Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 1.2.2007.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

DOMINIK ILIJAŠEVIĆ COMO NAKON ČETIRI GODINE ŠUTNJE
SHVATIO DA JE NAJBOLJE SAM RASKRINKATI SVJEDOKE

’Bio sam borac, a ne kokošar i silovatelj’

Za većinu svjedoka Como je rekao da su instruirani od AID-a, a točku optužnice koja ga tereti za ubojstvo 38 civila bošnjačke nacionalnosti i zlostavljanje pritvorenika u OŠ ’Vareš’ u cijelosti je negirao isto kao i sve druge optužbe...

ZENICA - Nije teško zaključiti zašto se Dominik Ilijašević Como iz Kiseljaka, optužen za kazneno djelo ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva u Kreševu, Kiseljaku, Varešu, te u Stupnom Dolu 1993. godine, nakon četiri godine šutnje odlučio progovoriti. Zaključio je, napokon, da će on iznošenjem svoje obrane najbolje uvjeriti Sudsko vijeće u svoju nevinost i raskrinkati od AID-a instruirane svjedoke.
Dominik Ilijašević Como: Nisam ubojicaSudskom vijeću Županijskog suda u Zenici, kojim predsjedava sudac Enes Malićbegović, u nastavku suđenja nakon stanke od gotovo pola godine, Como je za sebe kazao da je bio najhrabriji i najodvažniji borac, a ne kokošar, pljačkaš, silovatelj, te da nije bio ni ubojica. Ustvrdio je da je 1992. godine u Kiseljaku dijeljeno oružje, da su tada osnovane prve desetine i da je u jednoj od njih i on sudjelovao. Zadaća ovih jedinica bila je, tvrdi Ilijašević, da očuvaju crtu bojišnice prema srpskim položajima. Jedno vrijeme Como je bio i vozač Ante Lučića, poznatijeg kao Maturica koji je držao položaj na Kobiljači. Tu međutim, nije dugo ostao jer je otišao braniti selo Brnjake. Kada je u kolovozu 1993. godine formirana postrojba Maturice od dva voda odlučeno je da jednim zapovijeda Dominik Ilijašević Como.
Točku optužnice koja ga tereti za ubojstvo 38 civila bošnjačke nacionalnosti i zlostavljanje pritvorenika u OŠ "Vareš" Como u cijelosti negira. On tvrdi da tada nije bio u Stupnom Dolu već da je predvodio skupinu bojovnika da ovladaju brdom Vogoš. Odbio je, tvrdi Ilijašević, i naredbu Ivice Rajića da zauzme drugu polovinu sela Stupni Dol u kojoj su bili stjerani civili.
Za većinu svjedoka je kazao da su instruirani od AID-a. Smatrao je bespredmetnim da iznosi obranu za silovanja koja mu se stavljaju na teret. Negirao je i zlostavljanja Likića i kazao da zna tko je to uradio. Dodao je da će mu teško biti ovu optužbu oboriti jer su Likići obiteljski povezani i drži da su napravili dogovor da za ono što se dogodilo njihovim rođacima u Stupnom Dolu, optuže njega. Dakako, Como je negirao i ostale optužbe.
Istaknuo je da je njegova obrana napravila i dva propusta. Prvi, kada nije dopustila da Muhid Likić svjedoči bez prisustva javnosti, i drugi kada je njegov brat pokušao preko prijatelja zamoliti Ahmeda Likića da se pojavi na sudu kako bi se ovaj proces brže okončao. Dominik Ilijašević je tijekom iznošenja obrane naveo osobe koje bi trebalo saslušati kako bi se došlo do istine. Njegov odvjetnik Davor Šilić je predložio sudu da ponovno razmotri zahtjev da se pozove Ivica Rajić iz Haaga kao svjedok, što je sud na kraju i prihvatio.

Ivica MILEŠIĆ
   

U sudnici kapa Legije stranaca

Ilijašević je u sudnicu donio opasač na kojem su tri šahovnice, te kapu Druge pješačke pukovnije Legije stranaca koje je tada nosio, a koje po njegovim riječima nije opisao niti jedan svjedok optužbe. Kazao je kako zbog noge koja je kraća sedam centimetara i ortopedskog uloška nije nosio vojničke čizme, kako su tvrdili svjedoci, već gojzerice.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1