Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 20.10.2007.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 8 od 9

PROPALA PRODAJA NITKO SE NIJE JAVIO
NA MEĐUNARODNI NATJEČAJ ZA ’VELEBIT’

Podmornica u muzej ili možda natrag u flotu

U MORH-u nam nisu željeli službeno potvrditi krah prodaje ’Velebita’, nego nam je samo obrazloženo kako ’planirani interes kupaca ne postoji’

PIŠE DENIS KRNIĆ

Neuspjeh međunarodnog natječaja za prodaju jedine hrvatske podmornice "Velebit" sve je izvjesniji. Kako doznajemo od izvora bliskog MORH-u, takav rasplet događaja bio je potpuno očekivan.
Ozbiljnih kupaca od početka natječaja nije ni bilo, osim što su, moglo se čuti po kuloarima, stanoviti interes pokazale pojedine mediteranske zemlje poput Libije i Egipta, čija vlada upravo privodi kraju pregovore s Njemačkom o nabavi dviju dizel-električnih podmornica.
Podmornica se od veljače 2005. godine nalazi na suhom vezu u Ratnoj luci Lora, nema sonara i set pogonskih baterija, a cijena od osam milijuna kuna ipak je previsoka za jednu neispravnu džepnu podmornicu, kaže naš izvor.

Dvije mogućnosti

Da bi opet mogao zaroniti, ’Velebitu’ nedostaju baterije i sonar, vrijedni 10 milijuna eura/CROPIXU MORH-u nam nisu željeli službeno potvrditi krah prodaje "Velebita", nego nam je samo obrazloženo kako "planirani interes kupaca ne postoji".
Nakon što se ubrzo međunarodni natječaj i službeno proglasi neuspjelim, postavlja se pitanje sudbine čelične ljepotice HRM-a. Prema vojnim stručnjacima, samo dvije opcije mogu doći u obzir.
Prvu opciju zagovaraju ambiciozniji muzealci koji predlažu da se podmornica izloži u splitskom Hrvatskom pomorskom muzeju ili, pak, Tehničkome muzeju u Zagrebu. Druga, mnogo hrabrija solucija glasi: za 10-ak milijuna kuna kupiti nove baterije i sonar, te "Velebit" vratiti u operativnu upotrebu.
Vojnopomorski su krugovi pronicljivo zaključili kako je kucnuo trenutak da se nelogična odluka aktualnog ministra obrane Berislava Rončevića o odustajanju od podmorničarstva konačno izmijeni. Ponovna plovidba "Velebita" šansa je da se niz od čak 103 godine podmorničarstva u Hrvata nastavi.
Spomenimo, podmornica "Velebit" izgrađena je krajem 80-ih godina u splitskom Brodogradilištu specijalnih objekata. Inženjeri su je projektirali za tajno izviđanje, prevoženje diverzanata i polaganje mina.

   

NATO-ovi časnici:

Zašto je ne koristite?

Za diverzantsku podmornicu interesirali su se i časnici NATO-a za vrijeme vojne vježbe "Noble Midas". Zašto je ne koristite, zapitkivali su u čudu svoje hrvatske kolege.

 

SUNČANI HVAR OTOČANI POTPISUJU PETICIJU ZA DIONICE

Bebić: Vlada nas vrijeđa

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec ne govori istinu kada kaže da Vlada ni u jednom trenutku nije promijenila mišljenje o "Sunčanom Hvaru" u odnosu na Grad Hvar. Hvarskoj Komisiji za pregovore s Fondom za privatizaciju Polančec je preporučio da Grad Hvar odustane od upisa 25 posto plus jedne dionice "Sunčanog Hvara" na svoje ime, a za uzvrat će dobiti turističko naselje "Sirena" - kaže nam hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, nastavljajući polemiku s Polančecom.
Pjerino Bebić— No, time bismo izgubili mogućnost kreiranja sudbine Hvara kao turističke destinacije, kao i utjecaja na sudbine mnogih Hvarana koji rade u "Sunčanom Hvaru". Vlada i Polančec nam nude materijalnu kompenzaciju u zamjenu za naše odricanje od brige za budućnost grada, što mene kao gradonačelnika i sve članove Poglavarstva iskreno vrijeđa - kaže Bebić naglašavajući da žele samo zaštititi interese Grada i Hvarana.
U akciju su krenuli i građani Hvara koji su u petak potpisivali peticiju. U ponedjeljak će je predati Polančecu.
— Tražimo da se ispoštuje odluka Vlade o upisu 25 posto plus jedne dionice. Ujedno HFP mora jamčiti da će Gradu Hvaru namiriti razliku, tako da Grad Hvar nikada ne bude ispod 25 posto plus jedne dionice - tvrdi Bebić.
Ti uvjeti osiguravaju Gradu Hvaru veto u slučaju odluke o izmještanju sjedišta tvrtke, smanjenja temeljnog kapitala, prodaje nekretnina i dijeljenja poduzeća.
— Nikakvi drugi modeli ne dolaze u obzir i molimo da nam Vlada do 30. listopada riješi ovaj problem i neka ga ne stavljaju u kontekst predizborne kampanje - zaključuje Bebić.

Ivica MARKOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


SMJENE (NI)JE BILO NAČELNIK KRIMPOLICIJE MUP-A
DARKO DUNDOVIĆ NA PUTU U POLICIJSKU AKADEMIJU
Lovac na drogu odlazi u učitelje


POD PRISMOTROM SLOBODNI NOVINAR ’STAO NA ŽULJ’ DRŽAVNOM VRHU
Peratovićeva jedina tajna:
promaknuće oca Karamarkove tajnice


AUTOGROZNICA 110 MILIJUNA EURA ZA LUKSUZNE AUTOMOBILE
Hrvati razgrabili ferrarije


KRIŽALJKA SDP-A ZORAN MILANOVIĆ PREDSTAVLJA IDUĆI TJEDAN
SVOJE NAJJAČE IZBORNE ADUTE
Kotromanović ide u Zadar, Lučin u Zagreb


GOSPIĆ RAZDORA KAKO JE BISKUP MARIN SRAKIĆ
DOŠAO NA ČELO HBK UMJESTO JOSIPA BOZANIĆA
Glavašev pobornik izabran kompromisom


ZAROBILA IH BURA DRAMATIČNA NOĆNA AKCIJA
SPAŠAVANJA UZ MASLENIČKI MOST
Gorska služba Slovake
’iščupala’ iz kamiona


SKANDALOZNA MEDICINA USKOK ZAHTIJEVA KRIMOBRADU NA MEDICINSKOM FAKULTETU ZBOG NABAVKE NAJVEĆE MAGNETNE REZONANCIJE U ZEMLJI
Bacili milijune na nepotreban uređaj


KAZNENA PRIJAVA ŠESTERO ZASTUPNIKA SUMNJA
U ZLOUPOTREBE U MINISTARSTVU PROMETA
SDP traži istragu o ’Kalmetinoj’ cesti


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 8/9