Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 7.2.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

POTRES NA HRT-u NAKON IZJAVE TOMISLAVA MARČINKA
O MREŽI ŠPIJUNA NA JAVNOJ TELEVIZIJI

Preko Udbe gađaju Galića

VEZA VEČERNJAK Marčinkovo navodno razotkrivanje fantomske mreže udbaša i KOS-ovaca u intervjuu Večernjem listu prošlog vikenda tek je novi udar na glavnog ravnatelja Mirka Galića i njegovo uredništvo

Napad Tomislava Marčinka, bivšeg ravnatelja HTV-a i sadašnjeg zaposlenika HRT-a, na urednicu Mirjanu Rakić i na tobožnje udbaše na Hrvatskoj televiziji, novi je udar na stabilnost HTV-a.
Nakon brojnih kritika, prozivki, pa čak i prijetnji izravno sa saborske rasprave, Marčinkovo navodno razotkrivanje fantomske mreže udbaša i KOS-ovaca u intervjuu Večernjem listu prošlog vikenda tek je novi udar na glavnog ravnatelja Mirka Galića i njegovo uredništvo. Kad se Galića nije uspjelo srušiti nikako drukčije, sada ga se neizravno optužuje da je kuća na čijem se čelu nalazi zapravo udbaško gnijezdo.

Psihoza na Prisavlju

U ponedjeljak je među novinarima na Prisavlju vladala neviđena psihoza zbog intervjua Marčinka, ali i naknadnih članaka i komentara u Večernjem listu.
Mirjana Rakić na udaruTihomir Dujmović, glavni kolumnist tog lista i nekadašnji kandidat Andrije Hebranga za šefa Informativnog programa HTV-a, povezuje sadašnju uređivačku politiku HTV-a s bivšim premijerom Ivicom Račanom, a sve njih s udbaškom mrežom na čelu s urednicom Rakić, da bi u zaključku iznio osnovnu namjeru cijele priče: dovesti u sumnju profesionalnost novinara i urednika HTV-a za koje se ne zna "odrađuju li posao za Udbu ili pravo novinarstvo". Riječju, srušiti vjerodostojnost HTV-a i njegova vodstva.
Na Prisavlju se svi suzdržavaju bilo kakvog komentara. Mirjana Rakić poručuje da ovaj napad najprije namjerava riješiti unutar kuće, a tek onda će s eventualnim odgovorom Marčinku izići u javnost. Samo je usput napomenula kako ne može vjerovati da se ovakve stvari u Hrvatskoj mogu događati 2006. godine.
Stipe Alfier, još jedan iz te mreže, ja sam zgrožen da se sada nekome prebrojavaju krvna zrnca. ’Uprava bi u ovom trenutku trebala stati iza kolegice Rakić’, kazao je Alfier.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce nije imao zadrške. ’Ovime je prevršena svaka mjera’, komentirao je on orkestrirani napad Večernjaka na HTV.
Marčinko je zazvao buru ’Ne tiče me se uređivačka politika nekog lista, nego samo profesionalni standardi i etika. Na temelju lažne izjave kreira se priča o 300 KOS-ovaca i udbaša na HTV-u, pišu se članci i komentari, a nigdje se ne izvode dokazi’ - ustvrdio je Lučić.
Predsjednik HND-a je o tom slučaju obavijestio sve međunarodne novinarske udruge, posebno Austrijsko novinarsko društvo i samu centralu Styrije, vlasnika Večernjeg lista, kao i Europski sud za ljudska prava. On je uvjeren da cilj napada nije bila Mirjana Rakić, nego Mirko Galić.

Napad višeg cilja

’Ovaj napad izveden je s višim ciljem. To je zaobilazni pokušaj da se uruši HTV, da se sruši njegov sustav obrane od političkih i financijskih lobija’ — kazao je čelnik HND-a.
Mnogi drugi novinari HTV-a u neslužbenom razgovoru potvrđuju kako je cilj ovog napada poljuljati povjerenje u novinare i njihovu objektivnost, otupiti oštricu njihove kritike jer će se svaka oštrija riječ tumačiti kao udbaško podmetanje.

Tomislav KLAUŠKI
   

Stanković: Priznajem, bio sam u Udbi

Jedan od novinara koje je Marčinko povezao u udbašku mrežu, Aleksandar Stanković, za Slobodnu Dalmaciju olakšao je dušu.
’Priznajem, bio sam u Udbi, u tom trenutku puno mi je značilo, bio sam zaveden. Marčinko i Dujmović su me odgovarali, ali tada sam vjerovao u Jugoslaviju. Bilo je to jače od mene’.

Mesić: Iza svega stoji Ivić Pašalić

— Ivić Pašalić stoji iza napada Tomislava Marčinka i Večernjeg lista na Hrvatsku televiziju, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu Hrvatskom radiju. On tvrdi da Marčinko nije slučajno izišao s tim intervjuom u Večernjem listu, već je on "teledirigiran" od Ivića Pašalića i njegove ekipe koja se nalazi u pozadini napada.
"Oni su utjecali na privatizaciju Večernjeg lista i oni su gospodari medijske scene", kazao je Mesić, rekavši kako mu za te tvrdnje ne trebaju dokazi.
— Dovoljno je pogledati kako se strukturira uređivačka ekipa. Kao u šahu, postavljaju se figure i one rade svoj posao — dodao je i napomenuo da Marčinko vjerojatno zna o kakvim udbaškim popisima na HTV-u govori jer je "i sam radio u istim strukturama".

Đapić traži raspravu o lustraciji

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Anto Đapić osudio je kampanju koja se pokrenula protiv Tomislava Marčinka nakon što je izjavio da na HRT-u još uvijek radi veliki broj pripadnika bivših obavještajnih službi KOS-a i UDBE. Đapić, naime, podržava Marčinka u nastojanju da se napokon raščisti sa komunističkom prošlošću te smatra da se u Saboru treba ponovno otvoriti tema lustracije.
- Umjesto da se o tome otvori rasprava, Marčinka se proganja. Ako želimo pratiti europske trendove i držati se povelja Vijeća Europe, treba i u Hrvatskoj raščistiti s komunističkom prošlošću - tvrdi Đapić, najavljujući da će HSP ponovno otvoriti tu temu u Saboru.

T. PRUSINA

Prebrojavanje krvnih zrnaca

Zgroženi smo lažima, poluistinitim konstrukcijama i uvredama Tomislava Marčinka, bivšeg urednika Informativnog programa Hrvatske televizije, a sadašnjeg direktorea Orfeja, izrečenim u intervjuu Večernjem listu 4. veljače 2006. - priopćio je Izvršni odbora Ogranka HTV-a pri HND-u.
Odbor je, kako stoji u priopćenju, ogorčen ponovnim prebrojavanjem krvnih zrnaca i medijskim pozivom na linč Mirjane Rakić i novinara koji se spominju uz njeno ime. Nadalje, od HND-a očekuju osudu neprofesionalne i neetične uređivačke politike Večernjeg lista te su uvjereni kako je riječ o nastavku planiranog i koordiniranog napada na njihovu medijsku kuću od strane pojedinaca i skupina kako izvan, tako i unutar HRT-a.

Ravnateljstvo HRT: Marčinka na odgovornost,
tužba za Večernji

Ravnateljstvo HRT-a zatražilo je utvrđivanje Marčinkove odgovornosti i najavilo tužbe protiv izdavača Večernjeg lista. Ravnateljstvo je zaključilo da će pokrenuti tužbu protiv novinara Tihomira Dujmovića i izdavača dnevnika Večernjeg lista koji su netočnim ili uvredljivim napisima djelovanje HRT-a prikazali u iskrivljenu svjetlu i time nanijeli veliku štetu ugledu HRT-a.

 
Još u rubrici:
 


SKUPA ŠTEDNJA ZAPOSLENI U OSMOLJETKAMA
BEZ PRAVA NA SISTEMATSKI PREGLED

Zdravlje ludom radovanje


BOMBA U DUBROVNIKU PRITVORENOM BIZNISMENU U JEDAN POSLIJE
PONOĆI AKTIVIRANOM NAPRAVOM OŠTEĆENI AUDI I JAGUAR

Eksploziv pod auta
Petračeva partnera Portolana


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3