Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 9.8.2007.
  novosti
biznis
kultura
mozaik
crna kronika
sport
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
kolumne
  tribina
osmrtnice
impresum
  kretanje brodova
kontakt
linkovi
arhiv 
strana 1 od 1

ZLOČIN I KAZNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U MOSTARU

Trojici za Grabovicu 39 godina zatvora

Nihad Vlahovljak, Haris Rajkić i Sead Karagić u vrijeme počinjenoga zločina bili su pripadnici Devete motorizirane brigade Prvoga korpusa Armije BiH, a osuđeni su na po trinaest godina zatvora za ubojstvo tri člana obitelji Zadro

Jako policijsko osiguranje pred zgradom Županijskog suda/Ivan ROZIĆSudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru, pod predsjedanjem suca Hame Kebe, izreklo je jučer ukupno 39 godina zatvora za trojicu pripadnika Armije BiH koji su u selu Grabovici, sjeverno od Mostara, ubili tri člana hrvatske obitelji Zadro, i to Ivana, Matiju i Mladena. To troje civila mučki je ubijeno 9. rujna 1993. godine u dvorištu obiteljske kuće.
Osuđeni Nihad Vlahovljak, Haris Rajkić i Sead Karagić u vrijeme počinjenoga zločina bili su pripadnici Devete motorizirane brigade Prvoga korpusa Armije BiH, a osuđeni su na po trinaest godina zatvora zbog ratnog zločina. Glavni svjedok na suđenju protiv ove trojice bio je Enes Šakrak, također pripadnik Devete motorizirane brigade koji je već ranije na Županijskom sudu u Sarajevu osuđen na deset godina zatvora za ubojstvo Ljubice (37) i Mladenke (3) Zadro, koja je i najmlađa žrtva grabovičkog pokolja.
Kako je obrazložio sudac Kebo, Nihad Vlahovljak je kao zapovjednik voda naredio Rajkiću, Karagiću i Šakraku da idu u selo i provjere ima li u njemu itko živ, prenoseći im naređenje da ni jedna glava ne smije ostati živa. Nakon toga Karagić i Rajkić su u obiteljskom domu pronašli troje članova obitelji Zadro i ubili ih.
— Dakle, jasno je da je Vlahovljak naredio ubojstva, a da su Karagić i Rajkić izvršili to djelo — kazao je sudac Kebo obrazlažući donesenu presudu.
Nakon izricanja presude odvjetnik trojice osuđenih Fahrija Karkin presudu nije želio komentirati, ističući tek kako će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.
Izricanju presude Vlahovljaku, Rajkiću i Karagiću nazočili su i preživjeli građani sela Grabovice koji su tek dijelom zadovoljni presudom.
— Presuda je izrečena samo za ubojstvo tri člana jedne obitelji, a u Grabovici je ubijeno 33 ljudi. Za mnoge od njih još uvijek ne znamo gdje su — kazao je Josip Drežnjak.
I mještanin Stojan Čuljak kazao je kako je neshvatljivo parcijalno suđenje za zločin u Grabovici.
Josip Drežnjak: U Grabovici su pobijena 33 hrvatska civila— Nije mi jasno da se procesi protiv okrivljenih za zločine vode parcijalno iako ih je naredio isti zapovjednik, počinjeni su u istoj općini i na isti dan su svi ubijeni — istaknuo je Čuljak.
Podsjetimo, 9. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH upali su u selo Grabovicu i počinili masakr u kojemu su živote izgubila 33 hrvatska civila. Do danas su pronađena tijela samo nekolicine pobijenih, dok tijela ostalih ubijenih na taj dan nisu otkrivena, pa se pretpostavlja da su bačena u Neretvu.

Stanislava MARIĆ
 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1