Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

SVI U PLANINE TISUĆE ZADRANA
OVIH DANA OBILAZI SVJETSKA SKIJALIŠTA

ŠTO KOŠTA DA KOŠTA,
JEDNOM SE - SKIJA!

AGENCIJE Kontaktirajući nekoliko zadarskih agencija koje nude ski aranžmane doznali smo da se Zadrani tradicionalno opredjeljuju za većinom slovenska i talijanska odredišta i nešto manje za austrijska i BiH odredišta
BILI SU BILI... U Hrvatskoj postoji nekoliko manjih skijališta među kojima su: Platak, Sljeme, Baške oštarije (Velebno), Krasno, Mukinje (Plitvice), Begovo razdolje i svakako najbolje među njima je HOC Bjelolasica koja se nalazi u Gorskom kotaru u mjestu Jasenak na 620 metara nadmorske visine

tekst i slike Ivo MOROVIĆ

Unatoč tome što skijanje spada u prilično skup sport, svake godine sve više Zadrana obilazi hrvatske i europske skijaške destinacije. U prilog im ide i što su zimski školski praznici u jednom dijelu, tako da svatko za sebe može odabrati termine koji im najviše odgovaraju. Najskuplji termini bili su između Božića i Nove godine, a odmah nakon toga razdoblja cijene su znatno niže.
Skijanje u Bosni i Hercegovini krasi kvalitetan smještajKontaktirajući nekoliko zadarskih agencija koje nude ski aranžmane doznali smo da su Zadrani tradicionalno opredjeljuju za većinom slovenska i talijanska odredišta i nešto manje za austrijska i BiH odredišta. Prednosti skijanja u Sloveniji su blizina odredišta, dobro uređena skijališta, te povoljne cijene. Cijene četverokrevetnih apartmana za sedam dana u Sloveniji se kreću se od 2.500 pa sve do 5.500 kuna ovisno o kvaliteti, terminu i poziciji apartmana, dok se cijene polupansiona kreću od 1600 do 4300 kuna. Talijanima je skijanje društvena i opuštajuća aktivnost koja se sastoji od dobre hrane, pića i mnogo sunca, pa su takve i karakteristike talijanskih skijališta - odlični ski i apres ski uvjeti.

Šminka u Italiji

Elegantan smještaj i ekskluzivna ponuda trgovina, restorana i barova, tipični su za Madonnu di Campiglio i Cortinu d Ampezzo. Cijene u Italiji i Austriji su 20-ak posto više negoli u Sloveniji. Austrijska skijališta popularna su u cijeloj Europi jer skijanje i bordanje vezuju uz dodatne sadržaje, primjerice odličnu wellness ponudu. Domaćini na austrijskim skijalištima već godinama ugošćuju hrvatske skijaše pa mnogi govore i po koju riječ hrvatskog, a na skijalištima nije neobično čuti i poneki glazbeni hit .
Prednosti skijanja u Sloveniji su blizina odredišta, dobro uređena skijališta, te povoljne cijeneSkijanje u Bosni i Hercegovini krasi kvalitetan smještaj jer je uglavnom riječ o novim hotelima i apartmanima koji su mahom koncentrirani uz sama skijališta. Cijena smještaja, izvan pansionske ponude i ski karta su ponekad i znatno niže nego drugdje u inozemstvu.
Mladi skijaši u potrazi za ekstremnim skijanjem, prihvatljivim cijenama i dobrom atmosferom uz DJ performanse odlaze na skijališta u Francusku čija su skijališta su među najboljima u svijetu, a gotovo svatko nudi mogućnost skijanja izvan označenih staza, fun parkove za snowbordere, raznolik apres ski život i zamamnu gastronomsku ponudu. Ovisno o agenciji ski paketi koji uključuju prijevoz, ski kartu i smještaj po osobi kreću se od 2200 do 4000 kuna.

Domaće je domaće

U Hrvatskoj postoji nekoliko manjih skijališta među kojima su: Platak, Sljeme, Baške oštarije (Velebno), Krasno, Mukinje (Plitvice), Begovo razdolje i svakako najbolje među njima je HOC Bjelolasica koja se nalazi u Gorskom kotaru u mjestu Jasenak na 620 metara nadmorske visine. Bjelolasica ima 6 km staza, ali nema umjetnog zasnježivanja pa sezona kratko traje. Smještaj je moguć u paviljonima HOC Bjelolasica gdje se cijene kreću od 2700 do 4300 kuna za četverokrevetni apartman ili od 2200 do 3100 kuna za polupansion. Smještaj je još moguć u nekoliko privatnih kuća i apartmana. Cijena cjelodnevne ski karte je 80 kuna. Bjelolasica je novom autocestom udaljena samo dva sata vožnje od Zadra.
Za veliki broj Zadrana koji nisu u mogućnosti obići ove destinacije najinteresantniji su vikend i dnevni aranžmani u Mukinjama i Velebnom gdje se mogu iznajmiti skije, pancerice ili sanjke. To su malena i kratka skijališta idealna za djecu i početnike kao i sve ljubitelje zimskih radosti i ugođaja. Ukoliko čak i niste skijaši uživat ćete na planinskom zraku, u grudanju, sanjkanju i večerima uz dobro društvo i kuhano vino. I zato: svi u planine, jer tamo - ima zime!

   

ZD - Top liste

HR skijališta:
1. HOC Bjelolasica
2. Platak
3. Sljeme
4. Baške Oštarije
(Velebno)
5. Krasno
6. Mukinje (Plitvice)
7. Begovo razdolje

Obrtnici na Bjelolasici

Udruženje obrtnika Zadar za svoje članove i njihove obitelji organizira vikend boravak na Bjelolasici koji će trajati od 12. do 15. siječnja 2006. godine. Cijena aranžmana po osobi iznosi 825 kuna, a za korisnike obrtničke kartice i članove njihove obitelji 784 kune uz mogućnost plaćanja u više obroka. Za djecu do dvije godine boravak je besplatan, od 2 do 7 godina popust iznosi 50, a od 7 do 12 godina 30 posto od pune cijene.

Najomiljeniji Kronplatz

Hrvatima i većini Zadrana već tradicionalno najomiljenije skijalište je Kronplatz, a prednosti su mu kvalitetan i cijenom povoljan smještaj, odlično pripremljene staze, sadržajna izvan pansionska ponuda, brojni ski barovi, škola skijanja i dječji vrtić na hrvatskom.

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1