Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 3.6.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
spektar
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

SLOBODNA OTKRIVA - UZ POČETAK NOVOG SUDSKOG PROCESA
DOMINIKU ILIJAŠEVIĆU ZA RATNI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA

COMO NIJE BIO U STUPNOM DOLU

NA BRDU BOGOR Naš izvor najavljuje potpuni obrat u procesu, jer postoji veliki broj dokaznog materijala prema kojem Dominik Ilijašević Como uopće nije bio u Stupnom Dolu u vrijeme zločina, već na sasvim drugoj lokaciji, točnije na brdu Bogor

Na upravo završenoj konferenciji u Sarajevu, čija je tema bila procesuiranje ratnih zločina, Medžida Kreso, predsjednica Suda BiH, posebno je istaknula kako ratni zločini moraju biti individualizirani, jer je to jedni način da se zaustavi kolektiviziranje i nepravedne teze o genocidnosti naroda.
Među ostalim, istaknuto je kako će procesuiranje ratnih zločina i zločinaca u konačnici dati kredibilitet zemlji BiH. Međutim, nitko nije govorio o "traljavosti" pravosudnih organa, te procesima koje opterećuju brojni pritisci, pa čak i pokušaji njihova montiranja od strane domaćih lokalnih političkih moćnika. Zoran primjer je proces koji se na Kantonalnom sudu u Zenici vodi već godinama protiv Dominika Ilijaševića Come.

Šesti put

U ponedjeljak će po šesti put početi novo-staro suđenje Ilijaševiću prema optužnici koja ga tereti za počinjeni zločin u Stupnom Dolu nad Bošnjacima.
Iako je još 1994. i 1997. godine od Haaškog tribunala zatražena suglasnost za vođenje postupka, od istog suda oba su puta stigle odbijenice.
Tek 2000. godine, kada je započeo montirani proces protiv Dominika Ilijaševića u predmetu "Leutar", stigla je iz Haaga suglasnot s oznakom "A" za vođenje postupka zbog ratnog zločina.
Dominik Ilijašević: Nakon montiranog procesa u slučaju Leutar, došla optužnica za Stupni DolCijeli slučaj se usmjerava i prilagođava prema postupku u predmetu Leutar iz kojeg je Ilijašević trebao izići kao optuženi i atentator na pokojnog doministra F MUP-a.
Kako je sudsko vijeće u ovom predmetu oslobodilo Ilijaševića te optužbe, optužnicu za ratni zločin u Stupnom Dolu kreiraju isti ljudi iz bivšeg AIDA koji su "montirali" i slučaj Leutar.
Po istom načelu se pet puta vodi postupak protiv Ilijaševića na zeničkom sudu, ali bez konkretnih dokaza koji ukazuju na činjenicu da je on jedan od počinitelja zločina u Stupnom Dolu.
Kao dokaz korišten je videomaterijal napravljen prema svjedočenju Ermina Čurtića, trenutačno nastanjenog u Hrvatskoj, usprkos činjenici da je iz Haaga stigla obavijest kako se spomenuti videodokaz ne može koristiti protiv Ilijaševića, jer je Čurtić ispitivan kao osumnjičenik.
No, kada je kantonalni sud u Zenici zatražio ponovno od Haaga te iste transkripte, stigla je druga obavijest prema kojoj transkripti nisu napravljeni zbog toga što je istraga protiv Čurtića u međuvremenu obustavljena, ali je u istom dopisu naglašeno kako se videokaseta iz jednog predmeta ne može koristiti i u drugom predmetu.
Međutim, zenički sud je to potpuno zanemario, te je iskaz osumnjičenog Ermina Čurtića uposređivao s njegovim iskazom koji je dao u svojstvu svjedoka.

Potpuni obrat

Izvor blizak Ilijaševićevoj obrani kazao je kako laži neće pridonijeti rasvjetljavanju istine o zločinu počinjenom u Stupnom Dolu.
Naš izvor tvrdi kako je istina o Stupnom Dolu najvažnija za Dominika Ilijaševića kako bi se konačno sprala višegodišnja hipoteka s njegova imena.
Isto tako, naš izvor ističe da će se sasvim sigurno dogoditi potpuni obrat u ovom predmetu, jer postoji velik broj dokaznog materijala prema kojem Dominik Ilijašević Como uopće nije bio u Stupnom Dolu u vrijeme kada se dogodio zločin, već na sasvim drugoj drugoj lokaciji, a riječ je o brdu Bogor.

piše Zlatko TULIĆ
   

AID i lažni svjedoci na sudu

Ermin Čurtić svjedočio je protiv Dominika IlijaševićaBudući da je zamjenica Visokoga sudskog tužiteljskog vijeća Alma Tirić na konferenciji za novinare izjavila da su u pravosudnom sustavu otkriveni problemi koji dovode u pitanje povjerenje građana u sudstvo, slučaj Dominka Ilijaševića zoran je primjer koji potkrepljuje njezinu tvrdnju.
Bit će stoga zanimljivo pratiti što će se u ovom procesu događati tijekom šestog pokušaja suđenja.
Pomoć pravosudnih organa će u svakom slučaju biti potreban, ali ne i pomoć kakvu je do sada davao AID i lažni svjedoci uz pomoć istog pravosuđa.

Akciju je vodio Firga

Prema dokazima koji se nalaze u spisu, akciju u Stupnom Dolu vodio je Miroslav Anić zvani Firga, trenutačno nastanjen u Splitu, te Slavo Antić, koji je taj dan kontrolirao rubne dijelove Stupnog Dola.
Firgu su hrvatske vlasti uhitile i držale u pritvoru šest mjeseci, ali je na kraju pušten na slobodu. Tijekom nastavka procesa svjedočit će nekoliko osoba koje se nisu pojavljivale tijekom višegodišnjih rasprava.

 
Još u rubrici:
 


ŽIVOT UŽIVO - PRIČA O DIPLOMIRANOJ INŽENJERKI
SANJI LASIĆ KOJA JE MORALA NAPUSTITI GRAD

’Otjerana’ iz Mostara,
zaposlena u Zagrebu


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2