Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 28.11.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

OTVORENI ODJEL

Ravna ti cesta... za Smiljan

Damir PILIĆ

Starice u tom selu i danas pričaju kako se te noći nad Smiljanom nebo raspadalo od munja i gromova, kunući se da su tako čule od svojih baka, a ove opet od svojih baka koje su tada bile djevojčice. Možda ovom zgodom nije ni važno je li američka pjevačica Laurie Anderson ikada čula tu legendu.
"Moj je prijedlog bio da se tijekom cijele 2006. zakupe oglasni prostori u newyorškoj podzemnoj željeznici — kroz koju dnevno prođe 15 milijuna ljudi — na kojima bi se umjesto reklama izmjenjivale Tesline fotografije, citati i patenti. Kruna te akcije bio bi koncert Laurie Anderson u Smiljanu u ponoć s 9. na 10. srpnja, koji bi se istovremeno uživo prenosio na Times Squareu u New Yorku, gdje bi tada bilo šest popodne..."
Tako nekidan Helena Bulaja, autorica međunarodnoga multimedijalnog projekta "Nikola Tesla", prepričava lanjske događaje. I, što mislite, kako su na taj njezin prijedlog reagirali hrvatski "centri moći"?
"Taj moj prijedlog je više-manje ignoriran s komentarom da ipak mi ne trebamo Teslu predstavljati svijetu i da to nije nešto što bi bilo od nacionalnog interesa..."
Pa dobro, upitat ćete vi, a gdje završi Laurie Anderson?
Kao što znate, Laurie Anderson te noći nije bila u Smiljanu. Kako će, pobogu, biti u Smiljanu kad je te noći bila u Beogradu? Što ste zinuli: Srbi je zvali, žena došla. Mi je nismo zvali, nama nije došla. Zašto bi se mi nečim ponosili kad se možemo sramiti? Zašto bi nekakvoj američkoj pevaljki i tom imperijalističkom Times Squareu pokazali gdje se prorok rodio i gdje je s devet godina konstruirao svoju prvu turbinu (koristeći za pogon hrušteve) kad im možemo pokazati i promovirati Beograd? Zašto bi od Smiljana radili Međugorje kad i ovako dobro zarađujemo?
Ili, kako to vidi Helena Bulaja: "Tesla je zloupotrijebljen i iskorišten, hrvatskoj je Vladi poput jokera u rukavu poslužio za poravnavanje hrvatsko-srpskih odnosa. Ali ja mislim da se u Smiljanu tog dana poravnala samo cesta..."

 
Još u rubrici:
 


PROZOR
HDZ i lažiranje izbora


DAN POSLIJE
Fašizam na salatu


pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4