Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 7.2.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

SVJEDOK VJERE: U ŠIBENIKU SE OTKRIVA NAJMONUMENTALNIJI
SPOMENIK BLAŽENOME ALOJZIJU STEPINCU

Stepinčev kip pod križem u Brodarici

Spomenik kardinalu Stepincu u naravnoj veličini, djelo akademskoga kipara Dragana Kviatowskog iz Zadra, težak dvije tone, s mramornim postoljem, bit će ovih dana postavljen pred crkvom Gospe od Zdravlja na Brodarici

piše Joško ČELAR

Župnik fra Ante Kekez pokraj postamenta za Stepinčev kip Pri kraju su pripreme za veliku crkvenu svečanost u župi Krapanj - Brodarica, gdje će provincijal franjevačke Provincije svetog Jeronima dr. fra Bernardin Škunca otkriti dosad najmonumentalniji spomenik blaženiku i mučeniku kardinalu Alojziju Viktoru Stepincu. Zamisao da ta župa dobije upravo Stepinčev spomenik, kao simbol vjere, trpljenja, čovještva i žrtve, nastala je u tamošnjega župnika fra Ante Kekeza i njegovih suradnika, a podržao ju je osobno i provincijal dr. Škunca.
- Dugo je trebalo raditi na ostvarenju te zamisli - kaže fra Ante Kekez - no sada mogu biti sretan i zahvalan svima koji su tome pripomogli. Stepinčevih spomenika i obilježja ima podosta u Hrvatskoj, ali ovaj je ipak jedinstven. Rukovodili smo se mišlju da on treba simbolizirati sve ono što je naš blaženik bio. Tu im je pomogla, dodaje župnik, jedna originalna fotografija iz 1937. godine, koja prikazuje nadbiskupa Stepinca kako nosi velik križ ulicama Jeruzalema u usponu na brdo Golgotu. On je te godine vodio veliko hodočašće iz Hrvatske i drugih krajeva u Svetu zemlju. Kasnije će Stepinac sličan križ kao simbol svoje vjere, nositi do kraja života.
Minijatura kipa vjerna originaluSpomenik je već izliven u poznatoj zagrebačkoj radionici i ljevaonici Ujević. Očekuje se njegova doprema do Brodarice, gdje će se postaviti s lijeve strane ulaza u crkvu, na postamentu od crnoga mramora iz Hercegovine koji nosi i poruku zahvalnosti svima koji su pomogli ostvarenju te zamisli, kao i riječi pape Pavla VI. izrečene o Stepincu. Za tu svečanu prigodu posebno je uređen okoliš crkve koje odnedavna ima i klima-uređaje, kao i župna kuća. Sam dan otkrivanja spomenika bit će i veliko narodno slavlje.

   

Don Ante Skračić: Zadivljujuće!

- Sretan sam i zadovoljan što šibenska Brodarica, a time i cijela naša biskupija dobivaju jedno takvo monumentalno obilježje, kao što je spomenik Blaženomu Stepincu. Vidio sam dosad mnogo slika, bista i spomenika njemu u sjećanje, ali moram kazati da me jedino ovakav kip zadivljuje. To nije neki salonski Stepinac, kliširan kakvim ga nerijetko prikazuju. On je ovdje stvaran, životan, među nama. S križem kojeg je uistinu nosio u Jeruzalemu i koji ga je pratio kasnije do njegove smrti. Uistinu, veličanstveno ".

Četverodnevno slavlje

Program proslave bl. Alojzija Stepinca počinje danas u 16.30 sati molitvom krunice, a potom svetom misom, dok je za 20 sati predviđena Tribina pod nazivom: "Blaženi Alojzije Stepinac, kompas i orijentir hrvatskome narodu". Sutra, u srijedu popodne je križni put, a u 19 sati utakmica u malom nogometu, veterana Brodarice i Žaborića. U četvrtak 9. veljače, nakon euharistijskoga klanjanja i blagoslova u 19 sati, slijedi zajedničko druženje domaćina - franjevačkih trećeredaca i gostiju iz Šibenika, Mirlovića i Brodarice.
Središnje slavlje, u petak 10. veljače, na dan blaženoga Alojzija Stepinca, počinje u 16.30 sati krunicom u župnoj crkvi, s blagoslovom kipa i misom koju predvodi provincijal dr. fra Bernardin Škunca. Tom činu, kako se očekuje, nazočit će predstavnici crkvenih i svjetovnih vlasti, sponzori i podupiratelji, vjernici brojnih župa i drugi gosti.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1