Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 3.1.2008.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 6

da, predsjedniče nenad nikolić,
izbornik u-19 nogometne reprezentacije irana

Borim se da igrače oslobodim vojske

Svi Hrvati se u Iranu nalaze zbog novca, pa tako i ja. Međutim, nije sve ni u tome, nedavno sam odbio Dubai jer je ipak posebna čast biti izbornikom

Piše toni bilić

Već dugi niz godina hrvatski treneri igraju značajnu ulogu u iranskome nogometu. Nakon što su na poziciji izbornika tamošnje A reprezentacije bili Stanko Poklepović, Ćiro Blažević i Branko Ivanković, aktualni izbornik iranske reprezentacije do 19 godina je 49-godišnji Splićanin Nenad Nikolić.
- U Iranu nema mlade reprezentacije do 21 godinu, već je A reprezentacija odmah iza U-19 selekcije. Moja izabrana vrsta plasirala se na Prvenstvo Azije, koje se u studenom igra u Saudijskoj Arabiji. Četiri prvoplasirane ekipe izborit će plasman na Svjetsko prvenstvo 2009. godine. Predsjednik države obećao nam je da će, ako uspijemo u tome, sve igrače osloboditi služenja vojnoga roka, koji inače traje dvije godine. Ista generacija postat će olimpijska reprezentacija, koja će igrati kvalifikacije za Olimpijske igre 2012. u Londonu. Rečeno mi je da bih ja trebao voditi i tu momčad, ako se "Ukoliko se plasiramo na Svjetsko prvenstvo za uzrast U19, onda mi je rečeno da bi trebao voditi momčad i za olimpijske kvalifikacije"/VLADIMIR DUGANČIĆ/CROPIXprethodno plasiramo na SP - priča Nikolić.
Splitski stručnjak u Iran je otišao u svibnju 2002., na poziv Vinka Begovića koji je tada bio trener Foolada iz Ahvaza, na jugoistoku Irana. Nikolić je u tom trenutku bio trener trećeligaša Orkana iz Dugog Rata te je vodio privatnu nogometnu školu, za koju kaže kako je bila prva u Splitu.

Katalinića koštao Izrael

- Vinko Begović me zvao da u Fooladu formiram školu nogometa, što sam i prihvatio. Na kraju sezone 2002./03. umjesto Begovića trener je postao Luka Bonačić, kojega je kasnije zamijenio Mladen Frančić. U sezoni 2004./05. Foolad je s Frančićem postao prvak Irana, nakon što je stasala generacija koju smo počeli graditi Begović i ja. U to vrijeme imali smo 20 reprezentativaca u mlađim kategorijama, te sedam članova A reprezentacije, koju je vodio Branko Ivanković.
U narednoj sezoni Foolad je nastupao u azijskoj Ligi prvaka, ali zbog niza razloga nije se proslavio. U Iranu su promjene trenera još češće nego kod nas, pa je tijekom sezone Nikolić postao trener prve momčadi.
- Na početku sezone prodalo se nekoliko igrača. Izgubilo se neke utakmice, došlo je do nezadovoljstva, i Frančić je otišao. U Ligi prvaka nam je nedostajalo nekoliko reprezentativaca, koji su s Iranom prolazili pripreme, nastup na SP u Njemačkoj bio je iznad svega. Zanimljivo, za trenera je trebao doći Ivan Katalinić, ali je posao propao kad su Iranci saznali da je Kate u svojoj karijeri radio u Izraelu. Protekle godine za trenera je došao Portugalac Inacio, a Foolad je ispao u Drugu ligu.
U travnju prošle godine Nikolić je dobio poziv da preuzme iransku reprezentaciju do 19 godina, sa zadatkom da se kroz kvalifikacije plasira na Prvenstvo Azije. U tome je i uspio, i to uz gol razliku 20:0. Uspješni izbornik kaže da nakon sjajnih rezultata u kvalifikacijama mnogi očekuju da budu svjetski prvaci, ali kako treba biti realan i spustiti se na zemlju.
- I prije mene su na tome mjestu bili stranci, ali nisu imali uspjeha. U toj selekciji praktično svi su igrači bili iz Teherana, a ja sam obilazio i druge dijelove zemlje u potrazi za talentiranim igračima. U Iranu ima mnogo darovitih mladića, ali ih ne znaju prepoznati. Mnogi od igrača koje sam ja doveo u reprezentaciju počeli su igrati u svojim klubovima, prije se nisu primjećivale njihove kvalitete. Na pripremama, koje smo imali u Njemačkoj, osam naših mladih igrača potpisalo je predugovore s engleskim i njemačkim klubovima.
Dobri nastupi mladih Iranaca izazvali su i zanimanje nekih klubova za Nikolićeve usluge.
- Svi hrvatski treneri koji rade u Iranu tamo su zbog plaće, pa tako i ja. Međutim, nije sve ni u novcu, nedavno sam za još veću plaću mogao ići u Dubai, ali ipak je posebna čast biti izbornikom jedne reprezentacije. Zvala su me i tri iranska prvoligaška kluba. Ako izborimo plasman na SP, onda ću ostati izbornik do 2012., jer bih tada vodio olimpijski reprezentaciju - zaključuje splitski stručnjak.

   

Bilić, prijatelj iz Stobreča

•• Nenad Nikolić napravio je program priprema za U-19 Prvenstvo Azije, a za kraj travnja i početak svibnja predviđeno je vježbanje u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Splitu. Inače, Nikolić je početkom 90-ih bio trener u Hajdukovim mlađim kategorijama.
- Svima nam je to krajnji cilj, biti trener Hajduka velika je čast, poglavito nama hajdukovcima - kazao je Nikolić kojega iz igračkih dana u stobrečkome Primorcu veže prijateljstvo sa Slavenom Bilićem.

Zabranjeno piće je najslađe

•• Ljudi u Iranu su dobri, druželjubivi, ali mana im je što misle da su najpametniji i najzgodniji, iako o mnogim stvarima ne znaju puno. Hrana je relativno jeftina, tamo je normalno često ići u restoran. Velika je razlika između Teherana i ostatka zemlje. Velika je centralizacija, Teheran je mnogo moderniji. Vjerska policija ograničava slobodu, ali mladi se ne drže pravila. Iako je alkohol zabranjen, mladi se okupljaju u stanovima i piju.

 
Još u rubrici:
 


ARSENAL POHVALA ARSENE WENGER ODUŠEVLJEN
MOGUĆNOSTIMA HRVATSKOGA BRAZILCA
Eduardo strijelac kakvog
Otočani još nisu vidjeli


EURO MOŽE ZAPOČETI RANG-LISTA FRANCE FOOTBALLA
KAO NOVO PRIZNANJE NAŠEM NOGOMETU
Hrvatska - druga u Europi


SKELINADA ASOVI GUSARA NIKŠA I SINIŠA SKELIN
ODUŠEVLJENI ULASKOM U OLIMPIJSKU 2008.
Kanari im veslačka Atlantida


GIMNASTIČKA AFERA URED ZA OPĆU UPRAVU GRADA ZAGREBA
POTVRDIO IVANA ŠKORU ZA NOVOG ČELNIKA SAVEZA UMJESTO
BIVŠEGA GLAVNOG TAJNIKA OLIMPIJSKOG ODBORA
Miočić Stošić još ne priznaje smjenu


KAMENA S RAMENA MEČ DRUGOG KOLA DOHE
ZBOG BOLESTI PROTIVNIKA LJUBO NIJE NI IGRAO
Ivan Ljubičić
Kamen mi više ne smeta,
planiram se vratiti u Top 10


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/6