Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 2.3.2006.
  novosti
biznis
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

ZLOČIN I KAZNA SUDAC DAMIR PRIMORAC VODI "DOMAĆI PROCES"
PROTIV SRPSKOG GENERALA I HAAŠKOG OPTUŽENIKA-BJEGUNCA

Mladićeva zlodjela (i)
pred splitskim sudom

Pred Županijskim sudom u Splitu Ratko Mladić je još 1995. godine optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te će mu se, ostane li nedostupan Haaškom tribunalu, suditi u odsutnosti, za što se u splitskoj Palači pravde obavljaju pripreme

Sudac Damir Primorac - dodijeljen mu je predmet za moguće suđenje Ratku Mladiću/Ante ČIZMIĆSPLIT - Informacije o navodnim akcijama i pregovorima o uhićenju i izručenju generala Ratka Mladića Haaškom tribunalu, s posebnom se pozornošću prate i na Županijskom sudu u Splitu, pred kojim je Mladić 1995. godine optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Odvijanje ovog postupka uvelike će, naime, ovisiti o rezultatima akcije, te eventualnom odlasku Mladića u Haag.
Kao zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Mladić (63) je optužen za rušenje brane na Peruči, a optužnicom su još obuhvaćeni general Mile Novaković (56), zapovjednik takozvane vojske Republike srpske krajine, pukovnik Borislav Đukić (58), zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa i major Milan Korica (62), zapovjednik svih pograničnih jedinica Milicije Republike srpske krajine. Optuženima je već 1993. određen pritvor, te za njima raspisana tjeralica koja je još na snazi.
Jedan od razloga što Mladiću i ostalima nije suđeno u odsutnosti jest zakonska mogućnost traženja obnove postupka, ali je osnovni zapravo čekanje Mladićeva konačnog uhićenja i izručenja Međunarodnom sudu u Haagu. Budući da se radi o kaznenom djelu koje ne zastarijeva, nije bilo bojazni da će kasniji početak suđenja ići na ruku optuženima za ratni zločin. S obzirom na aktualni razvoj situacije oko generala Mladića, sudac Županijskog suda u Splitu Damir Primorac, u ovom predmetu predsjednik Vijeća za suđenje za ratne zločine, kojemu je spis nedavno Ratko Mladićdodijeljen, ima mogućnost izvijestiti o optužnici Ministarstvo pravosuđa RH i Državno odvjetništvo, kako bi oni provjerili je li Tužiteljstvo u Haagu zainteresirano za preuzimanje postupka za Mladića i u ovom slučaju. Jasno, pod uvjetom da Mladić bude uhićen i izručen.
Ako Mladić, međutim, ostane nedostupan Haagu, kao što je godinama nedostupan i hrvatskim vlastima, i dalje ostaje mogućnost suđenja u odsutnosti, na koju se sudac Primorac već priprema pa je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zatražio provjeru adrese predloženih svjedoka. Iako su uistinu mali izgledi da bi vlasti u Beogradu Mladića izručile radi izdržavanja pravomoćne presude u Hrvatskoj, eventualna izrečena kazna ne mora završiti tek kao mrtvo slovo na papiru. Prema Zakonu o međunarodnoj pomoći u kaznenim stvarima, koji je Hrvatska donijela 2004. godine, postoji, naime, mogućnost da druga država, u ovom slučaju Srbija i Crna Gora preuzmu i izvrše hrvatsku presudu.

Jadranka MATIĆ
   

OPTUŽNICA

Optužnicom iz 1995. generala Ratka Mladića i ostale tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, koji je potom aktiviran induktorskim strojem i detonirajućim štapinima. Zbog eksplozije došlo je do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na brani. Nastala šteta procijenjena je na 25 milijuna i 550 tisuća DEM. Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji djelatnika HEP-a, spriječen je cilj rušenja brane - potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika gradova smještenih nizvodno od rijeke Cetine: Sinja, Trilja i Omiša.

 
Još u rubrici:
 


2000 I NEKE ODAVNO JE POZNATO DA ZAGREB
NE MOŽE U UNIJU ZA TRI GODINE

Hrvatska u EU - ništa prije 2012.


RAT NA JADRANU NASTAVLJA SE UTRKA ZA VEĆINSKI PAKET DIONICA
Fond sa Sejšela kupuje Luku Ploče


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3