Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

PROPUST BIROKRACIJE TROFEJNI PREDSJEDNIK
KK JUGOPLASTIKA ANTE PLETIKOSIĆ NIJE POZVAN
NA PROSLAVU 60 GODINA OSNUTKA KLUBA

Zaslužio sam koju suzu sjete

Sredinom prosinca, punih 60 godina nakon što je u Splitu održana prva službena košarkaška utakmica, Košarkaški klub "Split — Croatia osiguranje" proslavio je 60 godina postojanja, tijekom kojih je ostvario rezultate koji ga svrstavaju u najveće sportske kolektive u svijetu. U tih 60 godina, mali klub iz Spinuta izrastao je u giganta s niskom vrhunskih imena koja su stvarala splitsku, hrvatsku, europsku i svjetsku košarkašku povijest.
Tu su, u prvom redu, košarkaši, među kojima posebno mjesto zauzimaju Petar Skansi, Rato Tvrdić i Damir Šolman, koje se smatra najzaslužnijima za osvajanje prvenstva svijeta u Ljubljani 1970. godine. Oni su bili okosnica ekipe kada je klub osvojio prvo prvenstvo države, te potom 1972. igrao u finalu klupskog prvenstva Europe. Uslijedila je nova sjajna generacija. Ona 1976. osvaja prvi europski trofej — Kup Radivoja Koraća, a 1977. i trostruku krunu. Članovi te generacije, koja je s reprezentacijom harala Europom i svijetom, Željko Jerkov i Duje Krstulović u Split su donijeli prvo i za sada jedino košarkaško olimpijsko zlato. Bez dosega svih njih ne bi bilo ni "zlatne generacije": Tonija Kukoča, Dina Rađe, Duška Ivanovića, Gorana Sobina, Zorana Sretenovića i Velimira Perasovića, Žana Tabaka, koja je ostvarila jedinstven pothvat osvojivši tri puta za redom titulu prvaka Europe, postavši prva ekipa koja se ravnopravno suprotstavila košarkašima NBA lige i čiji su članovi u Barceloni igrali finale Olimpijade s pravim "dream" timom.
Neizostavan je i doprinos trenera, od "oca muške košarke" Branka Radovića, do Božidara Maljkovića i Željka Pavličevića, ali i opet Petra Skansija, koji je predvodio i reprezentaciju Hrvatske u Barceloni. Uz njih su oni koji su osiguravali "logistiku". Tu su Uroš Tominić, prvi predsjednik, i Natko Lahman, koji su još 1938. u Split donijeli košarkašku loptu iz Praga, baš kao što su nogometnu, 30-ak godina prije, donijela braća Kaliterna. U tom nizu je i Branko Vidan, za čijeg predsjednikovanja je klub ušao u Prvu ligu. Potom Ivo Gudić, Jure Ivelić i Stevo Janjić za čijeg je mandata osvojeno prvo prvenstvo i igrano čuveno finale u Tel Avivu. Vjerojatno najveće ime je Ante Njegovana koji je vodio klub u trostruko osvajanje titule europskog prvaka.
U tom kontekstu mogu reći da sam ponosan što sam i sam u temelje kluba ugradio skromni doprinos vodeći ga (kao tadašnji direktor "Croatia osiguranja" u Splitu!) 1976. i 1977. godine, zajedno s tajnikom, pokojnim Berislavom Markovićem. U te dvije godine klub je prvi put osvojio europski trofej, a 1977. i prvu trostruku krunu. Uprava na čijem sam bio čelu organizirala je 1977. godine veličanstven oproštaj Rate Tvrdića od aktivnog igranja, kojom prilikom je na Gripama gostovala reprezentacija Europe. Ne plediram da sam radom u mom mandatu, tokom kojeg je klub bio financijski konsolidiran te osvojio četiri trofeja, zavrijedio neko važnije klupsko priznanje, ali smatram da sam zaslužio bar poziv na svečanost, da zajedno s brojnim prijateljima i ljubiteljima kluba podijelim radost njegova 60-tog rođendana te kao i drugi također pustim koju suzu sjete.

S poštovanjem
Ante PLETIKOSIĆ, predsjednik KK Jugoplastika 1976. i 1977.
 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1