Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

SEVI ZA UTJEHU DUBROVAČKI ŠANSONJER NAKON 25 GODINA
VALENTINOVSKIH KONCERATA NEĆE  NASTUPITI U SPLITU

ŠTRLJIĆ NE ŽELI NI IBRICU U HNK-u!

’GREŠKA’ U SEVDALINKAMA Jusić sumnja kako se razlog otkazivanja valentinovskog koncerta krije u činjenici što intedantu Štrljiću nije ’u uho legao’ izbor sevdalinki na promociji albuma ’Amanet’ 2002. godine, kad je Ibrica nastupio s Elvis Stanić Groupom. ’Slijedećeg Valentinova mi je preko posrednika poručeno kako ne bih više trebao izvoditi sevdalinke na koncertu’, otkriva pjevač

Piše Damir ŠARAC

Nije Severina jedina zvijezda kojoj su vrata splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, odlukom intedanta Milana Štrljića zatvorena. U istoj situaciji našao se i dubrovački šansonjer Ibrica Jusić, koji nakon 26 godina tradicionalnih nastupa na Dan zaljubljenih, Valentinovo, neće stati na pozornicu teatra.
"Doznao sam da je na sjednici na kojoj se razmatrao program za sezonu, netko povukao pitanje mog nastupa na Valentinovo. Intendant Štrljić na to je odvratio: Pusti Ibricu! I tako, nakon dva i pol desetljeća neću pjevati zaljubljenima", ispričao nam je Ibrica.
On sumnja kako se razlog otkazivanja valentinovskog koncerta krije u činjenici što intedantu Štrljiću nije u uho legao izbor sevdalinki na promociji albuma Amanet 2002. godine, kad je Jusić nastupio s Elvis Stanić Groupom, predstavljajući jazz obrade poznatih bosanskih ljubavnih balada sefardsko-španjolskih korijena.
"Slijedećeg Valentinova mi je preko posrednika poručeno kako ne bih više trebao izvoditi sevdalinke na koncertu. No ipak sam ih otpjevao pet, šest, ne vjerujući da netko ima nešto protiv sevdalinki, jer bi to bilo kao da netko zabrani dalmatinske klape. Radi se naime o civilizacijskom glazbenom naslijeđu i u kulturnom i u povijesnom smislu, a ne o nekakvom folku, koji ne bi smio ući u teatar. Očito nije bilo tako, jer se nisam našao u programu za prošlu godinu, umjesto mene bio je najavljen koncert orkestra, koji je na koncu otkazan. Iz Splita su me zvali mjesec prije, no imao sam dogovoren nastup u zagrebačkom HNK, pa je sve otpalo, a nastupio sam tek na Dan žena, i nije bilo efekta kao na Valentinovo. Ovog Valentinova me nema" , zaključuje Ibrica, dodajući kako mu nije jasno zbog čega bi sevdalinke bile sporne, kad ih je izvodio na svjetski poznatom jazz festivalu u Montreauxu, i to na njihov poziv, te na World Music Festivalu u Oslu.
Dodaje kako mu nenastupanje u splitskom HNK neće osobito naštetiti, budući da ima najavljene nastupe u šibenskom, riječkom, varaždinskom, osječkom i zagrebačkom teatru, čija vodstva očito imaju drugačije kriterije od splitskog intedanta.
"Ne fali mi posla, ali mi fali splitska publika, neopisivo sam uživao u tim koncertima, koji su najčešće bili odlično popunjeni. Ne tvrdim da imam ekskluzivno pravo na neki termin, ali ako građani dvadeset i pet godina dolaze na te koncerte, i ako je teatar gradski, pa je sve što se tamo događa u prvom redu zbog građana, onda mi nije jasno zbog čega nemaju pravo i oni reći što im se sviđa", zaključuje Ibrica.

   

Hoće li proći kraljica?

Ibrica bi trebao zaigrati i u najnovijem mjuziklu Ivice Krajača o bosanskoj kraljici Katarini. Pretpostavlja se da će predstava obići sve hrvatske gradove, pa i Split.
’Naravno, ako Štrljić dozvoli, ako procijeni da su okolnosti zgodne’, ironično će Jusić.

Milan Štrljić: Popratni programi nisu mi prioritet

Komentar Milana Štrljića intendanta splitskog HNK-a, kojeg smo upitali za pojašnjenje vezano uz slučaj Ibrica Jusić, bio je veoma kratak:
"Nemam posebnog komentara", rekao je Štrljić u kratkom telefonskom razgovoru, škrto navodeći kako mu popratni kazališni programi - nisu prioritet!

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1