Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

PUTOVI NOVCA OD 1993. NAŠI PODUZETNICI
PREKO GRANICE INVESTIRALI 1,61 MILIJARDU EURA

Hrvatska poduzeća najviše
uložila u Švicarsku, BiH i SiCG

Svaki treći uloženi euro plasiran je u Švicarsku, 15,7 posto u Bosnu i Hercegovinu, dok treće mjesto s udjelom od 10,8 posto ukupnih hrvatskih ulaganja pripada Srbiji i Crnoj Gori

piše Sanja STAPIĆ

Domaći su poduzetnici od 1993. godine do lanjskog listopada u inozemstvo plasirali 1,61 milijardu eura izravnih ulaganja, a svaki treći euro plasirali su u Švicarsku. U tu je zemlju otišlo 36 posto ili gotovo 582 milijuna eura ulaganja domaćih tvrtki, a 15,7 posto ili 268 milijuna plasirali su poduzetnici iz Hrvatske u susjednu Bosnu i Hercegovinu, dok je treće mjesto s udjelom od 10,8 posto kompletnih ulaganja ili 175 milijuna eura pripalo Srbiji i Crnoj Gori.
I Hrvati ulagače za trku imajuTijekom tih 12 godina, prema podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka, gotovo svaki drugi euro ili 52,7 posto od 1,6 milijardi eura inoulaganja domaćih poduzetnika otputovalo je u proizvodnju farmaceutskih pripravaka. Drugoplasirana djelatnost je pomorski i obalni prijevoz gdje su domaći poduzetnici investirali 5,4 posto svojih ulaganja, a treća djelatnost su upravljačke djelatnosti holding-društava s 5,1 posto udjela. Tvrtke iz Hrvatske su tri i pol posto izravnih ulaganja plasirale u inozemnu prerada mlijeka i sira, u proizvodnju sladoleda 3,2 posto, a u telekomunikacije tri posto novca.
Središnja banka objavila je da u strukturi tih 12-godišnjih ulaganja domaćih poduzeća u inozemstvo prevladavaju vlasnička ulaganja s gotovo 1,3 milijarde eura, 285 milijuna eura su zadržana dobit, a ostatak otpada na ostala ulaganja u sredstva i obveze.
Najviše eura, 597,8 milijuna, tvrtke iz Hrvatske uložile su u inozemstvo tijekom 2002. godine. Njihova ulaganja u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci iznosila su 95 milijuna eura, dok su preklani u inozemstvo investirale 285 milijuna eura.

   

Mađarska lanjsko top-odredište

Top-zemlje lanjskih ulaganja domaćih poduzetnika bile su Mađarska, gdje su u devet mjeseci plasirali 18 posto od 95 milijuna eura, BiH, s udjelom od 17,6 posto, Nizozemska, gdje je iz Hrvatske otputovalo 14,7 posto ulaganja, u Srbiju i Crnu Goru plasirano je 12,2 posto, 11,8 posto u Liberiju, a na britanske Djevičanske Otoke 9,7 posto.

Nigdje proizvodnje

Gotovo polovicu ulaganja, 46,3 posto, domaće su tvrtke od siječnja do konca rujna prošle godine usmjerile na inozemne upravljačke djelatnosti holding-društava, u ostalo osiguranje plasirale su 14,3 posto, a 11 posto lanjskih ulaganja investirale su u pomorski i obalni prijevoz, 4,4 posto u trgovinu motornim vozilima...

 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1