Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 8.8.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

KOJI SI ĐIR OBIŠLI SMO LOKALE U KOJIMA SU SE ZABAVLJALE
GENERACIJE SPLIĆANA U ZADNJIH 50 GODINA

Kultna mjesta žive
novu mladost ili su zakorovila

OD A DO Z Među popularna okupljališta Splićana koja su u određeno vrijeme bila, a neka i opstala, mjesta najboljih gradskih provoda svakako treba spomenuti i diskoteke "Up&Down" i "Mississippi", klubove "Hey Joe", "Kada", "Džungla", "Alien", kafiće "Leptir" i "Ziggy" te kultna mjesta poput "Zanata", "Tri volta", "U po noge", "Fife", "Gage", "Luxora"...

piše Linda PERIĆ
snimio Joško ŠUPIĆ

U vrijeme kad Split nema kvalitetnog klupskog prostora, nemoguće je ne prisjećati se s nostalgijom nekih davnih dana... Dok su tijekom sedamdesetih mladi mogli birati na koji će od deset plesnjaka otići, u osamdesetima je vrijedila krilatica "svoj đir-svoj mir".
To je opet značilo izbor između srednjostrujaških okupljališta i prostora namijenjenih alternativnijem điru ljudi koji su, usput, na raspolaganju imali i brojne klupske prostore u kojima su svirala najzvučnija imena. Sva kultna mjesta kojih se prisjećamo imala su svoje uspone i padove, no mnoga su i opstala pod nekim drugim imenima. Mjesto broj jedan poslijeratnog Splita, po sudu mnogih, bio je "Hollywood". To je bila daleko najjača diskoteka u gradu, reći će ugostiteljski mag Goran Matijević koji ju je otvorio 80-ih u "Gusarovim" prostorijama.
Za "Hollywood" su čuli i Austrijanci kad je na njihovoj televiziji emitiran prilog o noćnom životu mladih Splićana tijekom rata.
U jeku suludih ratnih zbivanja diskoteka je dvije godine nakon otvaranja dignuta u zrak, a "Gusar" je ruševne prostorije obnovio lani.

   

’Arkada’: sram je ne bi bilo ni u Londonu

Kultni diskoklub kojeg se u to vrijeme ne bi posramili ni London ni Pariz, otvoren je u Strožancu 1969. godine. Nakon Pjace na kojoj je od 20 do 22 bilo okupljalište splitske omladine, išlo bi se do "Arkade". Vlasnik Braco Santrić organizirao je i autobuse koji su mlade "kupili" na uglu Sukoišanske ulice te ih vozili put Strožanca.
Nije bila rijetkost ni da se omladina iz "Arkade" vraća pješice u Split... Na vratima prve splitske diskoteke kao izbacivač je radio Ivica Lepen, danas poznatiji kao veliki svjetski fotograf Stephan Lupino.

’Džaja’: najbolja muzika i jeftino pivo u plastici

Zasluge za otvaranje prvog ugostiteljskog objekta na plaži u Splitu ima Marko Džaja koji je na Ovčicama krajem sedamdesetih otvorio kafić u kojem su se mogle čuti prve ploče Talking Headsa i Pretendersa.
Najbolja muzika u gradu, jeftino pivo u plastičnim čašama i blizina mora bili su dovoljan razlog da Džaja preraste u okupljalište onih Splićana koji se nisu dobro osjećali među estradno-sportskom svitom u "Semafora". Svoj je kultni status Džaja zadržao do početka devedesetih kada objekt na Ovčicama preuzima Stipe Bradarić te ga pretvara u kafić.

’Shakespeare’: najbolja diskoteka u Jugoslaviji

Na mjestu ugasle diskoteke "Bady", u zgradi Plivačkog kluba "Pošk", Goran Matijević Surla 1983. godine otvara diskoklub "Shakespeare". Ovdje se okupljala urbana gradska ekipa, a izbor glazbe sugerira kritičar Dražen Vrdoljak. Zanimljivo je da je "Shakespeare", po sudu "Vjesnikove" reporterske ekipe, proglašen najatraktivnijom diskotekom na području bivše Jugoslavije tijekom osamdesetih.
Osim vanjskog prostora, Surla osmišljava i ugostiteljsku ponudu te angažira pokojnog Gamu koji na gornjoj terasi "Shakespearea" pravi svoje delicije. Krajem osamdesetih diskoteku preuzimaju braća Gusić, a Matijević im je prepušta uz obrazloženje da je "’Shakespeare’ postao pretijesan Splićanima"... Nakon niza dugih godina, kultna diskoteka 2005. ponovno otvara svoja vrata Splićanima, ali pod imenom "O'Hara". Novi vlasnik Slobodan Dorić, bivši gazda popularnog "Hey Joea", na Pošk ponovno vraća urbani đir.

Klub ’Zlatna vrata’: život punim gradskim plućima

Zlatno doba "Zlatnih vrata" bila je druga polovica osamdesetih kad je objekt vodio Slobodan Brkljača.
U "Zlatna" su tada zalazili svi; ujutro bi na kavu stizali poslovni ljudi, u podne studenti, poslijepodne gospođe, dok se navečer u kavani okupljao alternativni splitski đir raspredajući priče o umjetnosti ili glazbi. Prostor je živio punim plućima; petkom su održavani koncerti klasike, a tijekom tjedna organizirani su jazz-koncerti i izložbe. Od gostiju kojima su "Zlatna" bila kao dnevni boravak Brkljača se sjeća Gibonnija, Lvkyija, Dina Dvornika - tadašnjih splitskih mladih nada. Danas su "Zlatna vrata" ponajprije ugodan ugostiteljski objekt u koji zalazi klijentela srednjih godina.

’Semafor’ je i Sanaderov đir

Krajem 1969. godine diskoklub "Semafor" otvara Josip Radeljak Dikan, u to vrijeme vođa sastava Batali. U "Semaforu" su se organizirale promocije ploča, što je odredilo i klijentelu ovog kluba koji je isprva bio okupljalište novinara, glazbenika i drugih celebrityja. Ivica Flesch, novinar "Slobodne" i vlasnik jedne od prvih "Semaforovih" članskih iskaznica, reći će kako je svatko tko je nešto značio u bivšoj državi kad bi dolazio u Split morao svratiti i do "Semafora".
Odlaskom u Italiju, Dikan prepušta vođenje kafića svom polubratu Željanu Radmanu koji proširuje klub na baštu... Jedan od onih kojima je kava u "Semafora" svojevrsni ritual je i premijer dr. Ivo Sanader.

’Dalmacijavino’: Indexi na terasi, a Ameri na Mjesecu

Ako im se nakon điravanja po Pjaci ne bi išlo u Strožanac, Splićani su početkom sedamdesetih mogli birati između pet-šest lokacija na kojima su se održavali popularni plesnjaci. Jedna od njih bila je i terasa "Dalmacijavina", poznatija pod imenom "Vinalko", na kojoj su svirali Indexi. Od najboljeg kroničara tadašnjih gradskih zbivanja, Milorada Bibića Mosora, doznajemo kako je kultna pjesma generacije rođene u pedesetima "Plima", izvedena prvi put upravo na "Vinalku", i to 21. srpnja 1969. godine, na dan kad je Neil Armstrong sletio na Mjesec...

 
Još u rubrici:
 


ROMANTIKA MLADENCI LJETI ŽELE REĆI ’DA’ NA ATRAKTIVNIM LOKACIJAMA
Za vjenčanje na Benama ili Sustipanu
do 5000 kn


UPOMOĆ MJEŠTANIMA SALDUNSKE UVALE PUNA KAPA
PJESKARENJA NA BRODU "LOGOS HOPE"

Metalna prašina guši cijelo Čiovo


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4