Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 18.12.2007.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 7

međunarodno pravo akademik davorin rudolf na znanstvenom skupu ‘zerp - gospodarski pojas’ obrazložio hrvatske argumente za proglašenje pojasa

Italija je protiv ZERP-a,
jer se mora razgraničiti s 11 država

Slovenija ima samo dvije koćarice osposobljene za ribolov u međunarodnim vodama, a svojim je pojasom ušla u suvereni dio RH, na što EU nije reagirao, kazao je Rudolf

piše nikola bajto

Hrvatska ima nesporno pravo na proglašenje Zaštićene ekološko-ribolovne zone, koje proizlazi iz UN-ove Konvencije o pravu mora, čije odredbe obvezuju i sve zemlje EU-a, istaknuli su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodno pravo i pravo mora na prvom danu znanstvenog skupa “ZERP - gospodarski pojas”, organiziranog u Splitu povodom 25. obljetnice Konvencije.

Modro bogatstvo

Davorin Rudolf naglasio je kako je Europska unija do sada tolerirala sve pojaseve koje su proglasile njene članice- Na temelju Konvencije, ali i međunarodnog prava, obalna država ima suvereno pravo ribolova, iskorištavanja prirodnih bogatstava i ekološke zaštite u tom pojasu, a od 151 potpisnice Konvencije neki oblik pojasa proglasilo ih je 137 - kazao je akademik Davorin Rudolf, dodavši da je Europska unija vezana Konvencijom UN-a pa je tolerirala sve pojaseve koje su do sada proglasile njezine članice, među zadnjima Italija i Slovenija, koja je svojim pojasom ušla u suvereni dio RH, na što Unija nije reagirala.
Rudolf je ocijenio da je Italija rezervirana prema ZERP-u, jer ima 11 zemalja s kojima se treba razgraničiti, a Hrvatsku bi mogle slijediti Crna Gora i Albanija.
Za Sloveniju je kazao da ima samo dvije koćarice osposobljene za ribolov u međunarodnim vodama te da je njezin prigovor u tome što smatra da Hrvatska ZERP-om prejudicira razgraničenje u Jadranu.

Svi osim Grčke

Dr. Davor Vidas s instituta “Fridtjof Nansen” istaknuo je da od 27 država EU-a samo šest njih nije proglasilo pojas. Pet ih nema more, a Grčka to nije učinila zbog neriješenih pitanja s Turskom.
- ZERP ne treba dovoditi u pitanje, jer je pravo na njega nedvojbeno, ali o primjeni treba pregovarati. Naplate mogu biti male, važno je uvesti regulaciju i izvještavanje.
Valja opovrgnuti informacije po kojima nadzor hrvatskog Jadrana nije moguć, jer su uz današnju tehnologiju dovoljna i mala sredstva. Može se sjediti u ministarstvu i pratiti automatski sustav nadzora mora, dok je flota potrebna jedino u slučaju intervencija - kazao nam je Vidas.
Skup se nastavlja s temama o razgraničenju i balastnim vodama.

   

Tadić: Pritiske prijaviti UN-u

•• Političari koji postavljaju dvojbu ZERP ili EU su cukuni i potpune neznalice - ustvrdio je Tonči Tadić, navodeći da ekološki aspekt ZERP-a nije dio pregovora s EU-om.
- Hrvatska treba izvijestiti glavnog tajnika UN-a o pritiscima zbog pojasa - kazao je Tadić.

Na našoj strani 60 posto ribe

•• Dok Italija godišnje lovi 296.000 tona ribe, a Slovenija 1000 tona, dr. Nedo Vrgoč s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iznio je podatke po kojima se čak 60 posto preostale biomase Jadrana nalazi u hrvatskom teritorijalnome moru, 17 posto u ZERP-u, a ostatak u talijanskom dijelu.

 
Još u rubrici:
 


NIJE NEGO PREDSJEDNICA HSLS-A ŠOKIRALA JAVNOST
DVOJBENIM ISTUPIMA O KOALICIJI S HDZ-OM
Adlešić dala izjavu
pa dobila amneziju


SLUČAJ BEZ PRESEDANA
NOVINARKA HTV-A ŽELJELA UMJETNIM PUTEM DOBITI DIJETE OD MLADIĆA, PRIPADNIKA ZAGREBAČKOG KRIM-MILJEA, NAKON NJEGOVE LIKVIDACIJE
Šikić od Suda zatražila
oplodnju sa Zečevićem


PRVI PLOV IVAN KURET, SPLITSKI GRADONAČELNIK,
O GRADSKIM PROJEKTIMA I LAVINI KRITIKA
Sanader očekuje da rješavam probleme


KUNE RAZDORA HSS-OV KANDIDAT ZA MINISTRA TURIZMA
ŽELI NADZIRATI PRORAČUN HTZ-A
Markov uzima Buliću kontrolu
nad 283 milijuna kn


SUKOB U TOALETU ADEMIJEVA SUPRUGA ANITA OSULA PALJBU
PO NORČEVU ODVJETNIKU
Napala Olujića jer je ‘obrađivao’ svjedoke


ŠIBENSKI SLUČAJ ZBOG SPORNE UKNJIŽBE ZEMLJIŠTA
VRIJEDNOG TRI MILIJUNA EURA
Suci pred suspenzijom


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/7