Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 12.3.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pomet
nedjeljna dalmacija
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

POVODI NAKON ŠTO SU BOŠNJACI U PARLAMENTU
ODBILI PODRŽATI UGOVOR S HRVATSKOM

U ponedjeljak novi pokušaj dogovora

Velimir Jukić: Osnovana je tročlana komisija koja se treba sastati u roku od pet dana i tražiti rješenje. Ako uspijemo naći rješenje, tada se ugovor vraća na glasanje. Ako se ne postigne dogovor, onda se ide prema Ustavnom sudu BiH
Sastanak komisije (Velimir Jukić, Halid Genjac i Vinko Radovanović) dogovoren je za ponedjeljak

MOSTAR - Na sjednici Doma naroda BiH u petak poslijepodne, klub bošnjačkih zastupnika odbio je podržati ugovor između BiH i Hrvatske o pomoći stradalim braniteljima HVO-a i obiteljima poginulim branitelja HVO-a. Jasni razlozi za ovakvu skandaloznu odluku bošnjačkih zastupnika još uvijek nisu poznati.
Bošnjaci su na sjednici Doma naroda iznijeli nekoliko razloga za odbijanje ovoga ugovora, koje su kasnije pobili hrvatski zastupnici. Nakon toga, Bošnjaci su potegnuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa i čitav slučaj bi sada mogao završiti na Ustavnom sudu BiH.
Velimir Jukić: Ja sam optimist, ali ne u ovom slučaju— Klub Bošnjaka je izjavio da je takav ugovor štetan za vitalni nacionalni interes Bošnjaka. I onda je uslijedila procedura, mi smo izjavili prigovor da se ne slažemo s tim prigovorom i osnovana je tročlana komisija koja se treba sastati u roku pet dana i tražiti rješenje. Ako uspijemo naći rješenje, tada se ponovno vraća na glasanje. Ako se ne postigne dogovor, onda se ide prema Ustavnom sudu BiH — izjavio je za naš list hrvatski zastupnik u Domu naroda Velimir Jukić.
Prema njegovim riječima Bošnjacima je sve problem i oni jednostavno ne žele da ovaj ugovor stupi na snagu.
— Oni jednostavno ne žele da se ugovor ne usvoji. Bošnjaci žele da Hrvatska prebaci novac i da neke državne institucije raspoređuju taj novac. To je bit — pojasnio nam je Jukić.
Sastanak komisije koja bi trebala naći rješenje je zakazan za ponedjeljak, a čine je Velimir Jukić, Halid Genjac i Vinko Radovanović.
— Ja jesam optimist, ali ne u ovom slučaju. Ne očekujem da će oni promijeniti stajalište u sljedećih nekoliko dana, iako nikada ne treba reći da nije moguć pozitivan rasplet — smatra Jukić.
Na događanja u Domu naroda reagirali su iz Hvidre i drugih braniteljskih udruga. U priopćenju koje potpisuje predsjednik Hvidre Anđelko Barun stoji kako ta organizacija najžešće osuđuje postupak bošnjačkih zastupnika u Domu naroda BiH. U Hvidri se nadaju kako ova situacija neće utjecati na odluku Hrvatske da pomogne stradalnicima HVO-a i da hrvatske vlasti neće odustati od ove inicijative.
Marko Radić, predsjednik Udruge dragovoljaca/veterana Domovinskog rata Herceg Bosne, izjavio je za naš list kako je ovo samo nastavak gaženja prava stradalnika HVO-a.
— Naši političari se trebaju dobro zapitati kako zastupaju naše interese i što rade — naglasio je Radić.
Nakon svega, najvjerojatnije da 800 obitelji poginulih pripadnika HVO-a novac iz Hrvatske neće dobiti u travnju, a sada se postavlja pitanje hoće li pomoć iz Hrvatske uopće stići do stradalnika HVO-a u BiH. Odgovor na ovo pitanje ćemo dobiti u ponedjeljak, ali kako sada stvari stoje, šanse za postizanje dogovora su minimalne.

Marko KARAČIĆ
 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1