Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 10.1.2006.
  novosti
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
automoto
kolumne
osmrtnice
zadnja strana
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

PROJEKTI DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE
ZA PROLJEĆE PLANIRA OBNOVU GRADSKE ZELENE PLACE

Gundulićevoj poljani novi pločnik

Dotrajale kamene ploče Gundulićeve poljane iziskuju cjelovitu zamjenu na površini od 1500 četvornih metara - Više od 80 posto zarade od prodaje ulaznica na zidine DPDS reinvestira u obnovu mira i ostalih spomeničkih objekata

Dubrovačke gradske zidine, jedinstveni fortifikacijski sustav koji se našao na listi hrvatskih prijedloga za nova svjetska čuda, iz godine u godinu donose prihod koji se također može smatrati malim čudom.
Broj posjetitelja posljednjih godina u stalnom je porastu, pa je Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje skrbi o zidinama, lani zabilježilo 737.370 izletnika, ili 105.958 više nego 2004. godine. Porast prometa od 17 posto donio je Društvu prihod od 17 milijuna kuna, koji će se u 80-postotnom omjeru "vratiti" kroz obnovu spomeničkog naslijeđa.

Velika posjećenost zidina

Gundulićeva poljana- Posjećenost zidina odavno je iznad prijeratnih brojki koje ni u rekordnim sezonama nisu prelazile 488 tisuća.
S obzirom na povećanje cijena obilaska zidina, što će za individualce od ove godine iznositi 50 kuna, za skupine 30 kuna, a za djecu 20 kuna, prihod bi na kraju 2006. mogao dosegnuti 30 milijuna kuna, što je više od proračuna nekih gradova u Županiji - ističe tajnik DPDS-a Ivo Romić i uz već obznanjen početak obnove vanjskog mosta od Ploča nakon feste sv. Vlaha, najavljuje još nekoliko projekata pod okriljem Društva.

Sanacija trgova

- Uz nastavak obnove stonskih zidina na predjelu tzv. velikog zida, planiramo i dvije intervencije u sanaciju trgova u srcu spomeničke jezgre. Prva bi bila Gundulićeva poljana, gdje je pločnik dotrajao i iziskuje cjelovitu zamjenu kamena.
Kako je riječ o kamenim pločama koje su posebno složene i "infašane" kod obnove 1500 četvornih metara površine trebat će se povesti računa o slaganju ploča, ali i o arheološkim nalazima na koje bismo eventualno mogli naići zahvatimo li placu u punom opsegu - kazuje Romić i dodaje da će se sanaciji, najvjerojatnije parcijalno, prići na proljeće, pazeći da se ne remeti ritam obližnje place i restorana.
Društvo se kani angažirati i na privremenom uređenju zapuštene šljunčane površine na Boškovićevoj poljani, a već je naručeno i 150 komada antiknih dubrovačkih ferala koji će se rasporediti na sporednim ulicama povijesne jezgre.

G. BIJELIĆ
 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1