Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 12.7.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

POMORSKI UDES NA SUHOM: MINOPOLAGAČ "KRKA" USKORO POPRAVLJEN

Veća šteta na dizalici nego na brodu

U NCP Remontnom brodogradilištu još nije utvrđeno zbog čega se dogodio kvar na "sinkro-liftu" u čiju je reparaturu već uloženo šest milijuna kuna, a sad će još četiri milijuna

Remontno brodogradilište - velika šteta na liftuZbog čega je pedesetmetarski minopolagač "Krka" Hrvatske ratne mornarice pao sa "sinkro-lifta" u šibenskom NCP - Remontnom brodogradilištu još nije utvrđeno, rekao nam je čelni čovjek tvrtke Goran Prgin. Svakako, daleko veća šteta dogodila se na liftu nego na brodu koji se nalazi u doku i uskoro će biti popravljen.
- Javljali su nam se i stari radnici Remonta koji su željeli pomoći i od njih smo saznali da je sličnih problema s liftom bilo i ranije, ali u trenucima kad je bio prazan. Kad smo ušli u Remont upravo smo u "sinkro-lift" i njegovu obnovu uložili 6,1 milijun kuna, a sad će nas njegov popravak stajati još četiri milijuna kuna.
Goran PrginVeć i to pokazuje da se nismo nemarno odnosili prema toj dizalici kako su tvrdili neki. No, zašto je popustila to još uvijek ne znamo. Ili se dogodila blokada na jednom od motora koji spuštaju brod ili nešto drugo, možda dotrajalost materijala, sajli, zupčanika... istražujemo, ali još ne znamo - kazao nam je Prgin.
Dizalica nije bila ni preopterećena, nosivosti je 900 tona, a brod "Krka" bio je težak 600 tona.
Kako god bilo, "sinkro-lift" bit će potpuno obnovljen za mjesec i pol i, kako tvrdi Prgin, zbog toga što lift ne radi Remont neće pretrpjeti veće štete.
U pogonu je tristotonska dizalica a za spuštanje u more koristi se i dok.

Jordanka GRUBAČ
   

Mediji "napuhali" štetu

- Važno je reći da je HRM ostao pri svim svojim zahtjevima odnosno poslovima dogovorenim do konca godine.
Šteta na brodu uopće nije onakva kakvom se činila dok nismo digli brod, i kakvom su je predstavili neki mediji - kaže Prgin držeći da se svaka šteta može popraviti i da je najvažnije što nitko od posade ili radnika nije stradao.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1