Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 4.3.2007.
  novosti
biznis
sport
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pomet
nedjeljna dalmacija
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 7

ZVONA ZAGORE ŠEST GODINA NEVLADINE UDRUGE
POKUŠAVAJU DOKAZATI DA ĆE CENTAR ZA OTPAD BITI EKOLOŠKA BOMBA

Smeće u Lećevici: smrt za dalmatinske vode

U nedostatku specijalne boje za testiranje poslužili smo se "plivom", starom metodom koja koristi ljušt ječma. Nakon samo četiri dana "pliva" je isplivala u Kaštel Novom, nakon 12 dana na rijeci Krki, a nakon 14 dana i na izvoru Jadra - tvrdi Ante Paško Maleš iz "Zvona Zagore"
Lećevica je od izvora Jadra udaljena 25 kilometara, od Žrnovnice 30, od Pantana 18, a od izvora Krke 29 kilometara

Usprkos prosvjedima Lećevičana županijski projekt odlagališta otpada ide daljepiše Nikola BAJTO

Nakon što je prošloga tjedna Splitsko-dalmatinska županija u brošuri o gospodarenju otpadom predstavila javnosti projekt pod nazivom "Suvremeni centar u Lećevici", čelnici ekoloških udruga, koje se već šestu godinu prosvjedima, peticijama, medijskim istupima, pa čak i kaznenim prijavama bore protiv ovog rješenja, nazvali su brošuru još jednom manipulacijom.
Tridesetak nevladinih organizacija, predvođenih udrugama "Rast", "Zvona Zagore" i "Zvona Kaštela", optužuju vlasti da od početka manipuliraju istraživanjima kako bi opravdale projekt glomaznog smetišta koji će trovanjem u konačnici uništiti najvredniji strateški resurs Dalmacije - izvore pitke vode, prvenstveno izvore Krke i Jadra, na području čijeg sliva se želi na jednome mjestu koncentrirati smeće iz cijele županije.

Ugroženi tokovi

Lećevica je od izvora Jadra udaljena 25 kilometara, od Žrnovnice 30, od Pantana 18, a od izvora Krke 29 kilometara. Nakon što je prva studija, koju je za potrebe projekta 2005. godine izradio zagrebački "IPZ Unijaprojekt", ignorirala činjenicu da se ispod predviđene lokacije nalaze deseci speleoloških objekata, što upućuje na ugroženost podzemnih vodenih tokova koji povezuju Lećevicu s izvorima ovih rijeka, tek su protesti udruga izborili kod ministrice Marine Matulović-Dropulić naručivanje nove studije. Ta je studija, koju je u proljeće i ljeto prošle godine proveo Hrvatski geološki institut, po prvi put dokazala da se lokacija planiranog centra nalazi u priljevnom području rijeke Jadro.
— Ovo je prvi egzaktan podatak o smjeru i brzini podzemnog otjecanja iz središnjih dijelova Zagore, te on bitno utječe na tumačenje hidroloških odnosa na tom području - kaže se u studiji, dok se u njezinu konačnom zaključku navodi i sljedeće:
Hoće li se ovakve scene vidjeti i u Zagori?— Prostorna distribucija speleoloških objekata pokazuje da su oni u najvećem broju (12 od 17) nastali upravo duž dna i bokova izdužene doline na čijem se gornjem dijelu planira izgraditi centar. U takvim okolnostima može se konstatirati da će svako eventualno onečišćenje s površine terena vrlo brzo dospjeti do podzemnih voda.
No ništa od toga nije alarmiralo nadležne. Oni su se, naprotiv, zadovoljili podatkom da se traser, odnosno boja koja je prilikom istraživanja ubačena u jednu jamu u Lećevici, pojavio u Jadru nakon 66 dana, što bi po brzini podzemnih tokova razmatranu lokaciju svrstalo u IV. zonu zaštite izvora Jadra i Žrnovnice, pa bi na njoj bila dopuštena gradnja, uz izvođenje nepropusnog donjeg brtvenog sloja.
No, osjetivši da su prvi put bile prevarene, udruge su bile skeptične i prema drugom istraživanju pa su paralelno provele vlastitu akciju.

Poplivala ’pliva’

— Kao da nije dovoljno već to što postoji izravna vodena veza s izvorom Jadra? Najzločestije je kad nam kažu da je prošlo 66 dana, pa loše je i da se pojavila nakon šest godina! Mi smo se u svom testiranju u nedostatku specijalne boje poslužili "plivom", starom metodom koja koristi ljušt ječma. Institut je ubacio boju u jamu duboku 23 metra, a mi smo ubacili "plivu" u Golubinku, koja je duboka 210 metara. Dok se njima boja pojavila samo na izvoru Jadra, mi smo nakon samo četiri dana pronašli "plivu" kod Gospe od Stomorja u Kaštel Novom, nakon 12 dana na rijeci Krki, a nakon 14 dana i na izvoru Jadra - tvrdi Ante Paško Maleš iz "Zvona Zagore".
Osim ovog testa, udruge su svako deset dana prikupljale i uzorke vode na boju koju je koristio Institut kako bi ih mogli dati na nezavisnu analizu.
— Tražili smo od više institucija da analiziraju naše uzorke, no svi su odbili, pa smo to morali učinili privatnim kanalima, uz pomoć ljudi u jednoj zagrebačkoj instituciji, koji su tražili da ostanu anonimni. Oni su nam nedavno potvrdili kako se boja pojavila na izvoru Krke nakon deset do 20 dana, a na Pantani u periodu do deset dana. Stoga smatramo da je istraživanje koje je radio Geološki institut krivotvorina - tvrdi Anđelko Parčina, predsjednik "Rasta", udruge koja je nastala upravo zbog Lećevice.

Ne prodavati zemlju

Anđelko Parčina i Paško Maleš: I mi istražujemoUpozorava na činjenicu da se i u samoj studiji Geološkog instituta navodi kako je trasiranje provedeno u vrijeme sušnih uvjeta, te da se pri visokim vodnim stanjima može očekivati veća brzina podzemnog toka.
— Sada smo u suradnji s drugim udrugama počeli peticiju na širokom području. U Splitu je već prikupljeno 2000 potpisa, a u Zagori su se, pod koordinacijom fra Luke Delića iz Unešića, u prikupljanje potpisa uključila čak 24 svećenika. Kako je dio zemljišta na lokaciji za centar u vlasništvu građana, pozivamo ih da ne prodaju svoju zemlju i time onemoguće ovaj štetni projekt - poručuje Ante Paško Maleš.

   

Uršić: Manipulacija otpadom

Izgradnju centra komentirao je za "Slobodnu" i prof. dr. sc. Stanko Uršić, fizikalni kemičar s Farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Prema njegovim riječima, temeljni je problem što to uopće nije centar za gospodarenje otpadom već "centar" za dovoženje smeća i manipulaciju smećem.
— Takav je centar ne samo potpuna besmislica nego i vrlo štetna zamisao jer je smeće materijal koji je nepovratno neuporabiv. Smeće nastaje kada pomiješamo različite vrste otpada, dok otpad čine ostaci koje, ako ih odvojeno prikupimo, možemo reciklirati. Tada i izgradnja nečega takvog postaje potpuno suvišna. Odvojeno prikupljeni stari papir može se odvoziti u tvornice i iz Splita i iz Hvara, za to ne treba nikakav centar u Lećevici. Isto vrijedi i za ostale korisne sastavnice otpada. No namjerno je izabran najlošiji i najgluplji, antiekološki model koji odgovara određenim domaćim i stranim interesnim skupinama, ali Dalmaciji i Hrvatskoj donosi goleme štete i gubitke. Sama investicija skuplja je od ekološkog rješenja najmanje tri puta, a upropašteni djevičanski čisti prostor sam po sebi nema cijene. A kada se u obzir uzme ugrožavanje strategijskih zaliha pitke vode, onda se vidi da je to prava katastrofa — ističe dr. Uršić, navodeći primjere gospodarenja otpadom u Kaliforniji, gdje milijunski San Jose reciklira 70 posto otpada, a Orange Cove čak 90 posto, te primjere nekih talijanskih općina i austrijskog Liezena s više od 80 posto recikliranog otpada.

Poskupljenje odvoza

Ukupni investicijski troškovi gradnje centra za gospodarenje otpadom, koji bi se prostirao na 33 hektara, iznose 45 milijuna eura, a još 10 milijuna potrebno je za izgradnju prekrcajnih stanica i nabavu transportnih vozila. Nakon izgradnje, izdvajanja kućanstava za skupljanje otpada, koja danas prosječno iznose 361 kunu godišnje, povećat će se, prema autorima projekta, na 800-900 kuna. Prema njihovoj procjeni, količina otpada u županiji porast će do 2028. godine na 308.000 tona, sa sadašnjih 175.000 tona.

Lerotić: Provizija odlučuje

Kako su pokazala inozemna iskustva, centar u Lećevici je centar za pripremu goriva iz smeća za cementare i spalionice. Da nije tako, netko bi u županiji već odavna ponudio programe smanjenja i izbjegavanja otpada. No, namjerno se želi u Lećevici imati što više otpada jer to donosi veći pogon, više zarade i provizije, dok zdravlje i okoliš nisu u njihovim bilancama, ustvrdio je profesor Tomislav Lerotić s Umjetničke akademije u Splitu, poznat kao autor mnogih ekoloških programa te dizajner kutije za prikupljanje papira, čime je inicirao akciju koja je nakon Splita doživjela uspjeh i u drugim hrvatskim gradovima.
- U županijskom centru će se otpad obrađivati biološko-mehaničkim postupkom, no to se, primjerice, u austrijskom Liezenu, gdje su i nas studijski vodili, koristi samo za 20 posto građana koji nisu voljni odvojeno prikupljati otpad i odlagati ga po vrstama, i to o njihovu trošku i po skupljoj tarifi. Zar zaista nismo sposobni odvojiti otpad i reciklirati ga? Nije li besmisleno trošiti 50 milijuna eura u tehnologije koje nisu na razini civiliziranog postupanja s otpadom - pita se profesor Lerotić.
Po njemu je nepojmljivo da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja godišnje proizvodi oko 175.000 tona otpada, još planira porast u količinama, umjesto da se planira smanjenje.
- Čim postoji sumnja da bismo tim projektom mogli ugroziti vode, to postaje problem. Ali i sama ideja je kriva, jer nam je potreban mali centar ako građanima damo mogućnost da odvajaju otpad - naglašava profesor Lerotić, navodeći primjer Krka koji na 20 tisuća stanovnika ima 1200 zelenih otoka, dok ih Split na 200 tisuća stanovnika ima tek 80.

Mihotić: Nema spora

Centar za gospodarenje dobio je zeleno svjetlo komisije Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, dovršena je i studija izvodljivosti, a kada je službeno dobijemo, zatražit ćemo lokacijsku dozvolu, kazao nam je Tomislav Mihotić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje.
— Nema spora oko istraživanja. Da bismo otklonili sumnje napravili smo obimnija istraživanja nego što je potrebno, a ona su prezentirana Komisiji koju je oformilo ministarstvo. Radili smo u suradnji s nadležnim institucijama i po pravilima struke, i definirano je da je lokacija pogodna za izgradnju objekta tog tipa - tvrdi Mihotić, koji smatra da su istraživanja udruga "privatna, improvizirana, a najprije i protuzakonita".
- Objekti ovog tipa mogu se graditi i u III. zoni pod posebnim uvjetima, a Lećevica spada u IV. zonu. Zagađenje postoji, ali se sprječava slojevitim sustavom zaštite koji će osmisliti projektanti centra. Bit će ugrađeni senzori i radit će se stalni monitoring, a to što se boja na Jadru pojavila nakon 66 dana od ubacivanja znači period u kojemu se mogu spriječiti eventualni incidenti - kaže Mihotić, te dodaje da samo jedna prevrnuta cisterna ili jedna crna jama predstavljaju daleko veću opasnost od cijelog centra.
- Tamo neće dolaziti otpad kakav je na Karepovcu jer maksimalno potičemo sustav odvajanja, pa će i komunalna poduzeća imati u tome daleko veći udio - kaže Mihotić.

 
Još u rubrici:
 


DOBAR POSAO MANJE PROMETNIH NESREĆA, POGINULIH I OZLIJEĐENIH, SPLITSKU POSTAJU PROMETNE POLICIJE UČINILO
JEDNOM OD NAJUSPJEŠNIJIH U 2006. GODINI

Pojas i kaciga broj mrtvih
smanjili su za 39 posto


REAL ESTATE CIJENE NEKRETNINA U DALMACIJI POSLJEDNJIH MJESECI
PONOVNO DIVLJAJU PA SE TOJ PRIČI NE VIDI KRAJA

Estonci kupuju skupe stanove i kuće u Splitu


JUČER, DANAS, MALO SUTRA
Dani ponosa i strave


SJEVER I JUG
Venecija i Dubrovnik


SVE PO MOM
Što da se radi nedjeljom


JOŠ U PRILOGU NEDJELJNA DALMACIJA

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/7