Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 5.5.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
stil design nekretnine
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

ZAGORA OPET NA NOGAMA - VIJEST O IZGRADNJI
ODLAGALIŠTA SMEĆA U LEĆEVICI ZA SPLITSKO-DALMATINSKU ŽUPANIJU
IZAZIVA REVOLT U ŠIBENSKO-KNINSKOJ

TO JE MONSTRUOZNA IDEJA!

ŠPILJA Geolozi su utvrdili da se ispod lokaliteta predviđenog za odlagalište nalazi Špilja veličine Poljudskog stadiona, tvrdi unešićki načelnik Mladen Abramac, pa je apsolutno neprihvatljivo na takvom krškom terenu graditi ovakav Centar, i to u 21. stoljeću

Nakon višekratnih prosvjeda mještana, brojnih razgovora u resornim ministarstvima i Vladi, apela ekoloških udruga Rast ,Zvona Zagore itd., u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čini se, ipak ne odustaju od planirane izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Šilovića docu kod Lećevice. Kako je riječ o graničnom području između dviju županija, vijest je izazvala nevjericu i revolt Šibensko-kninske, napose njezina rubnog drniškog dijela koje je ovim projektom izravno ugroženo. To više što im je u Zagrebu obećano da se ništa neće raditi bez njihova znanja.

Istražni radovi bez natječaja

Stančić: O prostoru ovisi što nam je činitiAbramac: Prednost lokacije je slaba naseljenost- Koliko znam, nigdje nije objavljen natječaj za javno prikupljanje ponuda za dodatne istraživačke radove, i ako su oni obavljeni, kako se iz Splita tvrdi, to je učinjeno na temelju neposredne pogodbe, u privatnoj režiji - ogorčeno će načelnik općine Unešić Mladen Abramac. Inače, sva dosadašnja istraživanja drži nestručnim i nedovoljnim, a namjeru Splitsko-dalmatinske županije da na spornom kraškom lokalitetu gradi odlagalište smeća - monstruoznom!
Geolozi su utvrdili da se ispod lokaliteta predviđenog za odlagalište nalazi spilja veličine Poljudskog stadiona, tvrdi Abramac, pa je apsolutno neprihvatljivo na takvom kraškom terenu graditi ovakav Centar, i to u 21. stoljeću.

Ne vjerujem da to može proći

- To me podsjeća na doba socijalizma kad su se uz more gradile tvornice i veliki industrijski, zagađivački pogoni jer nije bilo nikakve ekološke svijesti. Ne vjerujem da to danas može proći.. Zbrinjavanje otpada je, kako veli, samo po sebi unosan business, a ova lokacija velika dobit. Njome se, naime, oslobađa golemi prostor Karepovca za neke druge namjene.
Jedina prednost lokaliteta u Lećevici je slaba naseljenost. Uzaludni prosvjedi: vlast jača od narodaNo, takvih, ekološki potpuno čistih područja u svijetu ima jako malo i nužno ih je zaštititi. Splićanima je interes smeće zbrinuti što dalje od sebe, ali to je nečuven presedan, reći će Abramac, da se odlagalište za najveću županiju gradi na štetu druge, Šibensko-kninske županije.

D. BLAŽEVIĆ
N. STIPANIČEV
   

Branimo najveće blago - pitku vodu

Mi ovdje branimo naše najveće blago, a to je pitka voda koju ovaj projekt ozbiljno ugrožava. Lokacija odlagališta je na 460 metara nadmorske visine, a Čikola na 280 metara. Pa sad zamislite što se može dogoditi - kaže unešićki načelnik Mladen Abramac.

Župan: Nije prikupljena sva dokumentacija

Upitan što će Županija poduzeti glede odluke susjeda da u Lećevici ipak grade svoje odlagalište smeća, šibensko-kninski župan Duje Stančić škrto tek kaže:
- Ne znam koliko je ta informacija vjerodostojna. Ali znam da nisu svi dokumenti za ovaj projekt pripremljeni pa ne želim ništa prejudicirati.
A što ćemo poduzeti? Pa sve smo već poduzeli. Kad budem znao što će se događati na tom prostoru, onda ćemo odlučiti i što nam je činiti.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1