Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

SLUČAJ NIKO KRANJČAR ZAŠTO SE JEDINI HAJDUKOV DRAGULJ
NE USPIJEVA PRODATI NA NOGOMETNI ZAPAD

Puno profitera, kilavi TRANSFER

Niko Kranjčar je u Splitu i premda s pravom ne želi mnogo komentirati još se uvijek po kafićima i kuloarima spominje njegov nesupjeli "izlet" prema Lyona, a ide se i toliko daleko da se crta na zemljopisnoj karti gdje je Lyon i gdje je to Niko primio poziv-odbijenicu (Schwechat, bečki aerodrom!) da ne dolazi na stadion Gerland...
Kranjčar trenira sa svojim "bijelima" i ove zime odjednom njegov trening nije okružen tolikom pompom kao lani. Logično, navikli smo se na Niku, a sad sve skupa u Poljudu stremi ka drugom smjeru da se prikaže kako je udarna snaga Hajduka tandem Erceg - Cimirotič! Pa neka je svima jasno kako će i njima dvojici Kranjčarovo znanje i te kako dobro doći. Pod uvjetom dakako da Kranjčar ostane u Hajduku cijelo proljeće.
Nemojmo nipošto smetnuti s uma, prijelazni rok traje sve do 31. siječnja, a Niko će se ubuduće zacijelo ponašati po onoj "opareni i na hladno puše", te se može dogoditi da jednog dana jednostavno ne osvane na treningu. A gdje je otišao, dan ranije ni on ni njegov tata, pa ni odvjetnik Zgur nikome od intimnih prijatelja novinara neće tako važno i značajno šapnuti...
Zacijelo se familija Kranjčarv sa svojim odvjetnikom naučila pameti, pa će idući "izlet" organizirati u strogoj tajnosti!

   

UZROK

Istočni grijeh

Niko Kranjčar je trenutačno u zenitu svoje karijere kad je već sazrelo vrijeme da se - proda u inozemstvo. Možda vam se čini da je takav momenat bio i lani, međutim, griješite, niste sagledali sve aspekte. Polako. Naime, lanjske zime Niki Kranjčaru je bilo važno da mu netko garantira redovito igranje, novac nije bio primaran. Igranje kao neophodna stavka da ga tata Zlatko s punim pravom forsira u izabranoj momčadi.
Nakon što su Kranjčari došli u Dinamu u sukob (interesa), bilo je očito da ljubavi između njega, Nike kapetana momčadi i šefa cijelog kluba Zdravka Mamića više nema. Mamić je, ne zaboravimo, vlasnik većine "modrih" igrača, osim Kranjčara koji je bio pod Pokrovac-Šukerovom paskom i Dinamo više nije bio dovoljno velik da trpi obojicu pod istim zidinama.
Dinamo/Mamić su se tada zaletjeli objavljujući cifru njegova izlaza iz kluba ne misleći da bi se mogao pronaći netko dovoljno "lud" u Hrvatskoj da izbroji cca 13 milijuna kuna odštete što ih je trebalo uliti u Dinamovu blagajnu.
Kranjčara su tada vukli po novinama u Milan, Sampdoriju, Zajecov Portsmouth, a danas pokojni Dino Pokrovac potegao je svoje "sovjetske" veze i gledao kako bi ga plasirao u moskovski CSKA ili pak u kijevski Dynamo.
Niko je rekao:
- Ja ne mislim ići na Istok!
Obitelj je dobro procijenila kako je vrlo neizvjesno da bi se mali Niko automatski aklimatizirao u teškim ligama, te redovitošću svojih nastupa davao pravi povod ocu izborniku da ga dalje poziva pod državni stijeg.
A igrati za reprezentaciju u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj bilo mu je bitnije kroz 2005. nego odmah uzeti godišnji ugovor od cca 400.000 eura bilo gdje po bijelom svijetu, makar se smjestio na klupu ili tribine.
Pisali smo to i tada: u takvoj obiteljskoj računici skrbi za karijerom darovita sina Hajduk je stekao sve uvjete da otme Dinamu purgersku (ali ne i Mamićevu) igračku i maskotu!

POSLJEDICA

Breme zarade

Prelaskom u Hajduk i činjenicom da je netko (Franjo Pašalić, Igor Štimac) založio nekretnine i podigao kredite da bi ga otkupio od Dinama, Kranjčar se našao u poziciji da se mora prodati - skuplje! A takav uzrok za posljedicu ima sve grozničaviju potragu za transferom koji ukupno mora težiti 2,85 milijuna eura, e da bi svi bili u - plusu!
Možda vam izgleda kako je sebi zavezao kamen oko vrata i da više nije "svoga tela gospodar". No, ono zbog čega je izabrao Hajduk potvrdilo se - punim pogotkom. Bez obzira na koji način secirali Kranjčarove mane i vrline, čak i najzagriženiji dinamovac koji Niki ne oprašta "izdaju" primoran je priznati da je Kranjčar kroz 2005. uradio golem iskorak naprijed u vlastitoj igri.
Slažemo se da je Hajduk igrao više slabo nego dobro, ali je osvojio titulu prvaka i Superkup. Na jesen je sve bilo mnogo lošije, ali je Kranjčar ostao jedina prava svijetla bijela točka. Nastupe u Hajduku začinio je s nekoliko odličnih stvari u reprezentaciji: igra i gol u Sofiji protiv Bugara, pogodak Brazilu u Poljudu, centaršut na kojeg će uz Pršinu glavu Mellberg startati rukom i odvesti nas u Njemačku izdižu se iz prosjeka.
Hajduk je bio odskočna daska do SP, a kako se prodati za 2,85 milijuna eura?
Kuloari nude priču kako je u igru, u pomoć trebao uskočiti trener Lyona Gerard Houllier koji je blizak - Hrvatima!? Spominje se kako je Houllieru menadžer Ljubo Barin prodao Igora Bišćana svojedobno u Liverpool i da su se svi našli zadovoljni u tom poslu. Sad je Houllier u Lyonu...
Međutim, u Lyonu trener nije autonoman kao što je to bio na Anfieldu i tu su zacijelo nastali problemi, posebno kad su graknuli mediji: negativna konotacija Nikine reklame u Francuskoj bila je pogubna. Houllier je izjavio kako je Kranjčar novi Eric Cantona (neukrotivi genij baluna), a sam klub Olympique Lyon se posuo pepelom kazavši kako za Kranjčara nikad nisu ni čuli?!
Tu se negdje krije opaka laž, jer nije Kranjčar isisao iz prsta put u Lyon, imao je signal da dođe. Naučio je: mora još više šutjeti i u idućem pokušaju zainteresirani klub dovesti na svoj prag. Ostaje dilema: gdje će naći 2,85 milijuna eura tešku ponudu? Zar doista samo na divljem Istoku?

 
Još u rubrici:
 


POVRATNIK MLADEN PETRIĆ SE NAKON POZIVA ZA AZIJSKU TURNEJU
NADA DA ĆE NA SVOM STADIONU U BASELU ZAIGRATI I PROTIV ARGENTINE

Švicarci će navijati za mene i Hrvatsku!


FENOMENI SVIJET ZADIVLJEN TRIJUMFOM HRVATSKOG
DAVIS CUP HEROJA IVANA LJUBIČIĆA U INDIJSKOM CHENNAIJU

TURBO LJUBO


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3