Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 30.3.2007.
  novosti
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
burza
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

NIJE NA PRODAJU PLANINSKA KUĆA IZNAD TRŠĆA U GORSKOM KOTARU
PLIJENI LJEPOTOM, JEDNOSTAVNOŠĆU I UKLOPLJENOŠĆU U OKOLIŠ

Ugodan dom na vrhu planine

Na tisuću metara nadmorske visine u kući s 250 četvornih metara korisne površine osigurana je potpuna udobnost za život tijekom cijele godine

piše Ivančica CELEVSKA / snimio Željko ŠOP

Prizemnica s visokim potkrovljem izgrađena na vrhu brijega iznad Tršća u Gorskom kotaru izgleda kao da je napravljena prema dječjem crtežu i upravo zato plijeni jednostavnošću. Izgrađena je od klasičnih materijala, ali je izvana obložena smrekovim oblicama dok su unutarnji zidovi prekriveni oblogom od ruskog bora. Krov je prekriven kanadskom šindrom pa se kuća odlično uklapa u potpuno prirodan okoliš.
Izgrađena je na šumovitom terenu, a vlasnicima doista nitko ne može pomutiti savršeni mir i tišinu jer im okućnica zahvaća oko 2,5 hektara. Na njoj su izgrađene i garaže sa radionicom gdje domaćin s manje ili više uspjeha iz hobija izrađuje ukrasne i uporabne predmete od drva. Predviđen je i vanjski prostor za okupljanje većeg društva uz ražanj i roštilj.
U kuću se ulazi preko trijema u prostor u kojem su smješteni kuhinja, blagovaonica i dnevna soba s kaminom kao i spavaća soba s kupaonicom. Ideju da se cijeli prednji zid izradi od stakla nije bilo preporučljivo ostvariti jer na oko tisuću metara nadmorske visine snijeg pada rano i dugo se zadržava pa bi bilo vrlo teško napraviti dovoljno izdržljivu izolaciju.
Veliki prozori osiguravaju dovoljno svjetla i odličan pogled na vrlo živahan “promet” šumskih životinja koje rado svraćaju na brdo. Dobro smještene stepenice gotovo su nevidljive i vode u potkrovlje gdje se nalaze još dvije sobe s kupaonicama. U podrumu su smješteni uobičajeni sadržaji i instalacije pri čemu je, s obzirom na klimatske uvjete najvažnije centralno grijanje s dovoljno velikim spremnikom za loživo ulje.
Izgrađena prije desetak godina, kuća na 250 četvornih metara pruža potpunu udobnost za život tijekom cijele godine. Rukom oslikana vrataPosebnu draž unutrašnjosti daju rukom oslikana vrata s prizorima tipičnim za sva četiri godišnja doba, a idilu zaokružuje uz blag miris borovine koji stalno širi zidna obloga. “Nikada me nije zanimala vrijednost kuće jer ju nemam namjeru prodavati”, kaže vlasnik i objašnjava da mu služi isključivo za potrebe obitelji i druženje s prijateljima. “To nije jedna od onih reprezentativnih kuća koje se grade i zbog poslovnih partnera ili predstavljanja tvrtke. Nama je neprocjenjivo vrijedna jer nam omogućava mirne vikende, neometane i opuštene zabave s prijateljima i prekrasan ugođaj za vrijeme zimskih praznika. Za ljetnih je sparina najljepše pobjeći iz grada i uživati u svježem planinskom zraku.”
U vrijeme kada je obitelj donijela odluku o gradnji, odabrano je Tršće jer se nudila parcela od oko dvije tisuće četvornih metara za koje se moglo dobiti građevinsku dozvolu. Okolo je bila samo šuma pa je vjerojatnost da će se na tom području graditi i druge kuće bila vrlo mala, a nije bilo ni potencijalnih kupaca.
Tako su mislili i vlasnici ostalih terena pa su uz iznimno pristupačne cijene nudili svoje šume i imanje je počelo rasti. Sada kad se stanje na tržištu potpuno promijenilo, pokazalo se da je neplansko kupovanje postalo vrlo isplativo, ne toliko zbog novčane vrijednosti imanja, koliko zbog jamstva da će mir na brijegu iznad Tršća zauvijek biti prednost kakvu će uskoro imati samo najsretniji.

   

Tršće na meti

Odluku o kupovini velikog terena i izgradnji kuće za odmor vlasnici su donijeli jer ih je oduševila ljepota krajolika. U blizini se nalazi skijalište Rudnik, rijeke Čabranka i Kupa te Nacionalni park Risnjak. Prije desetak godina čabarski kraj nije bio tako primamljiv Riječanima jer se udaljenost od 60-ak kilometara činila prevelikom. Trgovci nekretninama upozoravaju kako u posljednje vrijeme upravo taj dio Gorskog kotara postaje sve zanimljiviji, a posebno Tršće. Potražnja za građevinskim zemljištem i kućama u stalnom je porastu pa cijene lete u nebo.

 
Još u rubrici:
 


KAKO DO STANA MODELI STAMBENOG FINANCIRANJA
RAZLIKUJU SE OD ZEMLJE DO ZEMLJE

Poslovne banke najjači kreditori


OČUVANJE BAŠTINE KAKO JEDNIM POTEZOM RIJEŠITI PROBLEM
ISELJAVANJA I RASPRODAJU NEKRETNINA STRANCIMA

Poglavarstvo Trogira kupuje
stare kamene kuće u gradskoj jezgri


JOŠ U PRILOGU BURZA

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4