Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 21.5.2007.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

BOSANSKI KLJUČ MILIJUNI ZAVRŠAVAJU U DŽEPOVIMA ORGANIZIRANIH AUTOMAFIJAŠA IZ SUSJEDNE DRŽAVE, KOJI JADRANOM HARAJU TIJEKOM LJETA , UDARAJUĆI NA STRANA I DOMAĆA VOZILA

Kriminalci iz BiH po Dalmaciji kradu passate
i golfove za kupce u Srbiji

U proteklih sedam godina na području Dalmacije ukradena su 2242 vozila (automobili, motocikli...), a organizirani kriminalci iz BiH ukradene passate, golfove, audije... potom preprodaju kupcima u Srbiji, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj...

Marko Abaz Niko Dodik Zlatko Jurčević Igor Andrić Muharem Smajlović Meho Tiratlić Snježana Gaković

Saša Jadrijević TOMAS

Policajcima na području cijele Dalmacije sve veći problem tijekom ljeta predstavljaju kriminalci iz Bosne i Hercegovine. Potkradaju strance, upadaju u apartmane, "operiraju" po plažama, ali najveći problem je već tradicionalni dolazak nekoliko skupina "automafijaša" koji će krasti passate, audije i golfove stranaca i hrvatskih građana.

Stali im na rep

Splitska policija, kako nam govori Petar Bradarić, načelnik Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske je spremna, dodajući da su protekle godine pohvatali i identificirali nekoliko organiziranih skupina specijaliziranih za krađe automobila više i visoke klase. U posljednjih sedam godina na području Dalmacije ukradena su 2242 vozila (automobili, motocikli..), a samo je prošle godine na području Splitsko-dalmatinske županije ukradeno 250 vozila.
Volkswagenowi passati omiljena su lovina kriminalaca, koji u Dalmaciju stižu iz raznih krajeva BiH— U više opsežnih akcija i zasjeda uspjeli smo pohvatati većinu tih grupa i građanima vratiti jedan dio automobila. Iako smo razbili te grupacije, osnivaju se nove, pa pretpostavljamo da će i ove godine doći u Splitsko-dalmatinsku županiju — kaže Bradarić.
Naša policija je uhvatila ili identificirala između 20 i 30 osoba, većinom s područja BiH, koji su redovito dolazili tijekom turističke sezone, a u Splitu, Sinju i Imotskome su imali pomagače koji su im osiguravali smještaj, hranu i organizirali prebacivanje ukradenih automobila u BiH.
Iako našem MUP-u i ministarstvima unutarnjih poslova susjednih država nisu dostupni svi identificirani kradljivci, hrvatski policajci su uspješno locirali najveće skupine poput one zeničke u kojoj se nalaze Muharem Smajlović Ćelo i Meho Tiratlić, te mostarske koju je vodila Snježana Gaković, a članovi su joj bili i Semir Kapitanović, Admir Demirović i logističar, Imoćanin Goran Bušić.
Pojedini pripadnici automafije, poput bivšeg vođe travničke grupe Igora Andrića su silovatelji, otmičari, a trenutačno se nalaze po zatvorima u BiH i Hrvatskoj, dok je dio u bijegu. U travničkoj grupi su još bili Marko Abaz, Niko Dodik i Zlatko Jurčević.

Zaplijenjena tehnika

— U Splitu smo od početka godine zabilježili samo tri krađe auta vrjednijih od 30 tisuća kuna, dok je u prošloj godini takvih krađa bilo 45 — kaže Ivan Vržina, donačelnik Odjela. On nam je omogućio i uvid u zaplijenjenu tehniku s kojom su mostarska, zenička i travnička grupa krali automobile po Splitu: tzv. ruski ključ s nekoliko produžetaka za obijanje automobila i skupi dekoder, koji je osnovno sredstvo svake krađe automobila visoke klase jer omogućuje brzo i efikasno premoštenje blokade paljenja motora.
— Upozoravamo građane da krađe odmah prijave, a ne da nasjedaju na telefonska uvjeravanja lopova da će im vratiti automobile ako im donesu tri - četiri tisuće eura i ne obavijeste policiju — kaže nam Bradarić.
Najopasniji automafijaš je svakako Muharem Smajlović Ćelo, koji je dobio izgon iz Hrvatske. Taj kriminalac godinama krade automobile po cijeloj Bosni, puca na policajce, mlati ljude... a nakon pritvaranja redovito je bio puštan na slobodu.

Hercegovačka grupa

Lopovi stalno iznalaze nova rješenja za tehnološke inovacije protiv krađeTu je i Igor Andrić (23), koji je 2006. krao automobile s nekoliko pomoćnika, a poznat je po krađama i iznudama. Njegovu skupinu se nedavno povezivalo i s nestankom Ivana Andrića, koji je posljednji put viđen u Trogiru, gdje je i uhićen nakon tučnjave u kafiću.
Splitska policija je imala i uspjeha u 2003. kada je pala velika hercegovačka grupa nasilnika i lopova, koje se teretilo za 17 krađa automobila, među kojima je bio i mercedes predsjednika Općinskog suda Vlade Madunića. Da u Dalmaciji operiraju lopovi iz cijele Bosne, svjedoči i uhićenje sarajevske grupe (Boris Govedarica, Adis Bejdić, Zlatan Vesnić i Savo Divčić), kojima se sudilo u Makarskoj zajedno s Elvirom Kaplanom iz Visokoga i Admirom Kalenderom iz Livna.
Osim njih tu su još razne skupine iz BiH koje su u posljednjih 10-ak godina, što turistima i domicilnom stanovništvu u Dalmaciji, ukrali stotine automobila, te ih preprodavali u Srbiji, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj...

   

Kradu i terence

U Dalmaciji se najviše kradu vozila marke volkswagen, posebice passati 1,9 TDI i golfovi četvorke. Kradu se i terenci, a lopovi u zadnje vrijeme sve više kradu i audije, mercedese i BMW-e.

’Dođi po auto u Posušje’

Kako nam pričaju splitski inspektori, dio lopova nakon krađe nazove prave vlasnike automobila, koje su identificirali pomoću osobnih dokumenata koji su ostali u automobilu. Zatim, što je bio slučaj prošle godine, pozovu osobu da dođe u Posušje ili Grude, preko mobitela im zapovjede da se zaustave, primjerice, na benzinskoj postaji, uz napomenu da tri tisuće eura ostave u vrećici ispod kamena kod prometnog znaka. Potom ih nazovu i kažu da ih ukradeni automobil čeka na određenoj lokaciji. Automobil vlasnike nije čekao, kao ni novac kod prometnog znaka.

Hrvatska: U 7 godina ukradeno 15.788 vozila

Prema MUP-ovim podacima za sedam godina (2000. - 2006.), proizlazi da je u Hrvatskoj ukradeno 15.788 vozila. Tome treba pridodati i podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine ukradeno 296 automobila, čak 18 posto više nego lani. Policija je u tom sedmogodišnjem razdoblju razriješila oko 4600 slučajeva.

Zagrebačka policija nemoćna

Zagrebačka PU ima najslabije rezultate u razrješenju krađa automobila. U Zagrebu je 2006. ukradeno 1109 vozila, a samo je 188 slučajeva razriješeno.
U istoj godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji je ukradeno 250 vozila, ali je stupanj razriješenosti daleko veći - 110 slučajeva.

Dalmatinska statistika

KRAĐE SVIH MOTORNIH VOZILA (automobili, motocikli...) U DALMACIJI OD 2000. DO KRAJA 2006. GODINE:
1. Splitsko-dalmatinska županija - UKRADENA 1502 VOZILA, RAZRIJEŠENO 605 SLUČAJEVA
2. Dubrovačko-neretvanska županija - UKRADENA 144, RAZRIJEŠENO 87 SLUČAJEVA
3. Zadarska županija - UKRADENO 337, RAZRIJEŠENA 152 SLUČAJA
4. Šibensko-kninska županija - UKRADENO 259, RAZRIJEŠENO 116 SLUČAJEVA

 
Još u rubrici:
 


EUROPSKA HRVATSKA NAKON GODINA KONSOLIDACIJE I RASTA TVRTKI,
STIGLA FAZA U KOJOJ INOZEMNI VLASNICI OSTVARENU DOBIT
’IZVLAČE’ U INOZEMSTVO

Rasprodaja gospodarstva:
trećina zarade strancima


IZBORI ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK JEDINI JE KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA KOJI MOŽE PODIJELITI STRANKU
SDP: fronta protiv Bandića


POVLAČENJE HOTELSKA KOMPANIJA ’IBEROSTAR’ ODUSTALA OD
50 MILIJUNA EURA VRIJEDNE INVESTICIJE U HOTEL ’ROMANA’

Španjolci pobjegli
iz Makarske u Bugarsku


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4