Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 1.12.2006.
  novosti
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
burza
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

FRIŠKA MAJKA SILVIJA TALAJA SE POTPUNO POSVETILA OBITELJSKOM
ŽIVOTU UŽIVAJUĆI U TENISKOJ ’MIROVINI’ U SVOJOJ MAKARSKOJ

NIŠTA SE NE MOŽE MJERITI
S ROĐENJEM DJETETA

SVE PO PLANU Silvija Talaja planirala je završiti tenisku karijeru s 30 godina i roditi. Plan je ostvarila godinu ranije. Nakon 11 godina veze udala se za Tonča Tolja i rodila sina Gabrijela

razgovarao Davor BURAZIN

Silvija Talaja je kao friška majka od novinara Slobodne Dalmacije dobila cvijeće/Nikola VILIĆNiti jedna pobjeda, pa niti ta u Gold Coastu — zar je prošlo već šest godina? — ne može se mjeriti s ovim osjećajem.
Tako je "friška" majka Silvija Talaja usporedila svoj najveći teniski rezultat s rođenjem sina Gabrijela.
— Kad osvojiš turnir, misliš da je to vrhunac, da nema ništa bolje od toga. Pogotovo kad je to prva pobjeda i kad nanižeš zbilja respektabilne igračice na putu do naslova. Ali danas sve vidim drugačije. Naravno, Gabrijel je razlog promjeni mišljenja. Majčinstvo je, po meni, svrha svega. Iz dana u dan intenzitet osjećaja je sve jači. Iako ne spavam baš previše...

Plodna godina za hrvatski tenis

Dodat će, "ne žalim ni za čim".
— Imala sam lijepu karijeru. U glavi sam imala u planu postati majka u 30. godini. Eto, dogodilo se malo ranije (u siječnju će Silvija proslaviti 29. rođendan, op.a.), ali Gabrijel je uletio u pravom trenutku. Dobro se poklopilo.
Dobro? Odlično, u stvari. Silvija je, naime, već neko vrijeme kalkulirala s odlaskom iz tenisa. Putovanja, iako stalno u pratnji Tonča Tolja (jedanaest godina su zajedno, vjenčali su se u svibnju), padala su joj sve teže, a i rezultati su izostajali. I taman nakon Bangalorea u veljači, saznala je sretnu vijest.
— Nekome treba dulje, nama je uspjelo odmah.
Plodna godina za hrvatski ženski tenis, dobacili smo. Nasmijala se, shvatila je.
— Rodila sam ja, rodila je Iva Majoli. Obje smo se vjenčale, a u brak je stupila i Jelena Kostanić.
Jelena joj je bila i jedna od najtežih suparnica, 4:1 za Splićanku.
— Livaja, nikada mi nije odgovarala. Zapravo, malo kome odgovara. Toliko je nezgodna s tim svojim promjenama ritma, puna rješenja. Eto, zadnje tri godine su pokazale koliko je dobra. Baš mi je drago.
Uvijek otvorena i nasmijana, Silvija nije imala problema u komunikaciji. Puno je prijateljstava ostvarila na Touru.
— Koliko sam Čehinja dovela u Makarsku, mogla bih se zaposliti u ministarstvu turizma kao glasnogovornica.

Malom Gabrijelu su tek dva tjedna


ANĐELE MOJ
Kad osvojiš turnir, misliš da je to vrhunac, da nema ništa bolje od toga. Naravno, Gabrijel je razlog promjeni mišljenja. Majčinstvo je, po meni, svrha svega


Prije deset godina bila je senzacija Bola, našeg dragog i neprežaljenog Croatian Ladies Opena. S 200. i nekog mjesta na rang-listi iznenadila je sve i stigla do finala.
— Je da me Pizzichini isprašila u finalu, ali to mi je ostao jedan od najljepših turnira u karijeri. Mislim da je na tribinama bilo 2000 ljudi, puno mojih Makarana. I šteta je da turnira više nema.

Dovodila Čehinje na našu obalu

Žalit će za jednim, samo za jednim mečom. Čim je rekla "jednim", znali smo o kojemu se radi — Venus Williams u 1. kolu Australian Opena 1999. godine.
— Neprežaljen, toga se uvijek sjetim. Nekoliko puta sam bila dva poena do pobjede. Nakon njega bila sam u komi, dugo mi je trebalo da se oporavim. A što se Grand Slamova tiče, mislim da me ni ždrjebovi nisu mazili. U Wimbledonu bih pobijedila Lučić, pa morala na Hingis. Kad sam bila u najboljoj formi, kao 2000. godine, onda sam u 1. kolu igrala sa Seles u Roland Garrosu.

Ulaganje za Guinnessa

Silvija sa sinom Gabrijelom i suprugom TončemOcu Vladi je zahvalna za titulu u Strasbourgu, "on me nagovorio da odigram nešto prije Pariza, jer sam bila ozlijeđena". Došla je neopterećena i slavila.
— Otac i majka su najzaslužniji za moj uspjeh, moju karijeru općenito, iako bih mogla ući u Guinnessovu knjigu rekorda koliko se malo ulagalo u mene. Oni i Mark Petchey, s kojim sam radila dvije godine. Petchey je vrhunski trener. Tonči mi je bio psihička i moralna potpora, nekada ti više znači njegova pomoć od bilo kakvog treninga.
Čim Gabrijel stane na noge, "polako, pusti me da uživam", Silvija će pronaći svoje novo mjesto u tenisu.
— Voljela bih raditi s curama prije nego što krenu u profesionalni tenis. Malo tko je bogat, puno ih prestaje baš zbog nedostatka novca. Mislim da bih im mogla pomoći. Eto, mala Ani Mijačika se odlučila na studij u SAD-u, iako ju je baš krenilo...

   

Nemojte zatvoriti makarsko rodilište!

Obvezno mi stavite u novine doktora Ivu Viskovića i babicu Biljanu Šarić iz našega malog rodilišta u Makarskoj koje, čujem, žele zatvoriti — rekla je Silvija. — Ne znam zašto bismo mi iz Makarske morali ići rađati u Split, gdje otac ne može viditi bebu tri dana, a ovdje je sve super, prava obiteljska atmosfera.

REKAPITULACIJA KARIJERE OSTAT ĆE ZAPAMĆENA DVA OSVOJENA TURNIRA
(GOLDCOAST I STRASBOURG) UZ PUNO POZNATIH IMENA NA REKETU

Tukla je Kurnikovu, a Venus imala u šakama

Najbolja, uvjerljivo najbolja godina u karijeri Silvije Talaje bila je 2000., kad je osvojila dva turnira (Gold Coast i Strasbourg) i dosegla 18. mjesto na rang-listi (29. svibnja). Gold Coast (tvrda podloga) je bio poput groma iz vedra neba, prvi turnir sezone i prava eksplozija Makaranke koja je u četvrtfinalu sredila Anu Kurnikovu, te u polufinalu i finalu dvije španjolske legende — Arantxu Sanchez Vicario i Conchitu Martinez. Sva tri meča je dobila u tri seta. Četiri mjeseca poslije dogodio se Strasbourg (zemlja), na kojemu je Talaja sredila dvije Nathalie — Tauziat i Dechy — i u dvoboju za titulu Mađaricu Ritu Kuti Kis. Od pet susreta u Francuskoj čak četiri je rješavala u tri seta.
Na Grand Slam turnirima Talaja nije bila pretjerano uspješna, najbolji doseg joj je 3. kolo (dvaput u Roland Garrosu, jednom u Wimbledonu). Baš te spomenute 2000. igrala je u 3. kolu Wimbledona nakon što je pobijedila — Mirjanu Lučić (polufinalistica godinu dana prije), a zaustavila ju je Martina Hingis. U Roland Garrosu 1999. imala je najbolju priliku za ulaz u osminu finala, nakon velike borbe s Janom Novotnom "pala" je u tri seta. Na Australian Openu je 1999. godine bila korak do senzacije, ali je eliminirana od Venus Williams sa 7:9 u odlučujućem setu. Kronike radi, jedinu pobjedu u Melbourneu ostvarila je 2001., kad je Aliciju Molik isprašila sa 6:0, 6:0!
Osim dvije titule, Talaja je četiri puta bila u finalu (Bol 1996., s'Hertogenbosch i Portschach 1999. i Tokio 2002.), a ima i jedan naslov u paru (Sopot 2003. s Tatjanom Perebinis) uz tri finala.
Za reprezentaciju je igrala od 1993. do 2003. godine u 16 dvoboja, a najviše ćemo je pamtiti kao junakinju pobjede nad Nizozemskom u Bolu 1998., kad nas je uvela u Svjetsku skupinu (pobjede nad Miriam Oremans i Amandom Hopmans).

 
Još u rubrici:
 


TOME MOJ HRVOJE VEJIĆ STIGAO IZ SIBIRA
SPREMAN PREGOVARATI O SVOM POVRATKU U HAJDUK

VIDIMO SE NA LJETO


KONAVLE DAN POSLIJE
JOŠ SE NISU SLEGLE EMOCIJE NAKON ISPADANJA IZ KUPA

BOŽE NEPRAVDE


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3