Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 20.10.2007.
  novosti
svijet
biznis
kultura
mozaik
spektakli
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
županija
bih
  spektar
  dobar dan
tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 2 od 9

POD PRISMOTROM SLOBODNI NOVINAR ’STAO NA ŽULJ’ DRŽAVNOM VRHU

Peratovićeva jedina tajna:
promaknuće oca Karamarkove tajnice

Među već objavljenim povjerljivim dokumentima koji se nalaze na Peratovićevu internetskom blogu, jedinu istinsku novost predstavlja prijedlog za promaknuće Mladena Barišića u pričuvni čin bojnika s oznakom ’službena tajna’

PIŠE JASNA BABIĆ

Željko Peratović, novinar koji se našao pod kriminalističkom obradom zbog izdaje državne tajne, na internetskim stranicama mahom reciklira novinske napise zajedno s već davno objavljenim povjerljivim dokumentima.
Koliko se moguće snaći u konfuznoj blogerskoj građi, postoji faksimil koji ranije nije objavljen: "prijedlog za čin u OS HR" iz 1993. godine za izvjesnog Mladena Barišića, napisan u Upravi za obranu Split. Na tipskom obrascu, kojim se Barišića predlaže za pričuvni čin bojnika, doista stoji prijeteća napomena "obrana - službena tajna - povjerljivo". Prema Peratovićevu popratnom komentaru, to je otac tajnice Tomislava Karamarka, šefa današnje tajne službe SOA-e.
Ipak, dok na Peratovića nije navalila policija, SOA i Državno odvjetništvo, internetski konzumenti jedva da su to zamijetili. Uostalom, ako jest riječ o pričuvnom činu za oca Karamarkove tajnice - pa što onda?Odvjetnik Krešimir Škarica i njegov klijent Peratović smatraju da je protiv novinara pokrenuta državna i pravosudna mašinerija/Milivoj KEBER/CROPIX
Sa stajališta zakona ta tričarija sigurno može poslužiti za kriminalističku obradu ako je vlast tako odlučila. U slučaju Peratovića, evidentno, još početkom godine je postignut politički konsenzus kada je pokrenuta državna i pravosudna mašinerija.

Zamjerio se mnogima

Peratović se predsjedniku Mesiću sigurno zamjerio svojim zaključcima o njegovim vezama s Hrvojem Petračem, otmičarem Zagorčeva sina. Premijeru Ivi Sanaderu nije nimalo ugodno što je, na pragu izbora, Darka Milinovića, jednog od vodećih HDZ-ovaca, predstavio kao sudionika u ratnim zločinima u Lici.
Pa ni SDP, stranka koja računa na skorašnju izbornu pobjedu, nije bez osvetničkih impulsa. SDP je odgovoran za Franju Tureka, svoga bivšeg šefa tajne službe i autora "prezentacije" o antihrvatskom djelovanju šestero novinara, uključujući i samog Peratovića. Bloger je zbog toga tužio državu.
Ali čak da je cijeli Peratovićev opis blogerska fantazija, internet još uvijek nije medij pouzdanog informiranja, koliko prostor za prezentaciju nacionalne svijesti i podsvjesti. Tako se dogodilo da Peratović, bez zaleđa u velikoj izdavačkoj kući, postane primjer za provedbu Zakona o zaštiti državnih tajni, koje su vodeći dnevnici i tjednici već mjesecima ranije posve nekažnjeno objavili.

   

Špijunski autogolovi

1. Bivši SIS-ovac i pedofil Drago Bašić uhodio je čak i Mladena Bajića. Osim bojažljive policijske informacije koja je proslijeđena splitskom Državnom odvjetništvu ništa se ne događa. Jer bivši je špijun-pedofil to radio za račun novinskog izdavača od kojeg državni čelnici umiru od straha.
2. Franjo Turek je čak šestero novinara 2003. etiketirao kao državne neprijatelje. Kriminalistička obrada trebala se otvoriti ili protiv spomenutih novinara ili protiv Tureka, zbog zloupotrebe špijunskog monopola. Stvar je zaboravljena jer je Turek služio SDP-u, kratko HDZ-u, pa Predsjedniku.
3. Afera "kameleon" je sedam godina zataškana u pravosudnim arhivima zato što je u operaciju SIS-a protiv HHO-a bio umiješan bliski prijatelj jedne političarke, vječne koalicijske partnerice vladajućih.

SDP: Uhitili ga kao terorista

Oštro osudivši uhićenje novinara Željka Peratovića, kako je rekao, "kao zadnjeg terorista", predsjednik SDP-a Zoran Milanović je poručio da se SDP zalaže za provedbu zakona, ali i za to da se u ovakvim slučajevima proganjaju oni koji su izvor takvih problema i koji raspačavaju zaštićene dokumente, "a ti su u vlasti, a ne u medijima".
— Premijer je za slobodu medija, ali voli hapsiti novinare, u čemu sudjeluje i ministarstvo kojemu je na čelu njegov slučajni ministar - kaže Milanović. (H)

Policijske bajke

Kao signal da se udružena akcija MUP-a, SOA-e i DORH-a protiv Peratovića ne razvija prema njihovim očekivanjima, policija je u petak plasirala neslužbenu priču da je svoje privatne razgovore snimao i pohranjivao na CD-ove, što upućuje na mogućnost da je ucjenjivao kolege i političare. Pritom je ostalo neodgovoreno temeljno pitanje: gdje je tu izdaja državne tajne, zbog koje se tobože kazneno goni?

 
Još u rubrici:
 


SMJENE (NI)JE BILO NAČELNIK KRIMPOLICIJE MUP-A
DARKO DUNDOVIĆ NA PUTU U POLICIJSKU AKADEMIJU
Lovac na drogu odlazi u učitelje


AUTOGROZNICA 110 MILIJUNA EURA ZA LUKSUZNE AUTOMOBILE
Hrvati razgrabili ferrarije


KRIŽALJKA SDP-A ZORAN MILANOVIĆ PREDSTAVLJA IDUĆI TJEDAN
SVOJE NAJJAČE IZBORNE ADUTE
Kotromanović ide u Zadar, Lučin u Zagreb


GOSPIĆ RAZDORA KAKO JE BISKUP MARIN SRAKIĆ
DOŠAO NA ČELO HBK UMJESTO JOSIPA BOZANIĆA
Glavašev pobornik izabran kompromisom


ZAROBILA IH BURA DRAMATIČNA NOĆNA AKCIJA
SPAŠAVANJA UZ MASLENIČKI MOST
Gorska služba Slovake
’iščupala’ iz kamiona


SKANDALOZNA MEDICINA USKOK ZAHTIJEVA KRIMOBRADU NA MEDICINSKOM FAKULTETU ZBOG NABAVKE NAJVEĆE MAGNETNE REZONANCIJE U ZEMLJI
Bacili milijune na nepotreban uređaj


PROPALA PRODAJA NITKO SE NIJE JAVIO
NA MEĐUNARODNI NATJEČAJ ZA ’VELEBIT’
Podmornica u muzej ili možda natrag u flotu


KAZNENA PRIJAVA ŠESTERO ZASTUPNIKA SUMNJA
U ZLOUPOTREBE U MINISTARSTVU PROMETA
SDP traži istragu o ’Kalmetinoj’ cesti


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/9