Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.11.2007.
  novosti
svijet
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  burza
  dobar dan
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 2

pobjeda muzej na kultnom mjestu domovinskog rata

Topovi sa Žirja turistička atrakcija

Kada su u rujnu 1991. godine topovi s otoka Žirja granatama otjerali tenkove JNA sa Šibenskog mosta, Hrvatska je slavila prvu veliku ratnu pobjedu

Četiri legendarna dalekometna topa koja su u rujnu 1991. godine s otoka Žirja ispalila granate na tenkove JNA, koji su pod zapovjedništvom zloglasnog Ratka Mladića opkolili i uništavali Šibenik, i nanijela prvi poraz neprijateljima Hrvatske u Domovinskom ratu vraćaju se na Žirje gdje će biti sastavni dio spomenika i muzeja na otvorenom!
Ta četiri topa s otoka Žirja, nakon što su obranila Šibenik i spriječila JNA i paravojne postrojbe pobunjenih Srba da odsijeku i izoliraju Split i južnu Hrvatsku, dobila su u danima Žirje 1991./STANKO FERIĆslavlja nakon bitke za Šibenik ime “Ruža Hrvatska”. Povratak slavnih topova (prve i jedine otočne baterije u povijesti ratova i ratovanja koja je dobila bitku s tenkovima na kopnu) na mjesto s kojega su odlučilivali o sudbini Hrvatske u njenim najtežim danima, djelo je Mjesnog odbora Žirja na čelu s predsjednikom Antom Dobrom.
- Već dugo radimo na tome - kazao nam je Ante Dobra. - Doznali smo da se tri topa, rastavljena i konzervirana čuvaju u Šibeniku u Vojarni knezova bribirskih, dok je četvrti u Zagrebu. Dugo smo pregovarali s Ministarstvom obrane, a presudnu odluku donio je ministar Berislav Rončević. Topovi se vraćaju na Žirje da tamo svjedoče o hrabrosti, ponosu i slavi hrvatske borbe za slobodu.
Mjesni odbor Žirja namjerava bitnicu na brdu Velika glava urediti kao spomenik i muzej na otvorenom, a upućena je zamolba Ministarstvu obrane za ustupanje nekoliko upotrebljivih terenskih vozila kako bi se do topova mogla prevoziti djeca i mladež na edukativne izlete, pa i turisti koje će sigurno zanimati ne samo topovi nego i priča o nevjerojatnom ratnom pothvatu.

Diana Ferić(jl)
   

Glavašević iz Vukovara: ‘Svaka čast, Šibenčani!’

•• Tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine postojala je veza između novinara Radio Vukovara i Radio Šibenika. Nakon vijesti o osvajanju najvažnijih topničkih bitnica jugoarmije u Dalmaciji, u jednom od svojih posljednjih javljanja u programu Radio Šibenika, Siniša Glavašević je iz Vukovara poručio: “Svaka vam čast, Šibenčani!”.

Ratko Mladić je bio šokiran

•• Kada su tenkove JNA na Šibenskom mostu zasule granate ispaljene s otoka Žirja, Ratko Mladić, koji je zapovijedao napadom na Šibenik, bio je šokiran i nije znao što se događa. Preko radioveze panično je pozivao zapovjednika baterije na Žirju jer nije znao da su je zauzeli hrvatski branitelji. Godinu dana kasnije u intervjuu beogradskom “Ninu” na pitanje novinara “zašto nije oslobodio srpski Šibenik”, s ogorčenjem je odgovorio da nije mogao “jer ga je sprečila izdaja”.

 
Još u rubrici:
 


Vodič 022

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2