Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.12.2007.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  reflektor
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 3 od 7

MODRA UZBUNA TONČI BOŽANIĆ,
predsjednik CEHA RIBARA HRVATSKE, UPOZORAVA:

Talijani opustošili riblji fond u ZERP-u

Primjena ZERP- a Talijanima u gospodarskom smislu ne bi donijela nikakvu štetu, ali za njih je ponižavajuće da bi ih se stavilo pod nadzor Hrvatske i što bi se na njih primjenjivali naši zakoni, tvrdi Božanić i novoj Vladi poručuje da se ne smije odustati od primjene ZERP-a

piše damir petranović
snimio ivo ravlić / CROPIX

Prikaz količine ribe u hrvatskom teritorijalnom moru (58 posto - velika “kriška”), hrvatskom ZERP-u (18 posto - zeleno polje), te u talijanskom ZERP-u i teritorijalnom moru (po 12 posto)Predsjednik Ceha ribara Hrvatske Tonči Božanić zatražio je od buduće hrvatske Vlade da od 1. siječnja počne striktno primjenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu i na članice Europske unije, kako je to Sabor i odlučio prije godinu dana, te upozorio na najnovija istraživanja koja pokazuju da je stanje ribljeg fonda na prostoru ZERP-a već prilično alarmantno. Zbog prekomjernog izlova od talijanskih ribara, kaže, količina ribe na prostoru hrvatskog epikontinentskog pojasa pala je na samo trećinu u odnosu na naše teritorijalne vode, pa tako hrvatsko unutarnje more danas sadrži čak 58 posto svih ribljih vrsta Jadrana.

Državne potpore

- Talijanima je, dakle, bitan svaki kvadratni kilometar, oni preživljavaju uz velike državne potpore, no najznačajnije od svega jest da primjena ZERP-a u gospodarskom smislu njima ne bi donijela štetu. Tek bi ih se stavilo pod nadzor Hrvatske i na njih bi se primjenjivao zakon koji danas važi samo za hrvatske ribare, a njima je to očito ponižavajuće - kaže Božanić. Dodaje da je proglašenjem ZERP-a i njegovom suspenzijom za članice Europske unije nastala apsurdna i diskriminirajuća situacija u kojoj se hrvatske ribare strogo kontrolira po Zakonu o morskom ribarstvu, dok Europljani love bez ikakva nadzora.
- Činjenica da EU tolerira takvu situaciju je dokaz da podržava anarhiju i svojevrsni “divlji zapad”, a rezultat svega jest nestanak ribe. Ja garantiram da bi se striktnim nadzorom ZERP-a i dobrim gospodarenjem za samo šest mjeseci fond u potpunosti obnovio, a garantiram i da je Hrvatska sposobna to napraviti! - tvrdi Božanić.
Ceh ribara javnosti je podastro i argumente po kojima, tvrde, nema apsolutno nikakvog razloga dalje odgađati primjenu pojasa na Jadranu; prije svega, svoj gospodarski pojas proglasile su doslovno sve europske države osim Grčke, a među njima su i Italija i Slovenija, koje su to učinile jednostrano, bez konzultacija sa Hrvatskom.
Nadalje, ako se hrvatski ZERP ne počne primjenjivati i na članice EU-a prije početka pregovora o ribarstvu, Hrvatska bi se time odrekla i prava na sve buduće pregovore o režimima ribolova na Jadranu, što bi tek trebalo doći na red u sklopu jednog od pregovaračkih poglavlja s EU-om.

Slovenska ‘apstinencija’

- Mislim da je Italija svjesna da bi nakon stupanja na snagu našeg ZERP-a teško pronašla saveznike za blokiranje pregovora Hrvatske s Europskom unijom, jer bi se tada konačno počelo ozbiljnije analizirati razloge njihova protivljenja i vidjelo bi se da nemaju ni jedan valjani argument.
Slovenija kao predsjedateljica Unijom u sljedećih šest mjeseci ne bi smjela direktno zastupati svoje interese, tako da držimo da je 1. siječnja apsolutno najbolji termin za primjenu ZERP-a i jednostavno više nema potrebe za odgađanjem - zaključuje Božanić.

   

Odgoda do zaključenja ugovora

•• Na sastanku u lipnju 2004. na koji se Italija, Slovenija i EU pozivaju kada tvrde da je Hrvatska odustala od ZERP-a, državni tajnik Hido Biščević doista je potpisao odgodu primjene pojasa na članice EU-a - no samo do zaključenja ugovora o ribarstvu između EU-a i Hrvatske.

U Splitu stručni skup o ZERP-u

•• Deseci znanstvenika sudjelovat će u ponedjeljak i utorak na skupu o ZERP-u, ribarstvu, zaštiti okoliša i razgraničenju na Jadranu, koji u Splitu, među ostalima, organiziraju Institut “Fridtjof Nansen” iz Osla, te Hidrografski i Oceanografski institut iz Splita.


 
Još u rubrici:
 


KORUPCIJA U UČIONICI IVAN JUJNOVIĆ,
NASTAVNIK POVIJESTI U OŠ “STROŽANAC” KOD SPLITA, OTKRIVA:
Za posao u školi daje se 10.000 eura mita


IDU DALJE PREGOVARAČKI TIMOVI HDZ-A I HSLS-A SKROJILI
NACRT KOALICIJSKOG SPORAZUMA
Strancima 12 godina ni pedlja zemljišta


JEDINI U SVIJETU HRVATSKI I BH-ZNANSTVENICI PATENTIRALI LIJEK
KOJI NE IZAZIVA NUSPOJAVE
Splićanin ‘zakočio’ multiplu sklerozu


VUKOVARSKI KRVNIK ŽALBENO VIJEĆE
ODOBRILO NEKADAŠNJEM MAJORU JNA OBRANU SA SLOBODE
Haag pustio zločinca Šljivančanina


ARSENALI REPUBLIKE BIVŠE SFRJ
UŽURBANO OBNAVLJAJU ZASTARJELU VOJNU OPREMU
Balkanski barut Susjedi se naoružavaju,
a Hrvatska ukida vojsku


OBRAČUN KOD KLADNJICA ŽUPANIJSKI RAVNATELJ TVRDI
DA NA EKOLOGE NIJE POTEZAO ORUŽJE
Mrčić: Pištolj niti nemam


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/7