Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 4.3.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
spektar
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 5

DRAMA NAJMLAĐEG PRITVORENIKA U HRVATSKOJ
ZAŠTO ČETRNAESTOGODIŠNJI PRIJESTUPNIK
IZ SPLITA ŽUDI ZA REŠETKAMA NA BILICAMA

Učinio je sve da bude s ocem u - zatvoru!

Tolika privlačnost zatvora Bilice 14-godišnjaku s Visoke dade se objasniti. Upravo tamo, naime, nalazi se njegov otac koji je osuđen na tri godine zatvora. Otac je ovome dječaku uzor i idol, tvrde znanci ove nesretne familije koju je majka napustila kad je dječak imao pet godina

Pišu Eda VUJEVIĆ i Damir PILIĆ

Odvjetnik Željko Gulišija je poslao ovog tjedna Ministarstvu pravosuđa prijedlog za nagodbu “tešku” 50 tisuća kuna kojom bi se njegovu 14-godišnjem klijentu naknadila šteta za tri mjeseca boravka u pritvoru. Klijent odvjetnika Gulišije je dječak koji je u rujnu prošle godine bio osumnjičen da je skupa sa svojim godinu dana starijim prijateljem opljačkao Anđelku Vučković koja je pri naguravanju oko 200 kuna pala i zadobila smrtonosne ozljede. Mladi prijestupnik bio je u pritvoru na Bilicama sve do sredine prosinca kad je Državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona ovoga tada najmlađeg pritvorenika u Hrvatskoj. Materijalnih dokaza protiv dječaka nije bilo pa je i njegovo čudnovato priznanje djela palo u vodu i ocijenjeno je nevažećim.
- Dopis Ministarstvu pravosuđa s prijedlogom na nagodbu tek je dio obvezne procedure koju u ovom slučaju moram slijediti kao odvjetnik ovog dječaka - rekao nam je odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija. - Ako ministarstvo prihvati moj prijedlog, ići će se na odštetu, a ako do nagodbe ne dođe, ići ćemo u spor. To znači da ću u ime svoga klijenta tužiti Republiku Hrvatsku radi naknade štete nanesene time što je nevin bio u zatvoru.

Nevin u pritvoru

Prije tjedan dana isti je 14-godišnji Splićanin, nakon samo dva mjeseca provedena na slobodi, vraćen u pritvor na Bilicama. Čini se da je ovaj dječak učinio sve kako bi se ponovno našao iza rešetaka. Premda je školovanje prekinuo još u petom razredu, on je veći dio svog slobodnog vremena provodio u okolici Osnovne škole Visoka u čijoj neposrednoj blizini živi s pomajkom, sestrom i polusestrom. Ovaj put je ušao u učionicu punu trećaša i pred zapanjenom učiteljicom i učenicima iskočio kroz prozor.
Potom se vratio u razred i zaprijetio da će u učionicu baciti bombu ako zbog njega pozovu policiju. No nakon toga se, umjesto u bijeg, što bi bilo logično nakon takve prijetnje, zaputio školskim hodnicima i jednog učenika osmog razreda raspalio teniskim reketom po glavi i ozlijedio ga. Računajući da mu možda sve to neće biti dovoljno pred policijom i istražnim sucem, nastavio je divljati po školi - prevrtao je klupe, razbijao inventar i stakla te prijetio učenicima. Dakako, određen mu je jednomjesečni pritvor te je ponovno smješten na Bilice.

U evidenciji od pete godine

Tolika privlačnost zatvora 14-godišnjaku s Visoke dade se objasniti. Upravo tamo nalazi se njegov otac koji je osuđen na tri godine zatvora zbog uspostave ropstva nad mladom Ruskinjom te zbog međunarodne prostitucije. Otac je ovome dječaku uzor i idol, tvrde oni koji poznaju obiteljsku situaciju ove nesretne familije. Dječak je u svojoj petoj godini života prvi put ušao u policijsku evidenciju što ga vjerojatno čini svojevrsnim hrvatskim “čudom od djeteta” koje je do sada svoj dosje napunio s ukupno desetak raznih kaznenih prijava, uglavnom zbog imovinskih delikata, no i zbog podmetanja požara, krivotvorenja isprava i nasilništva. S obzirom da mu je otac višestruki počinitelj kriminalnih djela, njegov je životni put više nego očekivan i čini se kako je 14-godišnjak od malih nogu ’osuđen na neuspjeh’.
Dječak s Visoke više je puta povjeravan Centru za socijalnu skrb, no čini se da nijedna od mjera nije dala pozitivnog učinka. Prije dvije godine bio je poslan u dom za djecu na Malom Lošinju gdje je izdržao samo dva dana. Nakon toga je smješten u dom na Brdima gdje je izdržao još kraće... Mjesto na kojem on želi biti očito je ono na kojem se nalazi i njegov otac, no otac će još više od dvije godine provesti iza zatvorskih vrata. Kako je krenulo, istim putem kročit će i sin.

   

NEMAJU SVI MALOLJETNICI ISTI PRAVOSUDNI TRETMAN

Malodobni i podobni

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, do 14 godina svatko je kazneno neodgovoran pa mu se logično ne može izreći ni pritvor. Nakon 14. rođendana pritvor ne smije biti dulji od tri mjeseca.
Mladi delinkvent s Visoke s tek navršenih 14 godina proveo je tri mjeseca u pritvoru zbog sumnje koja se u konačnici pokazala kao neosnovana, a i na temelju izuzetno tankih indicija nakon razbojstva na Blatinama u rujnu prošle godine. No bez imalo sentimentalnosti, u slučaju ’besprizornog’ dečka čiji je otac osuđeni kriminalac, a majka davno odbjegla, sustav je pokazao svoju maksimalnu represiju te je dječaku i prošlog tjedna ponovno određen pritvor.
Uspoređujući tretman 14-godišnjaka s Visoke i, primjerice, slučaj I. P. iz Makarske koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je očevim BMW-om usmrtio dvije srednjoškolke 29. listopada 2002. u Makarskoj, može se uočiti i da ima malodobnika i ’malodobnika’. Taj je dobro situirani dječak kojem je do 18 godina u trenutku stravične nesreće koju je prouzročio nedostajalo samo dva mjeseca, stavljen u pritvor 5. studenog iste godine, a već 27. prosinca je donesena nepravomoćna presuda koja je osim dvije i pol godine zatvora, mladiću iz Makarske odredila i puštanje na slobodu do pravomoćnosti presude koja je na kraju ispala i manja za čitavih pola godine.

DJEČAKOVA DRAMA POČELA U PETOJ GODINI ŽIVOTA

Jedan za drugim - strahovi se ostvaruju

Oko pete godine života u djetetu se javlja fantazijski strah da će izgubiti naklonost roditelja. Upravo to se dogodilo našem dječaku - majka je otišla. Nakon razdvajanja roditelja ponekad se kod djece javlja strah da i roditelj koji je ostao s njima može nestati. I ponovno se dječaku dogodila najgora opcija: i otac je nestao

Dostupni podaci o našem 14-godišnjaku su šturi, ali čini se da je za dječakovu životnu dramu bila ključna njegova peta godina, u kojoj je i prvi put policijski evidentiran.
Te godine naš dječak najprije dobiva sestru, što je samo po sebi stres za svako dijete, da bi iste godine doživio novi šok odbačenosti: majka s drugim muškarcem odlazi u Zapadnu Europu, ostavljajući djecu ocu.
U psihodinamskoj literaturi razdoblje između treće i pete godine života smatra se “falusnom” ili “genitalnom” fazom, u kojoj dijete voli privlačiti pažnju roditelja suprotnog spola: na svoj dječji način muško dijete želi da ga majka zapazi kao “velikog dječaka”. U to vrijeme djeca postaju ljubomorna prema istospolnom roditelju kojega mogu doživjeti kao suparnika (ovu situaciju Freud naziva “edipskom fazom” razvoja): u djetetu se javlja osjećaj krivnje zbog netrpeljivosti prema roditelju istog spola, a s krivnjom se javlja i tzv. kastracijski strah koji se povezuje s fantazijama da će se nešto dogoditi djetetovu tijelu ili da će izgubiti naklonost i ljubav roditelja.
Upravo to se dogodilo našem dječaku: njegov djetinji fantazijski strah zaista se ostvario, i to u najgorem trenutku i na najgori način - majka je otišla. Može se samo pretpostaviti koliko je fantazijske krivnje dječak ponio u svojoj prtljazi.
Nakon razdvajanja roditelja ponekad se kod djece javlja strah da će biti ostavljena te se plaše da i onaj roditelj koji je ostao s njima (u ovom slučaju otac) može nestati.
I ponovno se našem dječaku dogodila najgora opcija: i otac je nestao (najprije dvije godine u bijegu pred policijom, a od lani u zatvoru). Jedan za drugim, fantazijski strahovi ovoga dječaka se ostvaruju, što bi bilo teško podnijeti svakom djetetu.
Hoće li, onda, naš junak postati ozbiljni delinkvent?
Svako dijete i svaka obiteljska situacija su jedinstveni, tako da nije moguće točno predvidjeti što će se određenom djetetu dogoditi. Dr. Krešimir Ribić u svom udžbeniku “Psihofizičke razvojne teškoće” (1991.) ističe da uzroke delinkventnom ponašanju više nego u biološkim osobinama valja tražiti u a) odgojnim postupcima, b) životnim iskustvima, c) obiteljskoj atmosferi i d) uzorima.
Kako vidimo, naš dječak u svojoj životnoj anamnezi ima izrazito nepovoljne faktore.

 
Još u rubrici:
 


PREVENTIVNO MIŠLJENJE PRAVAŠKI ČELNIK ZABORAVLJA GDJE STANUJE,
ALI SE ZATO (OPET) SJEĆA SVIH NANOVO PRITAJENIH DUŠMANA

ĐAPIĆEVO POLITIČKO SAMOUBOJSTVO


RAZGOVOR NEVENKA BEČIĆ ŽELJEZNA LADY POZNATE SPLITSKE
TVRTKE I SAMOZATAJNA SESTRA ŽELJKA KERUMA

UPRAVLJAM BRATOVOM IMOVINOM
OD 200 MILIJUNA EURA


SPEKTAR OTKRIVA LOGIKA POLITIČKOG OPSTANKA TJERA NA SURADNJU
STRANAČKE LIDERE KOJI SE PRIVATNO (MOŽDA) PREVIŠE NE VOLE

HSS-HNS-HSLS Rađa se treći blok!


JOŠ U PRILOGU SPEKTAR

 


Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/5