Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 30.9.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
spektar
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

TAJNA VEZA OBISTINILE SE NAJAVE ZVONKA KOTARCA DA ĆE VELIKI
POSAO NA UREĐENJU OBALE DOBITI SPLITSKA TVRTKA

Rivu gradi Konstruktor,
IGH pripremio natječaj

OČEKIVANO "Konstruktor-inženjering" pobijedio s ponudom od 66.077.303,25 kuna, bez PDV-a, što znači da će radovi stajati ukupno 80,6 milijuna kuna. Urbanist Branko Poljanić tvrdi da se u konzultacijama s "IGH" došlo do zaključka da novu Rivu može graditi samo desetak najjačih tvrtki

Na natječaju za izvođača komunalnog opremanja Rive pobijedio je "Konstruktor-inženjering" s ponudom od 66.077.303,25 kuna, bez PDV-a, što znači da bi nova Riva Splićane trebala stajati ukupno 80,6 milijuna kuna.

Privatizirana tvrtka

Riva mora biti "presvučena" do svibnja iduće godineValjane ponude poslali su još zagrebački "Viadukt" s cijenom od 73.037.294,40 kuna i splitski "Lavčević" s cijenom od 84.801.823,10 kuna.
"Konstruktorova" pobjeda je bila očekivana, a Zvonko Kotarac, predsjednik dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik "Dal-koninga", u nedavnom je istupu u Slobodnoj Dalmaciji čak ustvrdio kako su uvjeti natječaja, u kojima se traži da izvođač ima najmanje 350 radnika i godišnji prihod od 50 milijuna eura, naštimani tako da ih mogu zadovoljiti samo četiri tvrtke u Hrvatskoj. Prozivajući zbog toga gradonačelnika Zvonimira Puljića, Kotarac je izjavio kako Puljić "pogoduje točno određenoj privatnoj i privatiziranoj tvrtki", aludirajući pritom očigledno na "Konstruktor-inženjering".

Tragom optužbi

Kotarac nije sumnjao da pobjeđuje KonstruktorKada smo tragom Kotarčevih optužbi upitali Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam, kako je Poglavarstvo došlo do procjene po kojoj bi izvođač trebao imati baš 350 zaposlenih i 50 milijuna eura prihoda, odgovorio nam je da je te brojke donio Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), koji je angažiran kao konzultant u pripremi natječaja i s kojim je sklopljen posao vršenja nadzora nad izvođenjem radova.
- Prema uvjetima natječaja, devet je tvrtki u Hrvatskoj koje su se mogle prijaviti za taj posao, a ne četiri, kako tvrdi Kotarac. Kada smo sve zahtjeve ovog posla, koji nije nimalo jednostavan jer uključuje radove na instalacijama, proizvodnju samih ploča, postavljanje šentadi i rasvjete, stavili na papir, došli smo, u konzultacijama s IGH-om, do zaključka da su to parametri koji nam najviše odgovaraju i bili Željko Žderić, direktor Konstruktorasmo svjesni da ih može zadovoljiti samo desetak najjačih tvrtki. Iako ima i drugih poduzeća u Hrvatskoj koja bi to mogla izvesti, ovo je bio način da kao investitor eliminiramo ponude neozbiljnih izvođača. Presudno je bilo da se posao može završiti do 1. svibnja sljedeće godine, i jedini uvjet koji je osobno tražio gradonačelnik bio je da izvođač bude tvrtka koja može raditi u tri smjene kako ne bi došlo do kašnjenja radi nepovoljnih vremenskih prilika - kazao nam je Poljanić.
"Konstruktorova" cijena vjerojatno će se korigirati jer će se nastojati pronaći dodatne uštede u pojedinim stavkama ponude.

   

Đukani veza
IGH-a i Konstruktora

"IGH" se zbog naziva u javnosti često percipira kao državna institucija, no riječ je o tvrtki koja je od 1997. godine u cijelosti privatizirana. Zanimljivo je da je njezin direktor Petar Đukan otac Saše Đukana, direktora zagrebačke podružnice "Konstruktor-inženjeringa".

 
Još u rubrici:
 


KRALJEVA ŠETNICA UREĐENJE PJEŠAČKE ULICE ČEKAT
ĆE ZAVRŠETAK OBNOVE RIVE

Olimpijcima zlatne trake na tlu
nove Tomislavove


PROPAST U SUMARTINU PODUZETNICA LUCIJA VLAHOVIĆ NEKAD POZNATO BRAČKO BRODOGRADILIŠTE "DOVEZLA" DO POTPUNOG POSLOVNOG KRAHA
ŠKVERANI U JEMATVI na računu 300 kuna


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4