Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 3.10.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

POBUNA NA STARTU GODINE STUDENTI ŠIBENSKOG VELEUČILIŠTA,
OGORČENI POTEZIMA PRIVREMENOG DEKANA dr. sc. MARKA RADAČIĆA:

Ne poslušate li nas, idemo u bojkot nastave

DO PETKA Ako se do petka ne vrati stari nastavni program, koji je dobio trajnu dopusnicu Ministarstva znanosti, i ustraje na izmijenjenome, studenti Veleučilišta u Šibeniku najvjerojatnije će odgovoriti bojkotom nastave
ZANEMARIO STUDENTE Privremeni dekan nije se pojavio na skupu, što je okvalificirano kao nepoštovanje studenata

Studenti šibenskog Veleučilišta u dvorani "Solaris"Ako se do petka ne vrati stari nastavni program koji je dobio trajnu dopusnicu Ministarstva znanosti, i ustraje na izmijenjenome, studenti Veleučilišta u Šibeniku najvjerojatnije će, nakon potpisivanja peticije takvog sadržaja, odgovoriti bojkotom nastave. Zaključeno je to na jučerašnjem sastanku oko četiri stotine studenata te visokoškolske ustanove, koji je organizirala Studentska udruga želeći od dr. sc. Marka Radačića, privremenog dekana Veleučilišta, ishoditi odgovore na brojna sporna pitanja. Kako se privremeni dekan, međutim, nije pojavio na skupu, što je okvalificirano kao nepoštovanje studenata, Ivan Matošin i Petra Grubišić su kolegama studentima i predstavnicima medija predočili stajališta šibenskih studenata o promjenama i nedavnim događanjima na Veleučilištu. Istaknuli su, tako, da je privremeni dekan propustio konstituirati, a zatim i sazvati Stručno vijeće koje je jedino nadležno intervenirati u postojeći nastavni program, te je i bez tog tijela donesen novi.

Predavači anonimusi

Privremeni dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Marko Radačić— Smatramo da takav, po mišljenju studenata, nepotpun i površan program, koji još nije dobio trajnu dopusnicu, ne pridonosi poboljšanju, već smanjenju kvalitete studiranja na Veleučilištu — utvrdili su predstavnici Udruge pobrojivši osam izmijenjenih kolegija. Po njihovu stajalištu, dio iznimno važnih kolegija za pojedini studij ukinuto je ili prebačeno među izborne predmete, dok su na popis glavnih "ugurani" neki kojima tu nije mjesto. Studenti su, također, izrazili zabrinutost zbog odlaska nekih dojučerašnjih profesora s visokog učilišta kod kojih dio studenata nije uspio diplomirati, te stručnih kvalifikacija njihovih nasljednika jer ih nitko ne poznaje.

Nema razloga za zabrinutost

Prof. Petar Čovo solidarizirao se sa zahtjevima studenataPrivremeni dekan dr. sc. Marko Radačić nije se, izjavio je, odazvao skupu jer ga drži formalno nelegalnim. Smatra kako su studenti izmanipulirani od strane bivšeg dekana Ratka Dobre te pojedinih zaposlenika bivše Visoke škole koji su do sada mjesečno zarađivali godišnje plaće njihovih roditelja. Takvima, dodao je, teško pada što će se ubuduće morati odreći visokih honorara na konkurentnim ustanovama Sveučilišta u Zadru ili Veleučilišta u Virovitici te zaraditi svoju plaću u Šibeniku.
— Studenti nemaju nikakvog razloga za zabrinutost. Nastavni program ne kolidira s programom nastave Veleučilišta, a lagane, rekao bih, kozmetičke izmjene služe tek za poboljšanje ukupne kvalitete studiranja — zaključio je Radačić.

Marina JURKOVIĆ
   

Veterinar na turističkom studiju

"Pucajući" na samoga privremenog dekana, na studentskom skupu se u jednom trenutku postavilo pitanje što će na turističko-informatičko-upravno-prometnom Veleučilištu predavati doktor znanosti s područja veterine. Upitan za to, Radačić je kazao kako ove godine neće držati ni jedan kolegij, a ako ga bude držao iduće godine, bit će to izborni predmet.

Profesor Čovo očekuje otkaz

Studente okupljene u dvorani "Solaris" podržao je prof. Petar Čovo izloživši se tim činom, kako je kazao, opasnosti gubitka radnog mjesta.
— Očekujem da mi se na vrata prilijepi otkaz jer sam vas došao podržati — rekao je Čovo naglasivši kako kao prodekan za poslovanje bivše Visoke škole, član Uprave, Stručnog vijeća i Upravnog vijeća, o promjenama programa "ne zna ništa jer ga do dana današnjeg nitko za ništa nije pitao".

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1