vode na Europsko prvenstvo, što se u Malagi igra početkom srpnja.
Britanci su krenuli u “veliki posao u sljedećih pet godina”, ističe Jerome Read, izbornik Velike Britanije.
- Spremamo se za Olimpijske igre u Londonu 2012.
Ponosan što je u društvu hrvatskog izbornika Ratka Rudića na konferenciji za novinare Read će istaknuti kako je vaterpolo na otoku stacioniran oko Manchestera. Tu Britanci treniraju dva puta dnevno pet dana u tjednu. Većina reprezentativaca su studenti te se termini treninga usklađuju s njihovim obavezama u školi, a želja im je uspostaviti kontakte s klubovima i drugim reprezentacijama, a sve u cilju da na zajedničkim treninzima ponešto i nauče, te svoje najbolje igrače učine zanimljivim klubovima u zemljama u kojima je vaterpolo popularniji i kvalitetniji.
Favoriti turnira - Ratko Rudić i Petar Porobić / TONČI VLAŠIĆPriča Read kako je njihov kapetan najstariji igrač, ima 29 godina, Craig Figes igra u Španjolskoj, Curwen u Australiji, Scott u Mađarskoj... Naravno, sva ta imena, koja je istaknuo Read ne predstavljaju ništa u vaterpolskom svijetu. Zna to i sam izbornik Velike Britanije napominjući kako su im dva najveća problema nedostatak stručnog kadra i slaba popularnost vaterpola na Otoku.
- Za ono što drugima treba godina dana nama trebaju najmanje četiri - iskren je Read čija je reprezentacija izazvala podosta zanimanja budući da je riječ o “čistoj egzotici” unatoč činjenici da su Britanci izmislili vaterpolo.
Vrijedi dodati i kako je londonska momčad Otter igrala u Dubrovniku na otvaranju Gruža 1961. godine.

   

Zlatni gospar Radnilović

•• Četverostruki olimpijski pobjednik iz Velike Britanije, Paulo Radnilović, koji je 1886. godine rođen u Cardiffu, po ocu Antunu je Dubrovčanin. Otac mu se 60-ih godina 19. stoljeća doselio u glavni grad Walesa. Radnilović je bio plivački prvak Walesa i Velike Britanije, osvojio je na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. dvije zlatne medalje, u štafeti 4x200 slobodno i vaterpolu. S vaterpolistima ima zlatne medalje još s Igara 1912. i 1920., a sudjelova je na još dvije olimpijade, 1924. i 1928.
Zanimljivost je što je i reprezentativcu Slovenije Andriji Šuliću otac Božo rođeni Dubrovčanin.

IzborniCi

Prvaci i još Crnogorci

•• Petar Porobić, izbornik Crne Gore: U godinu dana, koliko postojimo, izborili smo plasman na OI u Pekingu, te igramo Svjetsku ligu. Želja nam je izboriti i nastup na Europskom prvenstvu.
•• Tomaž Balderman, izbornik Slovenije, koja je u Dubrovnik doputovala sa samo jednim vratarom u sastavu Igorom Belofastovim: Favoriti su Hrvatska i Crna Gora, a našoj podmlađenoj reprezentaciji cilj je pružiti što bolji otpor.Zanimljivo hrvatski izbornik Ratko Rudić dobro poznaje slovenskog kolegu još dok su bili suparnici za vrijeme igračkih karijera.
•• Ratko Rudić: Gledao sam Slovence u kvalifikacijama za OI. Nijanse su ih dijelile do uspjeha i zato ih treba respektirati. S druge strane Crna Gora je dominirala u ljetnom periodu. Odlično su posložena ekipa. Protivnik po mjeri - ističe Rudić koji je za ovu akciju pozvao 12-oricu zlatnih iz Melbournea (Vićan, Burić, Bušlje, Vrdoljak, Joković, Smodlaka, Đogaš, Marković, Barać, Hinić, Bošković i Pavić), te Antonijevića umjesto suspendiranog Kunca.

 
Još u rubrici:
 


ĆORLUKA HRVATSKI REPREZENTATIVAC NAJBOLJI NOGOMETAŠ OTOKA
Vedran kako je Hrvat ukrao Božić


BESMISAO ISPRIKE AKO SE IZVRŠNI DOPREDSJEDNIK JAVNOSTI MORA ISPRIČAVATI ZBOG ZADRŽAVANJA LUKE MODRIĆA JOŠ JEDNU SEZONU U MODROM DRESU ONDA MU SE NE MOŽE PORUČITI NIŠTA DRUGO NEGO DA JE VRIJEME ZA DIZANJE SIDRA IZ MAKSIMIRSKE ŠUME
Mamiću, odlazi iz Dinama!


TRADICIONALNI IZBOR SLOBODNE DALMACIJE
RANG-LISTA NAJBOLJIH HRVATSKIH NOGOMETAŠA U 2007.
Spremni za Euro!


DVA OD TRI HRVATSKI TENISAČI SE PROBIJAJU DO ZAVRŠNICA ATP TURNIRA
U DOHI I CHENNAIJU
Ljubi ga Doha,
a Čilić neće Zovka


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/5